Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Trekking- en Toerfietsen gids

TREKKING- EN TOERFIETSEN – DE IDEALE MULTIFUNCTIONELE FIETSEN!

Sportieve racefietsen en mountainbikes krijgen vaak veel aandacht, vanwege de reuzenstappen waarmee de innovatieve technologie van deze fietsen zich ontwikkelt. Maar deze on- & osffroad experts zijn niet voor elke situatie de beste keuze. Veel mensen zijn namelijk op zoek naar een fiets die zowel geschikt is voor dagelijks gebruik, als voor een lange toer tijdens het weekend. In deze gids introduceren we drie soorten fietsen waarvan hun voornaamste karaktereigenschap veelzijdigheid is, wat ze uitstekend geschikt maakt voor korte én lange ritten.

Hybride-, trekking- en toerfietsen zijn echte allrounders! Ze zijn geschikt voor dagelijks gebruik, ontspannen tochtjes en lange ritten. Wanneer uw interesse hiermee is gewekt, lees dan vooral verder! We geven u hier nemelijk een aantal bruikbare tips, die u zullen helpen een passend model te vinden, wat precies voldoet aan uw specifieke behoeften en prijsvoorstelling.


VEELZIJDIGHEID ALS STERKSTE PUNT

Hybride-, trekking- en toerfietsen hebben eigenschappen die specifiek gericht zijn op zeer uiteenlopend gebruik. Deze fietsen zijn allemaal robuust en comfortabel. Normaal gesproken kunnen ze allemaal zonder problemen worden gebruikt op geasfalteerde wegen en offroad, zonder in te boeten aan hun specifieke kwaliteiten. Welke fiets past het beste bij u?

Voor iedereen die graag op de fiets stapt in zijn of haar vrije tijd, maar deze ook gebruikt voor de dagelijkse rit van en naar het werk, is en hybride fiets de perfecte keuze. Dit is definitief de meest sportieve en dynamischere fiets van de drie. Samengevat is dit de ideale fiets, om de dagelijkse rit mee om te buigen tot een regelrechte workout!

Op zoek naar een fiets voor dagelijks gebruik voor het hele jaar? Dan is een trekkingfiets de beste keuze. Deze zijn bij aankoop al zeer compleet uitgerust en zowel geschikt voor kortere tochtjes als voor lange toers: pure veelzijdigheid!

Fans van lange fietstochten (van een week of langer), waarvoor het meenemen van bepakking en een complete uitrusting noodzakelijk is, doen er goed aan een kijkje te nemen bij onze toerfietsen. Deze zijn zeer stabiel en hun bouwwijze maakt het mogelijk om een hoge last te dragen. Deze mogelijkheid om veel bagage mee te nemen - in combinatie met het solide frame - maken van deze fiets een betrouwbaar werkpaard, welke u overal heenbrengt waar u maar wilt. Deze fietsen zijn niet zo snel als hybride fietsen, maar definitief de beste keuze voor iedereen die graag een lange tocht onderneemt.


DE JUISTE UITRUSTING: WAAR REKENING MEE TE HOUDEN?

De prijzen van hybride-, trekking- en toerfietsen liggen tussen €300.- en €3000.- en in sommige gevallen zelfs nog veel hoger. Dit grote prijsverschil wordt bepaald door de kwaliteit, de duurzaamheid en het gewicht van de individuele onderdelen. Hoe lichter en duurzamer een fiets is, hoe hoger de prijs. Deze fietsen zijn echter individueel in te richten, waardoor u controle houdt over het bedrag wat u uit wilt geven. Sommige onderdelen moeten namelijk van hoge kwaliteit zijn, terwijl op andere onderdelen zonder problemen kan worden bespaard.

Frame en voorvork:

Het frame en de voorvork beïnvloeden de zitpositie, de controle en het comfort. Vergeleken met racefietsen, bieden deze drie fietssoorten een rechtere zitpositie, die veel comfort en meer overzicht op de weg biedt. De frames van hybride-, trekking- en toerfietsen zijn meestal gemaakt van aluminium en bieden een goed compromis tussen stabiliteit en een licht gewicht. Het frame van trekking- en toerfietsen maakt het mogelijk veel bagage mee te nemen, zonder Dat er vervelende trillingen of een “zwaar” gevoel ontstaat. Hybride- en trekkingfietsen beschikken vaak over een verende voorvork voor extra comfort. Fabrikanten van toerfietsen kiezen er vaak voor om van een verende voorvork af te zien om de kosten voor onderhoud en het gewicht te beperken, maar ook om het mogelijk te maken een bagagedrager boven het voorwiel te monteren.

