Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Typen mountainbikes

Typen mountainbikes


INSTEGS-MTB

Ook zonder groot budget kunnen beginnende mountainbikers tegenwoordig vertrouwen op betrouwbare techniek, goede rijeigenschappen en hoogwaardige kwaliteit. Voor dagelijks gebruik, intensieve inzet op avontuurlijk terrein of voor uitvluchtjes met vrienden; deze bikes zijn overal voor in! Al voor een klein budget vindt men bij ons mountainbikes met passend schakelcomfort, een breed omzetbereik, solide verende voorvork en stabiel aluminium frame. De zitpositie van deze fietsen is meestal licht gebogen en biedt op deze manier meer controle en comfort voor beginners.

WAAR EN HOE KAN DE BIKE GEBRUIKT WORDEN?

Tochten op landelijk terrein zouden net zo probleemloos moeten verlopen, als de dagelijkse rit van en naar het werk. Op de voorgrond staan dan ook veelzijdigheid en uitgebalanceerde, goed controleerbare rijeigenschappen bergop en bergaf, zowel op asfalt- als op landwegen.

WELKE UITRUSTING MAG MEN VERWACHTEN?

Een standaard mountainbike verrast met zijn minimalistische verschijning en naar spatborden, verlichting of een standaard zoekt men tevergeefs. Instapmodellen zijn in de regel echter voorzien van geïntegreerd schroefdraad, wat het makkelijk maakt om de gewenste accessoires probleemloos te monteren. Voor dagelijks gebruik in de stad of uitvluchten in landelijk gebied, het is altijd belangrijk om met krachtige remmen en goed functionerend schakelwerk van Shimano of Sram uitgerust te zijn. Bij mountainbikes onder € 500,- zijn de meest gebruikte remmen V-Brakes. Dit minimalistisch vervaardigde en relatief lichte remsysteem, doet op droge ondergronden niet onder voor een schijfrem. Hydraulische en mechanische schijfremmen hebben echter een streepje voor onder natte omstandigheden. Voor offroad-gebruik is een verende voorvork onmisbaar en in het beste geval heeft men een luchtgeveerde voorvork, die met een vorkpomp exact op het gewicht van de rijder is af te stemmen.

HOEVEEL MOET MEN INVESTEREN?

Onder € 500,- kan men al een stabiel en betrouwbaar instapmodel kopen, die op licht en middelzwaar terrein plezierig functioneert en tegelijkertijd met weinig onderdelen - zoals steekspatborden en verlichting - al een volwaardige bike voor dagelijks gebruik vormt.

Vanaf € 500,- mag men naast een complete fiets voor dagelijks gebruik een sportief uitgeruste mountainbike verwachten, die dankzij hoogwaardige componenten merkbaar lichter is. Met tot wel 30 versnellingen, vormen ook langere stukken bergop geen hindernis meer. Bergaf bieden de hoogwaardige remmen en vering onder uiteenlopend omstandigheden veiligheid, stabiliteit en rijplezier.


MOUNTAINBIKES VOOR BEGINNERS TOT € 500,-

Serious Eight Ball 27,5“

  • 6061 aluminium frame
  • Suntour verende voorvork
  • 24-speed Shimano Deore versnelling
  • 27,5“ wielen met 2.1 Kenda-banden
  • krachtige V-Brakes

ALLROUND MOUNTAINBIKES TOT € 1000,-

Cube Attention 29“

  • 6061 Cube 29" aluminium frame
  • Rock Shox 100mm verende voorvork met Lockout
  • 30-speed Shimano XT versnelling
  • hydraulische Shimano schijfremmen
  • 29“ wielen met SCHWALBE banden

CROSS-COUNTRY- & RACE HARDTAILS

Sportief vooruit, moeiteloos bergop en effectief bergaf: deze fietsen zetten beenkracht direct om in aandrijving en zijn niet onder de indruk van uitdagende hoogtes of technische trails. Licht, stijf en zonder vervelend te wippen, zijn dit ideale fietsen voor snelle rondes en lange tochten.

WAAR EN HOE KUNNEN DEZE MOUNTAINBIKES GEBRUIKT WORDEN?

Na het werk nog een uur vol op de pedalen of tijdens een wedstrijd de concurrentie voorbij racen? Staat de komende rit op de voorgrond en een lichte, effectieve fiets is belangrijker dan de vering? Dan is een moderne cross country of race hardtail de beste keuze.

