Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Kostenlose Rücksendung

Racefietsen gids

RACEFIETSEN GIDS

Wierennen is tegenwoordig populairder dan ooit. En het is al lang niet meer voorbehouden aan de professionals die op t.v. voorbij flitsen tijdens wielerwedstrijden. Of het nu is voor ontspanning in de vrije tijd, om in vorm te blijven, of om persoonlijke doelen te bereiken - voor elke fietser is de juiste fiets binnen het passende prijssegment te vinden. En tegenwoordig is het aanbod van fietsen met uitstekende, lichte technologie voor elke leeftijd groter dan ooit. Het is een hele opgave, om het perfect passende model tussen het enorme aanbod te vinden. Wie van plan is een nieuwe fiets aan te schaffen doet er dan ook goed aan, om voor de aankoop de onderstaande vragen te beantwoorden:
Waar gaat de fiets voornamelijk gebruikt worden? Hoe vaak gaat deze gebruikt worden en met welk doel? Wordt er alleen gereden vanwege het plezier, of wordt er een strikt trainingsprogramma gevolgd ter voorbereiding op een wedstrijd?

Afhankelijk van het gewenste toepassingsgebied, heeft men keuze uit de volgende soorten racefietsen:

  • Racefietsen voor lange en snelle rondes op de weg
  • Gravelbikes voor op verharde en onverharde wegen
  • Cyclocross fietsen voor wedstrijden en om de gebaande paden te verlaten
  • Triathlon of tijdritfietsen voor maximaal aerodynamisch voordeel

Het kopen van een racefiets kan een aardige investering betekenen. En om ervoor te zorgen dat het geld goed geïnvesteerd wordt, is het het beste om voor de aankoop een eerlijke blik op de persoonlijke doelen en eisen aan de fiets te werpen. Het framemateriaal en de uitrusting bepalen grotendeels de prijsverschillen tussen de verschillende racefietsmodellen. Niet voor alle fietsers zijn kleine verschillen in de uitrusting echter merkbaar of belangrijk. Er zijn dus redenen genoeg, om van tevoren na te gaan, wat men echt belangrijk vindt aan een nieuwe racefiets.


EEN FRAME VAN CARBON OF VAN ALUMINIUM? WELK MATERIAAL BIEDT WAT?

Aluminium frames

Aluminium is een licht en eenvoudig te verwerken materiaal, wat al lang voor fietsframes wordt gebruikt. De vaak met aanduidingen als 7005 of 6061 T6 gekenmerkte aluminium frames, zijn dankzij de grote buisdiameter in de regel zeer stijf en tegelijkertijd relatief licht en stabiel. Aluminium frames waren tot een paar jaar geleden dé eerste keuze van professionals vanwege het geringe gewicht en de stijfheid van de trapas, die voor onmiddelijke krachtoverdraging zorgt. Tegenwoordig zijn aluminium frames vooral populair onder beginnende fietsers en serieuze amateurs. Ze bieden namelijk een direct rijgevoel en zijn wat betreft de stabiliteit niet te toppen. In vergelijking tot actuele carbon constructies, zijn ze wel iets zwaarder en minder comfortabel dan vergelijkbare modellen van carbon. Veel actuele aluminium frames zijn hierom tegenwoordig al standaard uitgerust met een voorvork van carbon. En om nog dichter bij het rijcomfort van carbon in de buurt te komen, is een zadel en/of zadelpen van carbon zeer aan te bevelen.

+ stijf en stabiel
+ voordeliger dan carbon frames
- iets zwaarder dan carbon frames
- iets minder comfortabel dan carbon frames

Carbon frames

Frames van carbon zijn van nature veel lichter en stabieler dan die van metaal en zelfs lichter dan aluminium. Om van dit zwarte wondermateriaal lichte, stijve en tegelijkertijd comfortabele fietsframes te maken, is er veel ervaring en een relatief ingewikkeld productieproces nodig. Carbon frames bestaan uit sterke carbon vezels, waarvan in combinatie met epoxiehars een belastbaar frame wordt gemaakt. Hierdoor zijn de producenten heel vrij in de vormgeving van deze frames en kunnen ze de zwaarder belaste plekken sterker maken en op minder belaste plekken aan materiaal besparen. Dit maakt deze frames zo licht en tegelijkertijd stijf en comfortabel op de plekken waar het er echt toe doet. Hierdoor ontstaat een racefiets, die in het trapas- en stuurbereik zeer stijf is en bij hogere snelheden veilig, goed controleerbaar en comfortabel rijgedrag vertoont. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn carbon frames echt niet alleen geschikt voor gebruik tijdens races. Deze frames kunnen namelijk vele jaren intensief gebruikt worden, zonder dat er angst hoeft te ontstaan voor instabiliteit.