Wielen en banden:

De meeste hybride-, trekking- en toerfietsen hebben wielen van 28” en banden met een breedte tussen 35 en 50mm. Normaal gesproken hebben trekkingfietsen bredere velgen en banden dan stads- en racefietsen voor meer comfort en stabiliteit. Net als bij frames, creëren de stijfste en stabielste wielen de veiligste rijeigenschappen en goed rijgedrag offroad. Banden met een profiel met veel grip zijn gemaakt voor het rijden op oneven ondergronden, zoals bos- en grindwegen. En wie vooral onderweg is op geasfalteerde wegen, kiest het beste voor gladde banden met weinig profiel.

Remmen:

Hybride fietsen beschikken vaak over schijfremmen op het voor- en achterwiel, net als mountainbikes. Trekkingfietsen hebben vaak velgremmen (vaak de simpele, maar robuuste V-brakes) of schijfremmen. De laatste zijn de sterkste en meest betrouwbare optie: hun remvermogen wordt namelijk niet aangetast door regen en modder. Toermodellen zijn meestal uitgerust met velgremmen of mechanische schijfremmen, omdat deze snel en eenvoudig gerepareerd kunnen worden. Dit is belangrijk, wanneer u lang onderweg bent en u niet wilt laten tegenhouden door technische problemen onderweg.

Verlichting, spatborden, bagagedragers & Co:

Terwijl de uitrusting van hybride fietsen vaak wordt beperkt tot de essentie, bieden trekking- en toerfietsen een volledige uitrusting met verlichting, spatborden, bagagedragers, etcetera. Op deze manier kunt u er zeker van zijn, dat al deze onderdelen op elkaar zijn afgestemd voor optimale prestaties! Voor het comfort en de veiligheid is het echter verstandig om te investeren in een zadel, verlichting en handvatten van hoge kwaliteit.


ZITPOSITIE: VAN RECHTOP EN RELAXED-SPORTIEF TOT COMFORTABEL

Wanneer u veel tijd in het zadel doorbrengt en tegelijkertijd graag comfortabel en ontspannen zit, dan is de zitpositie cruciaal. Het is in eerste instantie natuurlijk boven alles de framegrootte die bepaalt hoe het zitcomfort uitvalt, maar het zadel en een stuur op de juiste hoogte zijn niet te negeren factoren. Met behulp van onze framemaatberekener kunt u berekenen welke framegrootte perfect bij u en uw type fiets past. Vergeleken met mountainbikes en racefietsen, bieden trekking- en toerfietsen een kortere en rechtere zitpositie. Normaal gesproken is de zitpositie van hybride fietsen wat sportiever.

Een rechte zithouding lijkt misschien de meest comfortabele optie, maar een wat sportievere houding is praktischer voor lange afstand fietsers. Het lichaamsgewicht wordt hierdoor namelijk op een uitgebalanceerde manier gedistribueerd tussen het voor- en achterwiel. Het zadel moet niet alleen een goede pasvorm aan het achterwerk bieden, maar ook bijdragen aan de gewenste zitpositie. Dus wanneer u graag rechtop zit, adviseren we een groter zadelmodel. En voor diegenen die een sportievere zithouding prefereren, is een smaller zadel op de lange termijn de beste optie. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk, om voor een zadel te kiezen wat bij uw lichaam past! Wanneer u bijvoorbeeld een wat groter zitoppervlak hebt, dan is een breder zadel vanzelfsprekend de beste keuze.

Een in hoogte verstelbare zadelpen maakt het mogelijk om de zitpositie zeer nauwkeurig aan te passen. Ergonomische handvatten en kleine aanpassingen van de stuurpositie kunnen ook veel bijdragen op het gebied van comfort, zonder dat u hier veel moeite voor hoeft te doen.


