Je kunt de beveiligde pagina van PayPal niet zien?

Klik hier
om te heropenen en je aankoop af te ronden

Een ogenblik geduld s.v.p. Je bestelling wordt verwerkt.

De grote Winter Sale - Lage temperaturen, lage prijzen

Speciale e-bike onderdelen voor langdurig rijplezier

E-bikes maken het je mogelijk om bij hogere snelheden langere afstanden af te leggen. Dit is geweldig voor fietsers, maar meer snelheid betekent ook meer slijtage van de onderdelen. De eisen die worden gesteld aan de hiervoor gebruikte materialen zijn dan ook hoger dan die voor niet-gemotoriseerde fietsen. Voor blijvend rijplezier zijn er hierom specifieke e-bike onderdelen die stabieler, veerkrachtiger en duurzamer zijn dan die voor normale fietsen. Hiermee worden vroegtijdige en onnodige reparatiekosten voorkomen. Onderdelen die geschikt zijn voor e-bikes zijn vaak speciaal gekenmerkt. Alleen dan kun je er zeker van zijn dat de onderdelen zijn ontworpen om te voldoen aan de hogere eisen die aan elektrische fietsen worden gesteld.
Als je je e-bike wilt uitrusten met extra onderdelen of versleten onderdelen wilt vervangen, dan vind je deze hier in onze shop:
E-bike Onderdelen

Speciale e-bike onderdelen voor langdurig rijplezier

E-bikes maken het je mogelijk om bij hogere snelheden langere afstanden af te leggen. Dit is geweldig voor fietsers, maar meer snelheid betekent ook meer slijtage van de onderdelen. De eisen die worden gesteld aan de hiervoor gebruikte materialen zijn dan ook hoger dan die voor niet-gemotoriseerde fietsen. Voor blijvend rijplezier zijn er hierom specifieke e-bike onderdelen die stabieler, veerkrachtiger en duurzamer zijn dan die voor normale fietsen. Hiermee worden vroegtijdige en onnodige reparatiekosten voorkomen. Onderdelen die geschikt zijn voor e-bikes zijn vaak speciaal gekenmerkt. Alleen dan kun je er zeker van zijn dat de onderdelen zijn ontworpen om te voldoen aan de hogere eisen die aan elektrische fietsen worden gesteldE-bike verlichting

Permanent op een e-bike gemonteerde fietsverlichting krijgt de benodigde stroom meestal via een naafdynamo die een wisselspanning (AC) van 6 V levert. Bij veel e-bikes is een naafdynamo overbodig, omdat de accu niet alleen de motor, maar ook de verlichting van stroom voorziet. Houd er rekening mee dat de accu van een e-bike gelijkspanning (DC) levert en dat normale fietsverlichting (AC) niet werkt in combinatie met deze accu’s! Bovendien is het goed om te weten dat accu's van verschillende fabrikanten ook verschillende spanningen leveren (bijv. 24 V, 36 V, 48 V). Dit betekent dat je goed op moet letten, welke verlichting je op welke e-bike kunt monteren. Fabrikanten geven hierom precies aan, welke van hun fietslampen kunnen worden aangesloten op welke accu's.

De directe aansluiting van het verlichtingssysteem op de accu zorgt ervoor, dat de lampen gelijkmatig van stroom worden voorzien en een permanent parkeerlicht mogelijk is. Bovendien kunnen de voor- en achterlichten vaak via een op het stuur gemonteerd display worden in- en uitgeschakeld. Sommigen hebben zelfs een geïntegreerde automatische inschakelfunctie. Om bij de hogere snelheden ook in het donker goed te kunnen zien, is het noodzakelijk dat e-bike lampen een groot gebied zo helder mogelijk verlichten. Dit wordt vooral bij de nieuwste lampen gegarandeerd geleverd door LED lampen. Deze hebben een laag stroomverbruik, kunnen zeer helder schijnen, zijn aanzienlijk duurzamer dan gloeilampen en ongevoelig voor trillingen.

Wat zegt de Dienst Wegverkeer over verlichting voor e-bikes en pedelecs zonder aanhanger?

  • E-bikes en pedelecs (langzame e-bikes, ondersteuning tot 25 km/u) zijn gelijk gesteld.
  • De stroom kan worden gevoed door batterijen, oplaadbare accu’s en dynamo's.
  • Daglicht, groot licht en parkeerlicht zijn toegestaan.
  • Fietslampen hoeven niet te worden bevestigd, maar moeten worden gemonteerd als de zichtbaarheidsomstandigheden dit vereisen.
  • Rijden met knipperlicht is niet toegestaan.
  • De voor- en achterlichten moeten door de Dienst Wegverkeer voor gemotoriseerde voertuigen zijn goedgekeurd voor het wegverkeer.
  • Verwijderbare lampen hoeven overdag niet te worden meegenomen.
  • Er mogen max. 2 koplampen en 2 reflectoren worden gemonteerd.

 

Wat zegt de Dienst Wegverkeer over verlichting voor s-pedelecs?

  • Er is een verplichting tot continu licht, d.w.z. dat men permanent met het licht aan moet rijden op de weg.

E-bike banden

Het gewicht van e-bike banden is hoger dan dat van normale fietsen, omdat je hiermee sneller en langer rijdt. Dit zijn factoren die de levensduur van een normale fietsband aanzienlijk verkorten. De bekendste bandenfabrikanten zoals Schwalbe en Continental hebben op deze veranderde eisen gereageerd en bieden dan ook speciale e-bike banden aan. Deze kun je herkennen aan overeenkomstige beschrijvingen, zoals "E-bike ready" of logo's op de zijkant van de band.

