Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Kostenlose Rücksendung

Bikepacking - Kamperen Deel 3: Hygiëne onderweg

Als je aan kamperen denkt, heb je vaak een gemengd beeld in je hoofd: prachtige natuur, mooie wandelingen maar slechte hygiëne. Dat is logisch, je hebt immers zelden een wastafel, toilet of douche midden in het bos. Maar met enige basiskennis kun je het comfort van zo’n rondreis aanzienlijk vergroten. Ik schrijf hier vanuit mijn persoonlijke ervaringen van mijn avonturen van de afgelopen jaren, maar ook over mijn huidige rondreis, die mij per fiets van Alaska naar New York brengt. .

Wassen tijdens fietstochten:

Gewoon onderweg je handen wassen kan heel moeilijk zijn zonder water ter plaatse, daarom heb ik altijd babydoekjes bij me. Hoewel ze veel afval produceren, kunnen ze worden gebruikt voor hygiëne over het hele lichaam. Ik stop de gebruikte doeken gewoon in een Zip-Loc-zak. Als ik voldoende water bij me heb, gebruik ik mijn waterzak van 10 liter. Er zit een koord en oogjes rondom zodat hij gemakkelijk kan worden opgehangen. Hij functioneert als drinkwaterzak, maar ook als douche of voor het wassen van de handen. Om dit te doen, hang ik hem eenvoudig aan een boom en stel ik de juiste openingsmaat in. Er zijn hier in de Yukon ook een paar rivieren die ik als waterbron heb kunnen gebruiken: In andere gebieden moet je echter eerst controleren of de waterkwaliteit in het gebied voldoende is. Als wasmiddel gebruik ik een buitenwasgel, die biologisch afbreekbaar is. De washandjes van zee tot top zijn licht en daarom zeer aan te raden: je kunt deze kleine “wasmiddeldoekjes” eenvoudig nat maken en ze vervolgens gebruiken als shampoo of scheerschuim. Dit werkt goed en is de gemakkelijkste optie die ik tot nu toe ben tegengekomen. Als het om afdrogen gaat, zijn microvezeldoeken niet voor niets ongelooflijk populair bij reizigers. Ze zijn licht, kunnen klein worden opgevouwen en drogen zeer snel. En zelfs als de handdoek nog nat is, kun je jezelf er nog mee afdrogen.

Waszeep voor onderweg - bikepackingtips

Wassen tijdens fietstochten:

Bij het reinigen van kleding gelden soortgelijke regels als voor persoonlijke hygiëne. Wassen in rivieren is meestal geen probleem, ook al kost het tijd. Maar ik gebruik liever gewoon een gootsteen om mijn kleding te wassen, dus ik heb altijd minimaal 7 dagen aan kleding bij me, want dat is ongeveer de maximale afstand tussen twee langere stops. Om de kleding te drogen moet je echter een beetje creatief zijn. Er zijn verschillende manieren om dingen snel en gemakkelijk droog te krijgen:

  • Direct aan de fiets hangen Aan de fiets hangen is een goede optie: je kunt toch onderweg zijn en hebt geen lange vertraging door het droogproces. Daarnaast droogt de kleding door de wind sneller dan wanneer je staat. Nadeel is echter dat de kleding snel weer vies kan worden. Bijvoorbeeld als je alleen maar door de stad rijdt vanwege de uitlaatgassen in de lucht of als je je fiets moet leunen om hem te parkeren.
  • Direct aan de rivier drogen in de zon Deze optie is vooral geschikt als de rivieroever vol warme stenen ligt. Ze versnellen het droogproces. Je kunt de tijd aan de rivier ook gebruiken voor een leuke pauze, misschien iets eten en gewoon ontspannen.
  • Aan de tent hangen Het leuke van aan de tent hangen is dat de kleding vrijwel “nacht” droogt. Dit is echter niet bij alle weersomstandigheden mogelijk, omdat de ochtenddauw uw plannen snel in de war kan brengen. Zeker een aanrader in tropische gebieden.

Het toilet tijdens fietstochten

De Alaska Highway is hier een bijzonder geval: ongeveer elke 50 km is er een “rest area” waar toiletten zijn. Anders moet u er bij het kiezen van een plaats voor zorgen dat de plaats vrij is van insecten die u mogelijk kunnen storen. Om niemand lastig te vallen, moet u in sommige gebieden ook een kleine schep meenemen, zodat u uw uitwerpselen kunt begraven.

Deodorant: ja of nee?

Bij het gebruik van deodorant moet je altijd eerst bedenken wat je ermee wilt bereiken. Want zweten heeft zeker een functie voor ons lichaam en is niet iets dat zomaar zonder gevolgen gestopt kan worden. Ik gebruik mijn deodorant alleen op dagen dat ik weinig tot geen kilometers rijd, of direct nadat ik heb gedoucht en van plan ben de stad in te gaan of iets dergelijks. Anders: was dagelijks om geurtjes te voorkomen, beperk het gebruik van deodorant om de gezondheid te behouden.

Tanden poetsen tijdens bikepackingtochten:

De tandenborstel staat hoog op mijn lijstje van belangrijkste spullen. Als je echter graag ultralicht reist, is hier een besparing mogelijk: een afgezaagd handvat en het gebruik van tandenborstelpoeder in plaats van crème scheelt een paar gram.

Dit waren mijn toptips voor hygiëne onderweg! Mijn volgende artikel zal gaan over de voedselvoorziening tijdens mijn tour van Alaska naar New York City.

Met vriendelijke groeten uit British Columbia, Leonard Schlüren

TERUG NAAR OVERZICHTPAGINA