HYBRIDE FIETSEN, TREKKINGFIETSEN EN TOERFIETSEN IN ÉÉN OOGOPSLAG

HYBRIDE FIETSEN
– VEELZIJDIGE ALLROUNDERS VOOR DAGELIJKS GEBRUIK

Hybride fietsen zijn de lichtste en meest gereduceerde fietsen voor dagelijks gebruik. Deze combineren een aantal van de belangrijkste eigenschappen van racefietsen (bijvoorbeeld de smallere banden) en mountainbikes (de verende voorvork). Het resultaat is een veelzijdige fiets met een derailleur voor tot wel 30 versnellingen, schijfremmen en vering, welke samen een perfecte combinatie vormen voor dagtochten. Dankzij hun geringe gewicht en lage rolweerstand, zijn deze fietsen ook perfect voor de dagelijkse ritten van en naar het werk. Het is in de regel mogelijk om extra’s zoals een bidonhouder, bagagedrager en spatborden te monteren op hybride fietsen. Ons advies: verlichting en spatborden zijn zeer eenvoudig te monteren en verbeteren het dagelijks gebruiksgemak aanzienlijk, zonder het rijgedrag aan te tasten.

Voordelen:
 • laag gewicht
 • sportief karakter
 • soepel rollende banden
 • verlichting, spatborden en bagagedrager zijn eenvoudig te monteren
TREKKINGFIETSEN
– ALLROUNDERS VOOR DE DAGELIJKSE RIT EN TOEREN

Trekkingfietsen zijn de meest veelzijdige fietsen. Of u nu van plan bent om hiermee elke dag van en naar het werk te pendelen, of een lange trip of ontspannen familieuitvlucht in het weekend mee te ondernemen, dan is een trekkingfiets de beste keuze. Deze beschikken over alle uitrusting die u nodig heeft: verlichting, bagagedrager, standaard en spatborden behoren namelijk tot de standaard uitrusting en maken deze uitermate geschikt voor gebruik in het stadsverkeer. Hiernaast hebben ze vaak een verende voorvoork en schijfremmen, waardoor ze ook geschikt zijn voor toeren met bagage. Dankzij de rechte zitpositie - die veel comfort biedt - zult u met een trekkingfiets veel plezier beleven aan al uw trips!

Voordelen:
 • De mogelijkheid veel bagage mee te nemen dankzij de standaard bagagedrager
 • Rechte en comfortabele zitpositie
 • Compleet uitgerust met verlichting, standaard, bel, etcetera
 • Universeel te gebruiken: perfect voor de dagelijkse rit van en naar het werk en uitvluchten in het weekend

TOERFIETSEN – LANGE AFSTANDEN EN VEEL BAGAGE

Om meerdere redenen kunnen toerfietsen worden omschreven als de “extreme versie” van de trekkingfiets. Toerfietsen hebben niet alleen een zeer stabiel frame: ze zijn hiernaast ook uitgerust met onderdelen van bewezen kwaliteit en waar mogelijk met zeer onderhoudsvrije onderdelen, die uitvoerig zijn getest op hun duurzaamheid. Want laten we eerlijk zijn: wie wil zijn of haar trip nu voortijdig afbreken vanwege technische problemen? Deze fietsen kunnen een zware lading dragen, aangezien ze over een bagagedrager achter - en vaak ook over een tweede bagagedrager boven het voorwiel - beschikken. De rijeigenschappen van deze fietsen zijn geoptimaliseerd voor het transporteren van bagage. En voor meer comfort, beschikt de berijder over de mogelijkheid de positie van de handvatten aan te passen tijdens langere ritten. Sommige modellen zijn zelfs uitgerust met een racefiets stuur (in de regel veel hoger gemonteerd dan op een racefiets) of met een min of meer recht stuur, welke kan worden gecombineerd met ergonomische handvatten en bar ends.

Voordelen:
 • een zeer belastbaar frame en de mogelijkheid veel bruikbare onderdelen te monteren
 • duurzame en zeer onderhoudsarme uitrusting voor toeren
 • een langdurig comfortabele zitpositie
 • geoptimaliseerde rijeigenschappen voor het vervoeren van bagage