Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Kostenlose Rücksendung

MTB-beschermers voor trails en bikeparks

Zo blijf je veilig tijdens je offroad-tochten

Mountainbiken is niet per definitie gevaarlijk, maar vallen kan altijd gebeuren. Een steen verborgen onder bladeren of een natte wortel kan voldoende zijn om je uit balans te brengen. Als u de juiste beschermingsmiddelen draagt, hoeft u daar niet bang voor te zijn, want moderne beschermers zijn comfortabel om te dragen en zeer veilig. Hier leest u welke schoeners geschikt zijn voor welk type tour.

Inhoud

De beste bescherming kost geen geld

Net als bij het wegverkeer geldt voor het mountainbiken hetzelfde: je eigen gedrag draagt ​​meer bij aan je bescherming dan alle beschermingsmiddelen ter wereld. Uiteraard moet je op het parcours andere accenten leggen dan op de weg, waarbij het voornaamste doel is om onzorgvuldigheid van andere weggebruikers te voorkomen en erop te anticiperen. Op de mountainbike ligt de focus veel meer op jezelf. Als je elke rit op knobbelige banden ziet als een opgave om ineens je eigen grenzen te verleggen, zullen zelfs de beste beschermers je niet veel helpen. Doe het rustig aan en begrijp wat uw grenzen zijn. Deze kunnen ook veranderen, afhankelijk van hoe u zich die dag voelt. Een technisch parcours kan een ondraaglijke uitdaging worden en ook een gevaar als je het na een zware werkweek onder tijdsdruk berijdt. Wees ook voorzichtig als je in een groep zit met technisch meer gevorderde renners: zij kunnen je vleugels geven, maar laat je niet verleiden om dingen te proberen die je mogelijkheden ver te boven gaan.

Basisbescherming voor elke MTB-tocht

Mountainbikers op een grindpad

Voor informele tochten over bospaden ( ASTM-classificatieniveau 2 ) zijn geen zware beschermende uitrusting vereist. Er zijn een paar kleine dingen waar u rekening mee moet houden, omdat ze u niet alleen beschermen, maar ook uw comfort vergroten.

helm

Eén ding is duidelijk: een helm is altijd een goed idee als je op de fiets stapt. Hoewel je in het bos over het algemeen langzamer reist dan op de weg, is de ondergrond oneffen. Bijzonder praktisch zijn helmen met grotere vizieren die bladeren en takken uit je gezicht houden. Als je toch een nieuwe helm koopt, kies dan voor een model met een systeem ter voorkoming van hersenschuddingen, zoals MIPS of Koroyd. Hier vind je een ruime keuze aan mountainbikehelmen met talloze filtermogelijkheden, zodat je binnen een mum van tijd het juiste model vindt.

Bril

Zelfs als je zelden snelheden bereikt in het bos waar de wind tranen in je ogen brengt, is het dragen van een fietsbril zeker de moeite waard. Het beschermt je ogen tegen insecten, opgeblazen stenen of takken. Bovendien zult u waarschijnlijk niet uw hele tocht onder een schaduwrijke overkapping doorbrengen, dus uw ogen zullen op zonnige dagen UV-bescherming waarderen. Maar zorg ervoor dat de lenzen niet te donker zijn, want de bril moet je zowel in het schaduwrijke bos als in de brandende zon doorzien. Meekleurende lenzen zijn in dit opzicht flexibeler, maar ook duurder.

Handschoenen

Handschoenen zijn een kwestie van smaak onderweg, maar praktisch onmisbaar op onverharde wegen. Allereerst beschermen ze natuurlijk bij een val, vooral de handpalmen. Maar ze zorgen er ook voor dat het in de eerste plaats niet zo ver komt, omdat je daardoor veiliger het stuur vast kunt pakken dan met bezwete en/of vieze handen. Beide komen vaker voor op mountainbikes. Anders dan op een racefiets moet je zeker handschoenen met lange vingers dragen.

Ontdek mountainbikehandschoenen in de online shop

Schoenen

Een veilige grip op het stuur is belangrijk, dat spreekt voor zich in de ware zin van het woord. Veel mensen vergeten echter dat een stabiele positie op de pedalen net zo belangrijk is. Een mountainbike vraagt ​​om stevig schoeisel met stevige, niet te dikke zolen die antislip zijn op de pedalen. Daarnaast moet het ondersteuning bieden aan de voet en ook je tenen beschermen als deze per ongeluk in contact komen met stenen of takken. Sandalen zijn taboe, en hardloopschoenen zijn niet bijzonder geschikt vanwege hun lichtgewicht constructie en soms zeer dikke en gedempte zolen. Voor informele tochten zijn stevige sportschoenen voldoende, speciale MTB-schoenen bieden voor de rest meer bescherming.

