De juiste fiets kiezen voor bikepacking

De juiste fiets kiezen voor bikepacking

Er zijn vele soorten fietsen, maar welke is juist voor touring? Iedereen die nog nooit een langere tocht heeft gemaakt denkt misschien automatisch: “waarom neem ik niet gewoon mijn eigen fiets en ga daarmee op pad?” Afhankelijk van het soort tocht dat je wilt maken en van de fiets die je al hebt, kan dat een goede beslissing zijn – of een hele slechte. Je merkt vaak pas terwijl je onderweg bent dat er belangrijke aspecten zijn waar je niet aan gedacht hebt toen je je eerste fiets koos In dit artikel, bekijken we de vijf populairste fietsen voor tour biking of bikepacking.


Mountainbikes

Een van de meest veelzijdige fietsen die er bestaat in het fietsenassortiment, gebruikt voor alles – van veeleisend trailriding tot minder veeleisende rijden naar de lokale supermarkt. Met voorwiel vering, hardtail of full suspension – de mountainbike is een classic, en iedereen zou hem een keer moeten uitproberen. Als een ware held in de natuur, is de mountainbike in zijn element wanneer het terrein ruiger wordt. De vering zorgt voor een meer vergevingsgezinde rit op oneven grond, en de dikkere wielen geven grip op zelfs het meest losse terrein.

Wat betreft de bagage, heb je vaak meer opties dan met de fat bike – sommige modellen hebben speciale steunten voor een bagagerek achter en een lowrider aan de voorkant, vooral oudere mountainbikes. Dit is vanzelfsprekend een stuk moeilijker met full suspension modellen als met modellen die alleen een voorwiel vering hebben (hardtail) of fully-rigid (zonder vering). Bikepacking bags kunnen gebruikt worden om je bagage in te vervoeren op min of meer elke MTB, door gebruik te maken van de ruimte in de frame driehoek, achter het zadel of aan het stuur

Je kunt lange afstanden afleggen op een mountainbike, maar je bent veel langzamer dan op een racefiets of cyclocross. Aan de andere kant, betekent het rijden van een mountainbike dat je niet beperkt bent tot het rijden op asfaltwegen. Deze fietsen zijn de perfecte keuze voor diegene die willen reizen zonder kaart en voorbereid willen zijn op elk type terrein. Ze zijn daarnaast zeer geschikt om van en naar werk te fietsen, in alle weersomstandigheden.

Mountainbikes

Een grote selectie mountainbikes kun je hier vinden

Fatbikes

Fatbikes vinden hun oorsprong in Alaska en New Mexico, waar zelfgemaakte versies ontwikkeld werden om zandduinen en sneeuw tracks te berijden. Ze zijn pas sinds 2005 commercieel beschikbaar, en het  heeft tot 2014 geduurd voordat de fatbikes echt aan populariteit gewonnen hebben. Het aanbod is sindsdien enorm gegroeid, en tegenwoordig hebben alle grote fabrikanten op zijn minst een model in hun assortiment. De meeste fatbikes bieden geen vering – dat is sowieso onnodig door de enorm dikke banden die op zeer lage druk bewegen, die grip bieden op elk oppervlak en sprongen dempen. Een ander voordeel van de gigantische banden is dat beter zinkt dan een mountainbike of cyclocross band – dit is vooral praktisch wanneer je over sneeuw, modder of zand rijdt.

De fatbike is een soort wonderwapen als het gaat om het berijden van oppervlaktes die daarvoor onmogelijk leken. Maar, elke silver lining heeft zijn grens: fatbikes zijn erg zwaar. De banden hebben een zeer hoge rolweerstand door hun formaat, waardoor starten en stoppen ook meer inspanning vereisen. Aan de andere kant, bespaart het ontbreken van de vering een paar gram in vergelijking met sommige mountainbikes.

Als je een fatbike wilt gebruiken om mee te touren, wil je waarschijnlijk ten minste een fietstas eraan vastbinden. Dit is helaas niet altijd zo gemakkelijk. Je kunt kiezen voor bikepacking bags, maar dit is alleen een optie als je reist met een uitgeklede, minimale setup. Hulpstukken voor lowriders en achterrekken zijn een stuk zeldzamer voor deze fietsen, aangezien ze niet ontworpen zijn met langeafstand touring in het achterhoofd. En iedereen die ooit langeafstanden heeft gefietst met een backpack weet dat dit ook niet de beste oplossing is voor touring.

De fatbike is een specialized bike dat een gering  niche veld bediend. Daarom kan het niet echt met andere soorten fietsen concurreren en wordt hij alleen maar gebruikt als andere fietsen hun grenzen bereiken – en totaal misplaatst wanneer hij gebruikt wordt voor road riding.

Fatbikes

Trekkingfietsen

De naam zegt het al. Trekkingfietsen zouden, theoretisch gezien, je eerste stop zijn wanneer je shopt voor een fiets voor lange afstanden. Alles ontworpen voor robuustheid, het dragen van bagage en het rijde van lange afstanden in comfort. De banden zijn vaan Schwalbe Marathon of iets gelijkwaardigs – oersterke banden die goede grip bieden in de regen en die duizenden kilometers kunnen verdragen. Deze fietsen hebben bevestigingen voor achter- en voorrekken, evenals talloze drinkfleshouders.

