Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Kostenlose Rücksendung

Bikepacking gids

Bikepacking Guide

Bikepacking Gids

Tenzij je de afgelopen jaren onder een rots hebt geleefd, heb je waarschijnlijk wel iets gehoord of gelezen over bikepacking. In feite zijn dit fietstochten met lichte belading over uiteenlopende ondergronden. Misschien ben je nieuwsgierig om deze stijl van reizen met de fiets uit te proberen, of gewoon geïnteresseerd. We hebben deze handige gids samengesteld, om wat licht te werpen op deze populaire fietstrend.


BIKEPACKING VS. TREKKING – WAT IS HET VERSCHIL?

Voordat we verder gaan, moeten we eerst de vraag beantwoorden die de meeste mensen zich stellen als we het over bikepacking hebben: wat is eigenlijk het verschil tussen bikepacking en trekking? Of is er eigenlijk wel een verschil tussen bikepacking en trekking?

Ja en nee. In het algemeen gaat het zowel bij bikepacking als trekking om het maken van langere, meerdaagse fietstochten. Het meest kenmerkend voor trekking, is dat deze tochten op de weg plaatsvinden met een traditionelere opstelling van fietstassen en een stuurtas. Bikepacking brengt je ook op singletracks en gravel- en zandpaden..

Zie het op deze manier: bikepacking brengt je naar plekken, die met een traditionele trekkingfiets opstelling te ver gegrepen zouden zijn.


UITRUSTING: FIETSEN, FIETSTASSEN & BANDEN

Wat heb je nodig om te gaan bikepacken? In feite heb je alleen een fatsoenlijke fiets en een paar tassen nodig. Maar zo eenvoudig is het nou ook weer niet! Laten we beginnen met een kijkje te nemen, naar wat voor soort fietsen normalerwijze worden gebruikt voor bikepacking.

Mensen bikepacken op allerlei soorten fietsen, maar uitgaande van de filosofie dat een fiets in staat moet zijn om een goed figuur te slaan op verschillende soorten terrein, zijn sommige fietsen uitgesloten: namelijk traditionele racefietsen en trekkingfietsen voor op de weg. Als we ons concentreren op fietsen die ruwere ondergronden aankunnen, blijven in feite de mountainbikes en gravel bikes over.

Veel puristen geloven dat bikepacking betekent dat je op een mountainbike rijdt. Hoewel we deze mening niet volledig delen, kunnen we niet ontkennen dat je mountainbike banden het je makkelijker maken om ruwer terrein te bedwingen.

Het rijden met vering maakt het mogelijk om op nog uitdagender terrein te rijden, maar dit brengt een duidelijk gewichtsnadeel met zich mee. Om deze reden zien veel mensen volledig stijve mountainbikes als de ideale fietsen voor bikepacking; deze kunnen op grote banden rijden, maar zijn lichter en wendbaarder dan geveerde mountainbikes en efficiënter op verharde wegen.

Voor veel fietsers is een gravel bike de go-to bikepacking fiets, die het beste van twee werelden vertegenwoordigt. Deze hebben een geometrie die ontleend is aan cyclocross- en racefietsen, maar aangepast voor langere dagen in het zadel en met meer bandenspeling die kan wedijveren met vroege mountainbikes. Gravel bikes veelzijdig, in staat om zowel on- als offroad te rijden en robuust genoeg om de uitdagingen van veeleisend terrein aan te kunnen.

Geen enkele fiets kan alles goed doen, maar als een mix van asfalt, grind en zachte paden onderdeel uitmaken van je ritten, is een gravel bike met dikke banden de perfecte keuze.

Het is belangrijk om de juiste banden te hebben voor het terrein waar je op rijdt. Als je van plan bent om puur offroad te rijden en niet op asfalt, dan is een mountainbike band het beste. Denk goed na over de breedte van de band en de maximale bandenmaat die bij het frame van je fiets past. Vergeet niet dat bredere en/of grotere banden zwaarder en minder wendbaar zijn en dat je wanneer het nat wordt, een band met een dieper profiel nodig hebt.

Als je van plan bent om zowel on- als offroad te fietsen, zijn een lichtere cross country mountainbike bandof een speciale gravel band goede opties; de laatste zijn ontworpen om snel over de weg te rollen, maar bieden ook voldoende grip en tractie voor rustigere offroad-ritten.