Jersey

Natuurlijk kun je tijdens je mountainbiketochten ook een nauwsluitend shirt dragen zoals op een racefiets. Als je je er prettig bij voelt, is er absoluut niets mis mee. Maar het is de vraag of je de aerodynamische voordelen van deze kleding ook echt kunt benutten in het bos. Dus wat dacht je van een lossere trui? Hij fladdert een beetje, maar is comfortabeler om te dragen en je kunt er ontspannen mee in het café zitten. Bekijk hier onze selectie mountainbiketruien .

korte broek

Uiteraard beschermt een mountainbikebroek je benen ook tegen krassen door takken of doornen. Bovenal vervult het een comfortfunctie omdat je het kunt combineren met een gewatteerde koersbroek of een gewatteerde onderbroek. De onderbroek is vaak onderdeel van de broek en kan bijvoorbeeld worden vastgeklikt, zodat deze altijd goed blijft zitten. Dit betekent dat u langere tochten kunt maken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over problemen in het zitgedeelte. Denk er bij het kopen van de broek over na of je op een gegeven moment kniebeschermers wilt dragen. Veel modellen zijn hier speciaal op voorbereid.

Trailtochten op gemakkelijk terrein

Mountainbikers naast een meer

Als u niet alleen met uw mountainbike over brede bospaden rijdt, maar ook graag technisch veeleisendere singletrails wilt bewandelen ( ASTM-classificatie niveau 3 ), dan is het upgraden van uw beschermingsmiddelen een verstandige investering.

Trail-helm

Allereerst moet u aan uw helm denken. Specifieke mountainbikehelmen bieden meer bescherming aan de slapen en achterkant van het hoofd dan stads- of racefietshelmen. Je hebt het nodig omdat je op de trail anders valt dan op de weg. Hellingen, bomen en natte wortels zijn al redenen genoeg om je hoofd zo goed mogelijk te beschermen.

Lichtgewicht kniebeschermers

Hoe vastberadener je bent om jezelf in de hoeken te werpen, hoe groter de kans dat je op een gegeven moment contact maakt met de grond. Meestal zijn uw knieën het eerst aangedaan. Daarom adviseren wij het gebruik van lichte kniebeschermers . Ze passen onder vrijwel alle broeken, beschermen je betrouwbaar tegen schaafwonden en vangen lichte stoten op.

Optioneel: rugbeschermer in de rugzak

De protectorrugzak voor MTB lijkt een beetje op een onzichtbare helm. Eigenlijk hoop je dat je hem nooit nodig zult hebben, maar als het moeilijk wordt, ben je blij dat hij er is. Als je toch een nieuwe rugzak op je aankooplijst hebt staan, ga dan voor een rugzak met een uittrekbare rugbeschermer . Tijdens het rijden merk je de paar gram extra gewicht niet, maar in geval van nood kunnen ze cruciale bescherming bieden.

Beschermingsklassen volgens EN 1621

Voor de rest van de beschermende kleding voor fietsen bestaan ​​er, in tegenstelling tot helmen, geen bindende normen. Toch specificeren sommige fabrikanten een beschermingsniveau volgens EN 1621, een testnorm voor motorfietsen waarbij een botsproef wordt uitgevoerd met een gewicht van 5 kilogram. De norm specificeert verschillende grenswaarden voor gewrichts- en rugbeschermers, waarbij Level 2 slechts ongeveer de helft van de impactenergie doorgeeft aan het lichaam dan Level 1. Hoe agressiever je rijstijl is, hoe groter de kans dat je een beschermer met Level kiest. 2 beschermingsgrijpers.

poc-my22-poc-sintra-1394

Enduro - nu wordt het ruig

20230804-bik-blogpost-585x380-04

Enduro bestrijkt een breed scala aan bedrijfsomstandigheden die grofweg kunnen worden vergeleken met de omstandigheden gedefinieerd in ASTM Categorie 4 . Eén ding is duidelijk: je rijdt sneller door technisch veeleisend terrein en gaat ook regelmatig met beide wielen op pad. Daarom is een passende beschermingsuitrusting zinvol.

Integraalhelm

Veel enduro-races vereisen dit en voor uw veiligheid bestaat er geen twijfel over dat u een integraalhelm moet gebruiken. In tegenstelling tot een open helm beschermt dit type helm ook de slapen, het gezicht en de kaak. Voor enduro-gebruik worden helmen met afneembare kinbeschermers steeds populairder, waardoor je onderweg goed geventileerd en tijdens de afdaling goed beschermd bent.

D3O of harde kniebeschermers

D3O is een materiaal dat normaal gesproken zacht en soepel is, maar hard wordt bij impact. D3O-protectoren combineren een hoog comfortniveau met goede bescherming als het erop aankomt. Als je vaak op bijzonder geblokkeerd en rotsachtig terrein reist, zijn kniebeschermers met een harde plastic dop interessant.