"E-Bike ready" banden hebben een verbeterde lekbescherming

Omdat de wet niet voorschrijft dat een elektrische fiets moet beschikken over een specifieke band, kan hiervoor elke band worden gebruikt die op de velg past. Wij adviseren echter wel om "e-bike ready" banden te gebruiken, omdat deze een betere lekbescherming bieden en zo het zeer tijdrovende verwisselen van binnen- of buitenbanden kan worden vermeden.

Er zijn elektrische fietsen speciaal voor in de stad, op het asfalt, voor reizen én offroad gebruik. E-bike banden moeten worden gekozen in overeenstemming met compatibiliteit tot de ondergrond waarop je rijdt. Hiernaast dient de luchtdruk regelmatig te worden gecontroleerd. Dit houdt de rolweerstand zo laag mogelijk, beschermt de band en tijdens langere afstanden ook de accu. Aan de zijkant van de band vind je de optimale bandenspanning voor je band.

Voor s-pedelecs zijn banden met een specifieke markering vereist

Voor s-pedelecs gelden andere regels. Wettelijk mogen hiervoor alleen banden worden gebruikt, die over het in heel Europa geldige "ECE-R75" kenmerk beschikken. Bovendien mogen deze banden alleen worden vervangen door een band van exact hetzelfde type. Wanneer je een s-pedelec rijdt moet je er hiernaast rekening mee houden, dat de profieldiepte nooit onder de minimale profieldiepte van één millimeter mag komen. 

Je vindt de perfecte banden voor je pedelec of s-pedelec hier bij ons in de shop: E-bike Banden


E-Bike kettingen

De ketting is een van de meest belaste onderdelen van een fiets. Naast spierkracht, cadans, het aantal versnellingen, de weersomstandigheden, stof, vocht, vuil en zand, beïnvloedt de kracht van de motor een e-bike ketting hiernaast ook. Bovendien kun je op een e-bike veel sneller en langer rijden, wat betekent dat een e-bike ketting aan meer belasting wordt blootgesteld dan een normale fietsketting, waardoor ook de slijtage hiervan toeneemt.

Je kunt de slijtage van je ketting meten met een kettingmeter, of je laat dit door een vakman doen. Speciale e-bike kettingen zijn gemaakt van versterkte en robuuste materialen, waardoor ze duurzamer zijn dan normale fietskettingen en voor optimale schakelprestaties en rustig rolgedrag zorgen. E-bike kettingen zijn gemakkelijk te herkennen aan een logo of opschrift op de verpakking.

De perfecte kettingen voor je e-bike vind je hier: E-Bike Kettingen


E-bike crankarmen en kettingbladen

De crankarm en het kettingblad zijn basisonderdelen van een fiets. Deze overdragen de spierkracht en in het geval van een middenmoter; de kracht van de motor naar de ketting. En waar meer kracht in het spel komt, is de slijtage ook groter. Als de crankarm of het kettingblad moet worden vervangen, zijn er een paar zaken waar rekening mee moet worden gehouden.

Er zijn verschillende fabrikanten op de e-bike markt die hun eigen systemen hebben ontwikkeld voor het bevestigen van de crankarm en het kettingblad. Wanneer je deze nieuw aanschaft, moet je er voor zorgen dat beiden compatibel zijn met de motor van je fiets. Een E-bike Crankarm voor een Shimano motor past bijvoorbeeld niet op een Bosch motor. De situatie voor kettingbladen is vergelijkbaar. Voor een Bosch motor heb je vrij kleine kettingbladen met 14 tot 20 tanden nodig en voor Shimano motoren zijn grotere kettingbladen met 34 en 38 tanden geschikt. Het is ook mogelijk om crankarmen te bevestigen met 2-speed kettingbladen, zoals te vinden op enkele e-bikes met Yamaha motoren.

Een E-bike Kettingblad moet je niet pas vervangen als deze versleten is. Als je merkt dat je zelfs in de zwaarste versnelling een zeer hoge cadans kunt rijden, is het raadzaam om over te schakelen op een groter kettingblad.

Bij deze nog een tip voor e-mountainbikers die vaak op technisch veeleisend terrein onderweg zijn: dankzij de motorondersteuning is het niet noodzakelijk om een crankarm te gebruiken die perfect is aangepast op je lichaamsgrootte. Belangrijker is het, om meer ruimte boven de grond te hebben. Vervang je crankarm (standaard 170 of 175 mm) door een kortere. Hiermee verminder je storend contact met de grond en wordt het risico op een val kleiner.


SRAM's EX1 schakelgroep speciaal voor E-mountainbikes

SRAM reageerde als eerste onderdelenfabrikant op de hogere belasting waaraan e-mountainbikes worden blootgesteld met een compleet e-bike aandrijvingssysteem. De EX1 rem- en schakelgroep is de perfecte oplossing voor e-mountainbikers en bestaat uit een cassette (8 rondsels, 11-48), achter derailleur, crank, ketting, kettingbladen en schakelhendels. Deze e-bike specifieke en robuuste onderdelen zijn niet alleen duurzamer, maar maken ook betere versnellingsovergangen mogelijk, verhogen het rolgedrag en beschermen de accu.

Bestseller elektrische fietsen

Heb je vragen?
Schrijf ons aan via het contactformulier of bezoek onze veelgestelde vragen pagina.
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang een kortingscode t.w.v. €5,-.
Er wachten exclusieve aanbiedingen en kortingsacties op je.4

VERKLARING GEGEVENSBESCHERMING
Everyday we get more people on bikes