TASSEN

Wendbaarheid, duurzaamheid en gewicht zijn de drie belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij de keuze voor bikepacking tassen. In tegenstelling tot fietstassen die worden gebruikt worden voor trekking, houden bikepacking tassen het gewicht dichter bij de fiets en maken ze maximaal gebruik van de ruimte in en rondom het frame om spullen te vervoeren. Dit betekent ook dat je afscheid kunt nemen van de zware metalen rekken, die vaak worden gebruikt om fietstassen te bevestigen.

Bikepacking Bags

Zadeltassen

Zadeltassen worden bevestigd aan je zadelpen en de rails van je zadel, zodat je je spullen aerodynamisch en dichter bij het zwaartepunt van de fiets kunt meenemen, dan met traditionele fietstassen achterop. Ze zijn er in verschillende maten — met een inhoud van ongeveer 5 tot 18 liter — zodat je altijd de juiste maat kunt vinden voor het soort reis die je wilt maken. Houd er rekening mee dat betere modellen meestal een spansysteem hebben, wat voorkomt dat de tas te veel gaat klapperen. Sommige modellen zijn volledig geïntegreerd, terwijl andere een systeem hebben, waar je een dry bag in kunt klemmen. Controleer ook of het model dat je koopt echt waterdicht of alleen waterbestendig is. Het laatste vereist dat je je spullen in een dry bag moet doen als je wilt dat je spullen droog blijven.

Bikepacking Bags

Frametassen

Frametassen zijn ook populair onder bikepackers. Dit is een geweldige manier om de negatieve ruimte in de driehoek van je frame te gebruiken. Deze tassen zijn verkrijgbaar in bijna elke denkbare maat; van zeer dun en minimalistisch, tot tassen die de hele driehoek van het frame gebruiken. Vergeet niet dat een volledig geveerde fiets meestal aanzienlijk minder ruimte heeft voor een frametas, dan een gravel bike of hardtail mountainbike zonder vering.

Bikepacking Bags

Stuur-/Roltassen

Het meenemen van spullen aan het stuur is ook heel gebruikelijk, vooral het meenemen van slaapspullen. Verschillende bedrijven maken tassen die aan het stuur worden vastgemaakt en perfect zijn om je slaapzak of tent mee te nemen. Houd er rekening mee, dat wanneer je op een fiets met een drop bar rijdt, de ruimte aan het stuur beperkter is dan bij een plat mountainbike stuur. Een 'roltas' kan ook de werking van je versnellings- en remhendels op een drop bar verstoren als deze niet goed gepositioneerd is.

Bikepacking Bags

Andere opties voor bagage

Bij het bikepacken gaat het erom zoveel mogelijk ruimte van de fiets te gebruiken: extra 'feed packs' die aan de stuurpen worden bevestigd voor snacks of drankjes, kleine zakjes die aan de bovenbuis worden bevestigd en tassen voor montage op de vorken zijn gebruikelijk.


EEN PAAR WAARDEVOLLE BIKEPACKING TIPS

Er zijn geen harde regels voor bikepacking, maar hier zijn een paar dingen die we in de loop van de jaren geleerd hebben:

  • Neem minder mee dan je denkt dat je nodig hebt, dit maakt je fiets lichter en wendbaarder. Dit geldt vooral voor kleding.
  • Controleer je banden en zorg ervoor dat je reservebanden en een reparatieset meeneemt. Het laatste wat je wilt, is dat je 25 kilometer de wildernis uit moet lopen of moet liften naar de volgende stad.
  • Een werkend Gps-apparaat, kaarten & accu(‘s): dit is gezond verstand, want verdwaald raken in the middle of nowhere is niet leuk. En als je een mobiele telefoon meeneemt, zorg er dan voor dat je een reserveaccu bij je hebt en een kaart hebt gedownload!
  • Houd je spullen droog om de voor de hand liggende redenen! Dry bags zijn goedkoop en besparen je veel stress bij regen. Nat worden betekent ook sneller koud worden!
  • Denk goed na over water. Kun je genoeg meenemen op je fiets? Ga je ergens heen waar het warm is? Misschien heb je een draagbaar waterfiltersysteem of rugzak met een blaas nodig, om te voorkomen dat je zonder water komt te zitten. Vergeet ook niet dat je veel water nodig hebt als je wilt koken!
  • Lage versnelling! Offroad, bergop en op ruw terrein kan fietsen buitengewoon zwaar zijn voor de benen en knieën. Zorg er daarom voor dat je in de juiste versnellingen fietst!
  • Bepak je zadeltas dichter bij de zadelpen met zwaardere spullen, om het heen en weer schudden van de tas te voorkomen. Denk goed na over waar je je zwaardere, volumineuze spullen zoals een camera inpakt. Grotere spullen moet je namelijk dichter bij het zwaartepunt van de motor plaatsen.
  • Als je kookgerei meeneemt, kies dan voor titanium. Het is duurder, maar de gewichtsbesparing en duurzaamheid hiervan is het waard!
  • (Merino) wollen kleding is zeer geschikt voor bikepacking tochten. Het reguleert de lichaamswarmte goed, gaat niet stinken en transporteert vocht goed. Nog een tip: leg je kleding in gevouwen lagen op elkaar!

