Fietsen Online Shop - Bikester
Magazijnopruiming – kortingen tot 80%1
KOSTELOOS RETOURNEREN
Gratis Levering vanaf €996

WAAROM FIETSSCHOENEN GEBRUIKEN?

De juiste fietsschoenen gebruiken maken uw rit soepeler en efficiënter, ongeacht of men als amateur of professional onderweg is. Iedereen die overweegt fietsschoenen aan te schaffen, doet er goed aan om rekening te houden met de volgende twee dingen: Ten eerste moet er besloten worden wat voor soort contact men wenst tussen schoen en pedaal. Hierna kiest u voor een klikpedaal (hierbij zit de voet aan het pedaal vastgeklikt) of een platformpedaal (waarbij de voet niet vast zit aan het pedaal). Ten tweede moet u bepalen op welke soort fiets deze schoenen gebruikt gaan worden: een mountainbike, racefiets, trekkingfiets of misschien wel tijdens de spinning les?

In deze gids nemen we de diverse beschikbare schoenen en pedalen stap voor stap door.


WELK TYPE FIETSSCHOEN PAST HET BESTE BIJ U?

SCHOENEN MET EEN KLIKSYSTEEM : waarbij zich een klem onder de schoenzool bevindt, welke ‘in’ het pedaal klikt. Gebruik maken van dit systeem resulteert in een efficiëntere pedaalslag, omdat deze bij dit systeem zowel tijdens de op- als de neerwaartse beweging worden gestimuleerd. Dit systeem is de eerste keuze van wielrenners.

Sommige mensen vinden het een onaangenaam idee om met de voeten aan de pedalen vast te zitten, omdat ze bang zijn om bij een val vast te blijven zitten. Maar het ‘uitklikken’ is eenvoudiger dan het lijkt: de voet hoeft namelijk maar een heel klein beetje gedraaid te worden om deze probleemloos uit het pedaal te verwijderen.


SCHOENEN MET EEN RUBBEREN ZOOL, DE ZGN. “FLATS” : hebben een stijve zool met veel grip welke - ongeveer als lijm - aan een plat pedaal ‘kleeft’ en een stabiel en veilig platform voor de voeten vormt. Deze worden vaak gebruikt door freeriders, downhill rijders en dirt bikers die hun voeten snel willen losgooien om bijvoorbeeld een truc in de lucht uit te voeren. In deze takken van fietssport is een efficiënte pedaalslag niet zo belangrijk, aangezien hierbij niet zo veel getrapt wordt als bij het wielrennen.


MAAK DE JUISTE KEUZE!
MOUNTAINBIKE SCHOENEN
 • Mountainbikers hebben stevige schoenen met een stijve zool met veel grip nodig.
 • Mountainbike schoenen beschikken over een stevige en weerbestendige bovenkant, ontworpen om modder en regen te trotseren en de voet te beschermen tegen stenen en boomwortels.
 • Tijdens het mountainbiken vindt er ook veel grondcontact met de voeten plaats. Bijvoorbeeld om uw fiets over ruw terrein te krijgen of om in balans te blijven. Mountainbike schoenen met hun rubberen profielzolen en studs voor de broodnodige grip zijn uitermate geschikt voor dit soort gebruik. De klembevestiging wordt meestal in de zool verzonken, zodat er in deze schoenen ook comfortabel gelopen kan worden.
 • Mountainbike schoenen verschillen, afhankelijk van het beoogde gebruik: Cross country, cyclocross en marathon schoenen zijn bijvoorbeeld stijver dan enduro schoenen, met veel aandacht voor de pedaal efficiëntie.
 • Mountainbike schoenen zijn verkrijgbaar met en zonder kliksysteem.
ZIE ALLE MOUNTAINBIKE SCHOENEN

DOWNHILL SCHOENEN
 • Downhill schoenen zijn familie van mountainbike schoenen, maar zijn nog steviger, robuuster en flexibeler.
 • De nadruk bij deze schoenen ligt op stabiliteit, bescherming en grip.
 • De bovenkant is gemaakt van zeer stevig materiaal wat beschermt tegen opspattend puin en vuil. De zolen hebben een rubberen profiel met veel grip en bestaan zowel in een klik- als platformpedaal-uitvoering.
ZIE ALLE DOWNHILL SCHOENEN

