Omafietsen
21 ProductenOmafietsen - de klassieker onder de stadsfietsen
In een ontspannen, rechte zithouding rol je op een omafiets comfortabel door het dagelijks leven. Naast hun klassieke uitstraling, maken deze fietsen indruk met hun frames met diepe instap en het grote verstelbereik van het stuur en zadel. Dit zorgt ervoor dat iedereen met gemak op deze Nederlandse klassieker kan stappen en het avontuur tegemoet kan rijden!

Omafietsen online shop
De omafiets is de klassieker onder de fietsen en geschikt voor alle leeftijden. Met haar makkelijke zit, brede stuur en robuuste frame, is het een comfortabele maar ook betrouwbare fiets. De naam heeft dan ook meer te maken met het klassieke uiterlijk van de fiets, dan met de leeftijd van de fietser. Juist vanwege het degelijke frame en comfort, is de omafiets bijzonder geschikt voor jong en oud. Veel jongeren fietsen op een omafiets naar school, maar het is ook een uitstekende fiets voor dagelijks woon-werk verkeer of voor een ritje samen met kleine kinderen. Kies voor een traditionele zwarte omafiets, of een specialere versie met een hippe kleur, meerdere versnellingen en extra accessoires.
De klassieke Hollandse fiets
De zwarte toerfiets die we als 'opoefiets' of 'omafiets' kennen, bestaat al heel erg lang en is daarom een klassieker in het Nederlandse straatbeeld. Sinds de 19e eeuw worden deze mooie fietsen gemaakt en ze zijn te herkennen aan de gebogen bovenbuis, ook wel 'damesbocht' genoemd. De fiets met grote instap, was ontwikkeld om dames makkelijker op een fiets te laten stappen. Dat was vanwege de lange rokken die toen nog dagelijks werden gedragen, niet echt makkelijk of comfortabel. Ook hebben (oudere) omafietsen een breder zadel, een breed stuur met een grote bel en een forse voorlamp. Om de kettingkast zit een lakdoek, traditioneel zwart maar vandaag de dag in een bij de fiets passende kleur.Ook de jasbeschermers waren vroeger altijd ondoorzichtig, werden later standaard zwart, maar zijn tegenwoordig ook op de fiets aangepast. Standaard heeft een omafiets een terugtraprem en geen vernellingen. Voor 1930 werd er ook in Frankrijk en Engeland veel met deze fietsen gefietst, maar in Nederland zijn ze nog steeds heel populair. De naam omafiets ontstond pas in de jaren '70, als verwijzing naar het ouderwetse uiterlijk van de fietsen. Omdat de fiets nog altijd heel populair is, is het een typisch Nederlandse fiets geworden. In Duitsland worden ze zelfs 'hollandrad' genoemd.