KAMPEERUITRUSTING/TIPS

Bikepacking betekent meestal kamperen, dus het is belangrijk om een campingopstelling te nemen die past bij je bestemming en de tijd van het jaar en weer. Hier zijn enkele dingen die we in de loop van de jaren hebben geleerd:

  • Koop de beste tent die je kunt vinden. Deze zijn meestal lichter, gemaakt van betere materialen en makkelijker te monteren. Maar ga er niet automatisch van uit dat een superlichte tent beter is — soms is het gebruikte materiaal voor deze tenten niet zo duurzaam als op hun iets zwaardere broers.
  • Denk aan ruimte: misschien heb je liever een grotere 2-persoonstent, ook al ben je de enige die er in slaapt. Op deze manier kun je ook een deel van je koffers in de tent meenemen voor de veiligheid of bij slecht weer. Of misschien deel je graag een 2-persoonstent met je fietspartner. Als je de last van de tent samen draagt, helpt dit ook om gewicht te besparen.
  • Hoe warmer de slaapzak, hoe zwaarder, dus controleer de aanbevolen temperatuur op de slaapzak voordat je er een koopt of inpakt. Je wilt geen zware slaapzak dragen als het erg warm is.
  • We raden je aan de lichtste, beste en meest comfortabele slaapmat te kopen die je je kunt veroorloven. Dit zal je helpen veel beter te slapen en ervoor zorgen dat je voldoende uitgerust bent, om dag na dag te blijven rijden. Voorbij zijn de dagen dat je honderden euros moest uitgeven om een fatsoenlijke opblaasbare slaapmat te krijgen; geweldige modellen zijn nu al verkrijgbaar voor minder dan 100 euro.
  • Heb je er al aan gedacht om een opblaasbaar kampeerkussen mee te nemen? De hoogwaardige modellen zijn compact en wegen heel weinig. Een fatsoenlijke plek om je hoofd te laten rusten, kan het verschil maken tussen een goede en een slechte nachtrust.
  • Het meenemen van oordopjes en een oogmasker (het type dat je gratis krijgt in het vliegtuig krijgt) kan ook echt helpen om beter te slapen in een tent — vooral als je op een lawaaierige camping kampeert, of om je te helpen door te slapen als de zon is opgekomen.
  • Moet je absoluut kookgerei meenemen? Zeker, er is iets beters dan het maken van ochtendkoffie in de wildernis? Misschien koop je je eten liever in lokale restaurants of cafés. Maar als je echt in ‘the middle of nowhere’ bent, zul je moeten koken.

DE ROUTE PLANNEN & DAAR GA JE!

We raden je aan om te beginnen met een kleinere reis. Een S24O (Sub-24 uur overnachting) is perfect: het is een goede oefening voor het bepakken van je fiets, je ontwikkelt een gevoel voor het rijden met belading en leert je kampeervaardigheden te perfectioneren. Je kunt op deze manier ook je omgeving verkennen en bent nooit te ver van de beschaving verwijderd, mocht je onderweg problemen krijgen.

Als je er klaar voor bent, plan dan een bescheiden meerdaagse reis. Je hoeft niet super avontuurlijk te zijn, maar het is heel aangenaam om je tijdens meerdaagse avonturen comfortabel te voelen: dit betekent dat je veel verder kunt reizen en landschappen kunt ervaren die vaak meer te bieden hebben dan je directe omgeving (tenzij je midden in de bergen woont natuurlijk).