Bril

Hoge snelheden op onverhard terrein doen niet alleen stof opwaaien. Om uw ogen bijzonder effectief te beschermen tegen rondvliegende stenen of takken, heeft u een veiligheidsbril nodig. Deze brilvorm zorgt voor een rondom afdichting, vooral in combinatie met een integraalhelm

Rugbeschermer of beschermer rugzak

Deze beschermers zijn ook vaak nodig bij enduro-races - en niet zonder reden! De eenvoudigste oplossing is een rugzak met rugprotector, omdat je doorgaans toch met een rugzak reist en daarmee twee vliegen in één klap slaat. Meer specifieke bescherming bieden rugprotectoren, die vaak worden aangeboden als totaaloplossing voor uitgebreide bescherming van uw bovenlichaam.

Elleboogbeschermers

Elleboogbeschermers zijn een nuttige aanvulling op uw uitrusting, ook al ziet u ze zelden. MTB-elleboogbeschermers zijn vooral het overwegen waard als je weet dat je gevoelige ellebogen hebt of al een elleboogblessure hebt gehad.

Downhill en fietspark

20230804-bik-blogpost-585x380-03

Ruwer kan het niet: de vonken vliegen bergafwaarts en in het bikepark, hier wordt het einde van de ASTM-classificatie bereikt op niveau 5 . Je beschermingsmiddelen moeten net zo robuust zijn als je fiets en je hebt een paar upgrades nodig vergeleken met Enduro.

Integraalhelm

Alles anders dan een integraalhelm die is goedgekeurd voor downhill, zou bij dergelijk gebruik nalatig zijn. Omdat je vrijwel altijd met de lift bergop gaat, hoef je je geen zorgen te maken over bijvoorbeeld een afneembare kinbeugel. Je hebt maximale bescherming nodig, die alleen beschikbaar is met een volwaardige downhill-helm.

Nekbescherming

Bij de snelheden die je soms bergafwaarts of in het bikepark bereikt, is nekbescherming ook op zijn plaats. Hij wordt altijd gecombineerd met een (ideaal bijpassende) integraalhelm en ondersteunt de helm op de schouders bij een val. Dit voorkomt verwondingen aan de cervicale wervelkolom.

Borst- en rugbescherming

Beschermers die in je rugzak zijn gestopt, zijn hiervoor niet langer voldoende; je hebt speciale bovenlichaambescherming nodig. Dit hoeft geen plastic borstbeschermer te zijn, want veel fabrikanten bieden tegenwoordig MTB-beschermershirts aan met genaaide beschermers en zijn zeer comfortabel om te dragen. In deze modellen wordt vaak D3O gebruikt.

Jersey met lange mouwen en lange broek

Omdat pads niet langer omvangrijke ridderpantsers zijn, maar losjes onder kleding passen, zijn tops met lange mouwen en lange broeken de favoriete kleding als je met hoge snelheden door ruw terrein loopt. Dankzij de luchtige functionele materialen zweet je met deze kleding niet meer dan normaal, maar voorkom je wel schaafwonden.

Met deze tips heb je de ideale basis voor iedere MTB tocht in handen. Zolang je in gedachten houdt dat de beste beschermende uitrusting geen vervanging is voor verstandig rijden, zul je veel plezier beleven op de trails.

ASTM-classificatie

Als het om fietsen gaat, kom je vaak de afkorting ASTM tegen in combinatie met een getal tussen één en vijf. Dit is een classificatie van de toepassingsgebieden van fietsen van de American Society for Testing and Materials. Het biedt een duidelijk raamwerk voor het beoordelen van het type rijden waarvoor een fiets of uitrustingsstuk is vervaardigd. Uiteraard omvatten hogere categorieën altijd de doeleinden van de lagere categorieën.

Categorie ASTM 1

Deze categorie omvat tochten op asfaltoppervlakken waarbij de banden het contact met de grond niet verliezen of slechts in zeer zeldzame uitzonderlijke gevallen. Stadsfietsen en racefietsen vallen in deze categorie.

Categorie ASTM 2

Dit is waar onverharde oppervlakken zoals onverharde wegen met gematigde hellingen een rol gaan spelen. Het kan voorkomen dat beide banden in de lucht staan, maar over het algemeen niet hoger dan 15 centimeter. Trekking- en grindfietsen zijn goede voorbeelden van fietsen die in deze categorie vallen.

poc-my22-ryancreary-nov2021-13

Categorie ASTM 3

In categorie hebben we het voor het eerst over echt mountainbiketerrein. Smalle, oneffen paden met hogere eisen aan de rijstijl en hakhoogtes tot 60 centimeter (24 inch) zijn klassiek crosscountry-terrein en vereisen minimaal een mountainbike met verende voorvork.

Categorie ASTM 4

Wat doorgaans ‘Enduro’ wordt genoemd, valt in categorie 4 van de ASTM-classificatie. Hakken tot 120 centimeter (48 inch) horen bij het plezier, maar snelheden van 40 km/u worden over het algemeen niet overschreden. Het lijdt geen twijfel dat je voor dergelijk terrein een zeer goede rijtechniek nodig hebt.

Categorie ASTM 5

Tot de laatste en meest veeleisende categorie behoren ook snelheden boven de 40 km/u met grote sprongen en dus de omstandigheden die je in het bikepark of op downhill-routes aantreft.