RACEFIETS SCHOENEN
 • Racefiets schoenen zijn zeer licht en extreem stijf voor optimale krachtoverdracht en efficiëntie.
 • De zolen van deze schoenen hebben niet zo veel grip, aangezien er in deze schoenen vrijwel niet wordt gelopen. De klemmen zijn niet verzonken in de schoenzool en beslaan een groot gedeelte van de voetzool, waardoor de druk gelijkmatiger wordt verdeeld en meer energieoverdracht mogelijk is.
 • Sommige racefiets schoenen zijn d.m.v. warmte te vervormen, waardoor deze perfect op de vorm van de voet zijn aan te passen en drukpunten worden geminimaliseerd.
ZIE ALLE RACEFIETS SCHOENEN

TREKKING SCHOENEN
 • Fietsschoenen voor stadsfietsers en forenzen hebben een stijvere zool dan normale schoenen, maar zijn de comfortabelste fietsschoenen om in te lopen.
 • Deze lijken op normale sneakers, maar zijn versterkt in het teengedeelte om bescherming te bieden tegen opspattend vuil en hebben een rubberen zool met veel grip.
 • De meeste van deze schoenen zijn te combineren met een kliksysteem en de klem is in de zool verzonken, om aangenaam lopen mogelijk te maken.
ZIE ALLE TREKKING SCHOENEN

SPINNING SCHOENEN
 • Fietsschoenen zijn ook zeer aan te raden, wanneer u een indoor fietssport als spinning beoefent.
 • Hiervoor kan men zowel trekking schoenen als mountainbike schoenen gebruiken. Racefiets schoenen hebben echter een ander kliksysteem, waardoor deze niet geschikt zijn voor gebruik tijdens spinning.
 • Mountainbike schoenen zijn stijver dan trekking schoenen en garenderen hiermee een efficiëntere pedaalslag, maar zijn ook wat minder comfortabel en lastiger om in te lopen.

WELK PEDAAL PAST HET BESTE BIJ U?

Er zijn in feite twee soorten pedalen: klikpedalen en platformpedalen. De keuze hiervoor hangt af van het gewenste contact tussen schoen en pedaal.

Voor klikpedalen bestaan er hoofdzakelijk twee pedaalsystemen: die voor mountainbikes en die voor racefietsen.

Pedalen en schoenen voor mountainbikes en stadsfietsen maken gebruik van hetzelfde kliksysteem. De zool heft twee verzonken sleuven waarin de klem bevestigd kan worden. Deze worden vaak SPD genoemd, wat de naam is van Shimano’s populaire kliksysteem. Merken als Crankbrothers en Time maken ook zeer goede pedaalsystemen voor mountainbikes. Voor racefiets schoenen wordt gebruik gemaakt van een ander kliksysteem.

PEDALEN VOOR TREKKING- EN STADSFIETSEN

Zowel klik- als platformpedalen zijn verkrijgbaar voor zowel trekking- als stadsfiesen. Deze beschikken in het algemeen over een groter pedaaloppervlak voor de voeten. Sommige kliksystemen hebben twee kanten - een kant met klemmen voor klikschoenen en een andere kant met een normaal oppervlak voor gewone schoenen.

Zie alle trekking- en stadsfietsen pedalen hier!
RACEFIETS KLIKPEDALEN

Bij deze pedalen zijn de klemmen in het algemeen groter, om eventuele druk gelijkwaardig te verdelen tijdens het fietsen. Het bekendste klikpedaal-systeem voor racefietsen is Shimano’s SPD-SL. Andere gewaardeerde systemen zijn onder anderen die van Time en Speedplay. Platformpedalen voor racefietsen zijn zo licht mogelijk en hebben een sluitmechanisme aan een van de zijkanten.

Zie alle racefiets klikpedalen hier!
MOUNTAINBIKE PEDALEN

Klikpedalen voor cross country gebruik, marathons en cyclocross zijn in de regel klein en zeer licht. Downhill- en mountainbike pedalen hebben een groter pedaaloppervlak. Dit is ook voor de veiligheid, aangezien het in het heetst van de strijd niet altijd mogelijk is, snel terug in het pedaal te klikken. In deze situaties heeft men een groot oppervlak nodig om uw voet op te balanceren. Vlakke pedalen die zijn uitgerust met studded grips zijn ook in grote hoeveelheden verkrijgbaar.

Zie alle mountainbike pedalen hier!
TOP TIP

Wanneer u een set pedalen koopt, worden passende klemmen in de regel altijd meegeleverd. Maar wanneer u toch besluit losse klemmen te kopen, zorg er dan voor dat deze van hetzelfde merk en type zijn, anders passen ze niet bij de pedalen.