HOEVEEL MOET MEN INVESTEREN?

Al voor €1.000,- vindt men een zeer goed uitgeruste, lichte hardtail met 29” of 27,5” wielen. Voor wie waarde hecht aan hoogwaardige componenten, een carbon frame en minimaal gewicht, zijn er naar boven geen financiële grenzen. Full suspension mountainbikes bieden vooral fans van langere afstanden een comfortabel alternatief. Vanaf ongeveer €1.500,- kan men zich als beginner al verzekeren van een kwalitatief hoogwaardige fully. En wie het gewicht van een hardtail graag combineert met veercomfort, moet rekening houden met een extra investering van rond €1.000,- voor een lichtgewicht uitrusting.

WELKE UITRUSTING MAG MEN VERWACHTEN?

Cross country en race mountainbikes komen spartaans over. Veringen van 100 tot 120 mm zijn namelijk de regel, geen uitzondering. Veel van deze mountainbikes bieden de mogelijkheid de vering voor langere stijgingen te blokkeren. Vaak is in deze klasse 2x10 of zelfs 1x11 schakelwerk ingebouwd en voor de frames wordt meer en meer gebruik gemaakt van carbon. Een goed frame van aluminium heeft echter ook geen nadelige uitwerking op het gewicht en dit kan in de regel een hoop geld besparen. En wie zijn of haar bike graag nog lichter heeft, kan hiernaast het beste ook nog kiezen voor lichte wielen en banden. Dan is het verschil in gewicht nog beter merkbaar.


Cross Country / Race Hardtails

Cross Country Full Suspension


MOUNTAINBIKES VOOR VROUWEN GIDS

Steeds meer vrouwen ontdekken het mountainbiken en zetten de fabrikanten hiermee aan het denken: Hebben vrouwelijke mountainbikers speciale modellen nodig, die voldoen aan hun behoeftes? Ja en nee. In principe is elke mountainbike namelijk ook geschikt voor vrouwen, wanneer het juiste model met de juiste framegrootte voor het gewenste inzetbereik wordt gekozen. Ondanks dit feit, worden er ook steeds meer speciale vrouwenbikes aangeboden. En dat met goede redenen.

UITSTEKENDE ZITHOUDING

Ervaren mountainbikesters komen prima uit de voeten met de herenmodellen. Toch zullen veel vrouwen tijdens een proefrit vaststellen, dat de zitpositie vaak verre van ideaal is voor het vrouwelijk lichaam. Het nadeel van de in de regel langere benen van vrouwen, is het in verhouding kortere bovenlichaam. Het is dan ook het beste, wanneer de bovenbuis wat korter is, het stuur wat smaller en de handvatten dunner. Beginners profiteren meer van een lichte en wendbare mountainbike, dan van een bike met veel vering. Deze vragen namelijk om een zeer intensieve rijstijl.

HET VOORDEEL VAN VROUWENBIKES

Bij vrouwenbikes kan men ervan uitgaan, dat de fabrikanten rekening hebben gehouden met specifiek vrouwelijke anatomische kenmerken. Een kortere zitpositie, het vrouwenzadel, de zacht afgestemde veerelementen, het aangepaste stuur en de handvatten, behoren tot de standaarduitrusting van vrouwenbikes. De keuze voor een bepaald model is afhankelijk van dezelfde factoren als een mountainbike voor heren. Waar de bike voor gebruikt gaat worden is allesbepalend en de keuze voor het model, hangt af van persoonlijke voorkeuren en het beschikbare budget. Voor beginners raden wij een hardtail mountainbike aan, vanwege hun relatief lage gewicht.


MOUNTAINBIKE HARDTAILS VOOR VROUWEN

MOUNTAINBIKE FULL SUSPENSION VOOR VROUWEN


TUNING-TIP

Met weinig moeite kan men een reguliere mountainbike al omtoveren tot een volwaardige vrouwenbike. Een dameszadel als het Terry Arteria GT MTB zadel is bijvoorbeeld toegesneden op de vrouwelijke anatomie en de ESI Racer’s-Edge-Griffe hebben een relatief dunne diameter, die kleinere handen duidelijk meer controle bieden. Een ander groot voordeel van deze handvatten: ze zijn in vele kleuren verkrijgbaar.