Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Mountainbike Gids

Mountainbike Gids

MOUNTAINBIKE KOOPADVISEUR

Wat in de jaren 70 in Californië begon met een handvol avontuurlijke hippies, is tegenwoordig een van de meest geliefde fietssporten ter wereld. Inmiddels heeft het mountainbiken zich ontwikkeld tot dé innovatieve motor van de fietsbranche.
Moderne mountainbikes overtuigen niet alleen met hun veelzijdigheid en betrouwbaarheid onder uiteenlopende omstandigheden, maar garanderen hiernaast vooral rijplezier! Of deze fietsen worden gebruikt als robuuste begeleider voor binnen en buiten de stad, of als actieheld voor pittige inzet op veeleisende tracks - de verschillende beschikbare modellen voldoen aan alle denkbare wensen.
Al deze mountainbikes hebben hun eigen voordelen. Natuurlijk fantastisch voor iedereen die weet waar hij of zij naar op zoek is, maar voor een beginner kan dit verwarring veroorzaken...
Hardtail of full suspension? Grote of kleine wielen? Cross country of een all mountain bike? Hydraulische schijfremmen, veringssystemen, aantal versnellingen... de mountainbike-jungle lijkt op het eerste oog dichtbegroeid. Op de volgende pagina’s vinden zowel beginners als gevorderden het passende aanbod voor het juiste gebruik.


DESIGN - FULLY OF HARDTAIL

Full suspension mountainbikes voeren in het algemeen de overhand in het hogere prijssegment. Maar mountainbikes met een stijve achtervork hoeven hierdoor nog niet meteen bij het oud ijzer en kunnen onder omstandigheden zelfs de betere keuze zijn. Of men voor een full suspension of een hardtail met vering aan de voorkant kiest, hangt af van persoonlijke voorkeuren en rijstijl en niet in de laatste plaats: het budget.

FULL SUSPENSION MOUNTAINBIKES

+ Comfort: Ook tijdens lange off-road tochten is men ontspannen onderweg.

+ Rijplezier & controle: Op grof terrein kan met hoge snelheden en veel controle worden gereden.

– Gewicht: Schokbreker, verbindingsstukken en voordeligere onderdelen zorgen voor een hoger totaalgewicht.

– Prijs: Voor een full suspension bike geeft men al snel € 500,- meer uit dan voor een hardtail.

HARDTAIL MOUNTAINBIKES

+ Uitrusting: Zelfs de goedkopere instapmodellen zijn zeer goed uitgerust.

+ Gewicht: Aanzienlijk lichter dan een full suspension mountainbike.

+ Gemakkelijk te onderhouden: Een effectieve constructie garandeert lang, stabiel en constant rijplezier.

– Comfort: Impact aan de achterkant wordt alleen opgevangen door de banden. Op ruwe ondergronden vormt dit een uitdaging voor de bestuurder.


GEBRUIK- WAAR EN HOE KAN DE BIKE GEBRUIKT WORDEN?

Of voor dagelijks gebruik, pittige actie op grof terrein, of voor plezierritjes met vrienden; deze bikes zijn overal voor in. De zitpositie is meestal minder recht en biedt hierdoor vooral beginners veel controle en comfort. Op de voorgrond staan veelzijdigheid en uitgebalanceerde, goed controleerbare rijeigenschappen bergop en bergaf, zowel op verharde als onverharde wegen.

Hoge bergen en stijle trails - zo kort kan men het bereik van deze bikes omschrijven. All mountain bikes zijn efficiënte trailbikes, die tijdens een Alpenrit net zo op hun plek zijn, als tijdens een rondje door de stad. Endurobikes zijn directe familie van de all mountain bikes, maar beter uitgerust voor afdalingen en met meer reserves voor lange afstanden.

Sportief vooruit, snel bergop en effectief bergaf: Deze bikes zetten beenkracht direct om in aandrijving en schuwen geen enkele hoogte, noch technische trail. Licht, stijf en zonder vervelend te wippen, zijn dit ideale fietsen om zich na het werk nog anderhalf op uit te leven, of om mee aan de startlijn te staan bij de volgende fietsmarathon.

Om rekening te houden met de kleine anatomische verschillen tussen de geslachten, bieden veel fabrikanten tegenwoordig talrijke damesmodellen aan. Een compactere zitpositie, speciale zadels, zacht afgestelde vering en aangepaste sturen en handvatten garanderen het rijplezier voor vrouwen.


WIELGROOTTES - 26", 27,5" OF 29"

Tot een paar jaar geleden was het simpel: Mountainbikes hadden een wielgrootte van 26“. Tegenwoordig hebben de wielen met een grootte van 29” zich echter ook een vaste plek veroverd en de nieuwe tussengrootte 650B/27,5” is hard op weg, de 26” wielen van zijn plek te verstoten. Het idee achter een grotere wielmaat spreekt voor zich. Hiermee rolt men makkelijker over hindernissen zoals boomwortels en stenen en is men stabieler tijdens hogere snelheden. Hierbij zijn wielen van dezelfde kwaliteit echter iets zwaarder en kleinere fietsers zullen onder omstandigheden enige wendbaarheid in het rijgedrag missen. De nieuwe middenmaat 27,5” is het beste compromis tussen wendbaarheid en rijgedrag.

26“

De klassieker onder de wielgroottes speelt een belangrijke rol, waar wendbaarheid en stabiliteit op de voorgrond staan. Voor cross country of touring-inzet is het gebruik van deze maat sterk gedaald, met als groot voordeel dat dit ook voor de prijs geldt.

27,5“ (OF 650B)

De nieuwe ster aan het firmament van de industrie heeft goede kansen de 26” van het toneel te verstoten. De wendbaarheid van een 26” in combinatie met het betere rolgedrag, resulteert in een sterke 27,5” voor alle fietsers die op landelijk terrein aggressief onderweg willen zijn.

29“

Grote wielen brengen leterlijk meer stuwkracht en de voordelen wat betreft tractie en comfort, zijn op landelijk terrein duidelijk merkbaar. Zelfs fietsers kleiner dan 1.70m komen er tijdens cross country ritten goed vanaf met een 29“. Over kleine hindernissen wordt simpel en probleemloos heengerold.