Touring bikes zijn de werkpaarden onder de fietsen en kunnen tot wel 50 kg bagage vervoeren, afhankelijk van de kwaliteit van de rekken. Ze zijn daarnaast meestal uitgerust met een aantal touring-vriendelijke eigenschappen: quick-release wielspanners en eenvoudig te verwijderen wielen, een stevige standaard die zelfs grip biedt als de fiets volledig volgeladen is, dynamo-hub verlichttingssystemen die krachtige, betrouwbare verlichting bieden zonder batterijen. En, omdat de onderdelen gebruiken die wereldwijd verkrijgbaar zijn, zou het relatief eenvoudig moeten zijn om je fiets te repareren als iets kapot gaat als je onderweg bent. De zitpositie is niet zo sportief als bij een racefiets, maar is comfortabel genoeg om dag na dag lange uren te maken.

Touring bikes

Vind een grote selectie trekkingfietsen hier

Cyclocross & Gravel Bikes

Cyclocross en gravel bikes zijn ontworpen om snel te rijden, zelfs off the beaten track. Ze hebben geen vering, zijn vaak zo stijf als een plank en robuuster dan een racefiets – ondanks hij er op het eerste gezicht erg op lijkt. Maar kijk van iets dichterbij en je ziet diverse verschillen, waarvan de grootste de banden zijn. In plaats van dunne racefiets banden, zijn wijdere banden (meestal) met een loopvlak de regel hier – hoewel ze nog altijd dunner zijn dan moderne MTB banden. Hierdoor kun je snel over asfaltwegen rollen, maar heb je tegelijkertijd de nodige tractie als je op minder vlakke oppervlaktes rijdt.

Een ander belangrijk punt zijn de schijfremmen – omdat de rotors zich verder van de grond bevinden, zijn ze moeilijker vies te krijgen en betrouwbaarder in natte en vuile omstandigheden dan velgremmen. Ze bieden ook een betere algemene grip en bieden een grotere remkracht. De meeste nieuwe schijfremmen werken haudrilisch en deze laten repareren op een afgelegen locatie kan extreem problematisch zijn, zo niet onmogelijk. Deze reparaties zijn niet alleen duurder dan het vervangen van een kapotte remkabel, maar er zijn ook minder mensen die deze kunnen repareren. Dit gezegd zijnde, het is nog steeds vrij onwaarschijnlijk dat je schijfremmen kapot zullen gaan en over het algemeen hebben hydraulische remmen veel onderhoud nodig dan mechanische remmen. Natuurlijk geven sommige mensen de voorkeur aan mechanische schijfremmen, en als ze goed zijn ingesteld, kunnen ook deze krachtig remmen.

Wat betreft het dragen van bagage, zijn sommige fietsen uitgerust met bevestigingen voor een voor en achter rek. Over het algemeen, hebben cyclocross fietsen een meer raceachtige, meer aggressieve geometrie en een lagere positie, ontworpen voor snelle rondes op korte, modderige tracks. Gravel bikes hebben vaak een wat relaxtere geometrie en er passen zelfs nog wijdere banden op, waardoor ze iets beter geschikt zijn voor langere dagen in het zadel.

Gravel bikes

Racefietsen

Aan de compleet tegenovergestelde kant van het spectrum van de fatbike is de klassieke racefiets. Racefietsen belichamen snelheid en sportiviteit met hun minimalistische, lichtgewicht frames en lichte onderdelen. Het rijgevoel is compromisloos efficient en stijf, en de snelle, dunne wielen zorgen ervoor dat je elke kleine hobbel in de weg voelt. De rijpositie is laag, met zoveel mogelijk gewicht over het voorste wiel als mogelijk. Dit is goed voor de aerodynamisch maar kan oncomfortabel zijn voor je rug op lange termijn. De dunne, lichte zadels kunnen zorgen voor zadelpijn als je niet de juiste gevoerde fietsshorts draagt.

Als je naar de bevestigingsopties kijkt, vind je niet meer dan twee bevestigingen voor bidonhouders. Zoals gezegd, voor langere ritten, zijn backpacking bags ook een optie, maar de meeste racefiets rekken zijn niet ontworpen op zware bagage te dragen.

Racebikes

Vind een grote selectie racefietsen hier

Conclusie

Het is lastig om een bepaalde fiets aan te raden voor touring, omdat het erg van de persoon afhangt, de rijstijl en wat voor type touring je van plan bent te gaan maken met de fiets. Maar voor langere tours kunnen we zeggen, wanneer je van plan bent dag na dag in het zadel door te brengen, is een bepaald level van comfort noodzakelijk.

Voor  meer informatie over bikepacking, het kiezen van je bikepacking bags en advies over de rest van je uitrusting, bekijk hier onze volledige bikepacking gids.

Je vindt ons ook

Copyright Bikester - Alle rechten voorbehouden