Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Framemaat

De (slimme) weg naar
de juiste framemaat

Welke framemaat past bij mij?

Je hebt je droomfiets gevonden op onze website, maar vraagt je af welke framemaat bij je past? Of wil je je framemaat weten, zodat je onze selectie kunt filteren om alleen de relevante fietsen voor jouw voorkeurstype te zien?

In slechts drie eenvoudige stappen vind je de perfecte framemaat op basis van je eigen lichaamsverhoudingen, het type fiets dat je wilt en de framegeometrie van de fabrikant.


Stap 1. Bereken je binnenbeenlengte

  • Eerst heb je een meetlint en een waterpas nodig. Als alternatief voor een waterpas kun je ook een boek gebruiken.
  • Om de meting niet te beïnvloeden, moet je de meting zonder schoenen en broek uitvoeren.
  • Trek de waterpas (of het boek) zo ver mogelijk tussen je benen omhoog (zie illustratie). Bij een boek moet je tegen een deur of muur gaan staan, zodat de bovenrand evenwijdig is met de vloer.
  • Meet nu met het meetlint van de vloer tot de bovenste rand van de waterpas of het boek.
  • Deze meting is je zogenaamde binnenbeenlengte.

Stap 2. Bereken de juiste maat van je gewenste fietstype

Aangezien verschillende fietstypes verschillende geometrieën hebben, moet je binnenbeenlengte gerelateerd worden aan het gewenste fietstype.

Om dit te doen, selecteer je het type fiets uit het overzicht hieronder, waarvoor je je ideale framemaat wilt berekenen! Daar vind je een extra frame calculator voor elk fietstype en als alternatief een maattabel.

Hier kun je je binnenbeenlengte invoeren en krijg je een globale aanbeveling voor de optimale framehoogte voor dit fietstype. De tabel hiernaast helpt je ook om de maten in te delen op basis van je lengte.

Heb je al een specifieke fiets in gedachten? Dan vertelt de derde stap je, hoe je de juiste framemaat daarvoor kunt kiezen.


Stap 3: Fijnafstelling met de Smartfit framemaat berekenaar

Heb je de ideale framemaat voor je gewenste type fiets gevonden na stap 1 en 2? Heb je ook al een paar fietsen op je shortlist staan? Nu wordt het echt slim, want je armlengte en de individuele framegeometrie van de verschillende fabrikanten spelen ook een rol, zodat je zeker weet dat je gekozen fiets bij je lichaamsmaten past.

Model- en merkspecifieke geometrieën

Alleen al het verschil in geometrie tussen een klassiek diamantframe met een bijna rechte bovenbuis en een trapeze frame met een schuine bovenbuis, geeft een idee van hoe verschillend de geometrieën van afzonderlijke fietsen van hetzelfde type (b.v. een trekkingfiets) van hetzelfde merk kunnen zijn. En dan zijn er nog de verschillende geometrieën (voor dezelfde framemaat) van fabrikant tot fabrikant.

Daarom hebben we samen met de experts van het fietslab een online framemaat calculator ontwikkeld, die lichaamsafmetingen, fietsmodel en veel fietservaring samenbrengt in een gebruiksvriendelijke, nauwkeurige calculator.

Stack & Reach

De verhouding tussen de framehoogte (stack) en framelengte (reach) is belangrijk voor het bepalen van de juiste framemaat. Deze verhouding varieert sterk naargelang de fabrikant en het type fiets, en moet samen met je lichaamsgegevens in de calculator worden opgenomen.

Individuele lichaamsafmetingen

Wij krijgen de geometriegegevens voor de individuele fietsen rechtstreeks van de fabrikant. Maar de verhouding tussen arm- en beenlengte verschilt ook van persoon tot persoon, dus deze twee waarden moeten ook in de calculator worden opgenomen.

Hoe werkt de Smartfit-calculator in onze online shop?

De Smartfit-calculator is voor bijna alle fietsen in onze shop beschikbaar op de productpagina. Als er geen Smartfit-calculator is voor de door jou geselecteerde fiets, komt dat hoogstwaarschijnlijk omdat we geen geometriegegevens van de fabrikant hebben ontvangen. In dit geval kun je nog steeds je framemaat berekenen met stap 2. Op de productpagina klik je op de knop "Framemaat berekenen" boven de keuze van de framehoogte.

1. De Smartfit-calculator verschijnt. Selecteer eerst je geslacht en lengte.

2. Ten tweede zie je de gemiddelde beenlengte. Je kunt dit aanpassen aan je eigen beenlengte, om een nauwkeuriger resultaat te krijgen. Je kent je binnenbeenlengte uit stap 1 van deze maattabel.

3. Vervolgens zie je de gemiddelde armlengte. Om nog betere resultaten te krijgen, kun je deze ook vergelijken met je eigen metingen. Hoe je je armlengte meet, vind je rechtstreeks in de tool (klik gewoon op het vraagteken in de afbeelding).

4. De tool gebruikt vervolgens het Smartfit algoritme, om de individuele framemaat voor de specifieke fiets te berekenen. Als het frame uitverkocht is, worden passende alternatieven - ook van andere merken - voorgesteld.


Gefeliciteerd, dit was het!

Nu kun je er zeker van zijn dat je de juiste maat voor je droomfiets hebt gevonden, voordat je hem in je winkelwagen doet. Alleen een fiets die de passende maat heeft voor jouw lichaam, geeft je onvervalst rijplezier. Nu kun je je verheugen op geweldige tochten!

Klaar om ons fietsassortiment beter te bekijken?