+ zeer licht
+ veel rijcomfort
- zeer stijf
- duurder dan aluminium frames
- moeilijker te repareren


WAT IS DE JUISTE FRAMEMAAT VOOR MIJN RACEFIETS?

Je lichaamsgrootte
in cm
Framemaat racefiets/singlespeed
in cm
Framemaat triathlon
in cm
155-160 cm 47-49 cm 46-48 cm
160-165 cm 49-51 cm 47-49 cm
165-170 cm 51- 53 cm 48-50 cm
170-175 cm 53-55 cm 50-52 cm
175-180 cm 55-57 cm 52-55 cm
180-185 cm 57-60 cm 55-57 cm
185-190 cm 60- 62 cm 57- 60 cm
190-195 cm 62-64 cm 60-62 cm
195+ cm 64+ cm 62+ cm

Men verbrengt doorgaans langere tijd aan één stuk in het zadel van een racefiets. En met een nieuwe fiets is men vermoedelijk nóg vaker onderweg. Hierom is het heel belangrijk, dat het frame de juiste grootte en pasvorm heeft. Op deze wijze kan men sportief kilometers maken en hoeft er niets aan comfort verloren te gaan. De lichaamsgrootte en kruislengte zijn de uitgangspunten, waarmee de keuze voor de best passende framemaat wordt bepaald. Op de productpagina van elke racefiets wordt de mogelijkheid geboden, de juiste grootte te kiezen op basis van de kruishoogte en bevindt zich een geometrische tabel van de fabrikant om de keuze voor een specifiek model te vergemakkelijken.


DE VERSCHILLENDE SOORTEN RACEFIETSEN

DE KLASSIEKE RACEFIETS

De racefiets in zijn klassieke en meest verbreide vorm is thuis op de weg. Van strak gepolijst asfalt tot en met weerbarstige keien, van hoge Alpenpassen tot diepe Duitse dalen; overal waar wegen zijn aangelegd blinkt de klassieke racefiets uit met zijn snelheid, efficiëntie en veelzijdigheid. En in de sportieve zitpositie is de windweerstand zeer gering. En racefietssturen bieden veel variatiemogelijkheden, zodat men zich ook tijdens lange afstanden goed kan blijven voelen op de fiets. Een klassieke racefiets is een eersteklas keuze voor een ontspannen ritje na werktijd, lange tochten, gerichte training en wedstrijdinzet.

  • bij voorkeur te gebruiken op: aangelegde wegen, in het bijzonder geasfalteerde wegen
  • bij voorkeur te gebruiken voor: training, races, lange of snelle sportieve rondes
  • licht en snel
  • sportieve zithouding

DE CYCLOCROSS FIETS

Cyclocross fietsen zijn van oorsprong bedacht voor races vol actie en uitdagende ondergronden, zoals modder en natte sneeuw. De ongeveer een uur durende, intensieve races over uitdagende parcours en de combinatie van wilde bospaden en vaste ondergrond, vergen betrouwbare en tegelijkertijd lichte techniek, zoals een beweeglijke geometrie met een typische, wat kortere zitpositie als die van een racefiets voor op straat. Met een flinke scheut mountainbike technologie zoals schijfremmen, stabiele wielen en tubeless-banden, zijn deze fietsen een uitstekende kandidaat voor een snelle fiets voor dagelijks gebruik, of de beste basis voor sportieve ritten op wisselende ondergronden.

  • bij voorkeur te gebruiken op: vaste en losse ondergronden, gras, modder en grindwegen
  • bij voorkeur te gebruiken voor: Cyclocross-races, licht terrein
  • robuust en veelzijdig
  • compact, wendbaar rijgedrag

DE GRAVELBIKE

Wanneer de klassieke racefiets voor op straat wordt verrijkt met een snufje mountainbike technologie - zoals schijfremmen of een 11-speed versnelling - en banden die iets meer volume bieden dan traditionele racefietsbanden, dan gebeurt er iets bijzonders: Dan ontstaan er Gravel- of Allroad-bikes, die overtuigen op verschillende ondergronden, zonder het typische karakter van een racefiets te verliezen. Deze fietsen zijn van begin af aan ontworpen voor inzet bij lange afstanden. Met de diep gelegen trapas van een straatfiets en een kalmer stuurgedrag, combineren ze het beste van beide werelden. Gravelbikes zijn iets zwaarder en minder dynamisch dan pure racefietsen, vaak zit men hierop dan ook minder recht. Maar hier staat tegenover dat men hiermee zowel op asfalt, keien, veldwegen en in sommige gevallen zelfs boswegen kan rijden.

  • bij voorkeur te gebruiken op: verharde en onverharde wegen, grindwegen
  • bij voorkeur te gebruiken voor: langere tochten met verschillende wegkwaliteiten
  • veelzijdig en snel
  • sportieve en comfortabele zitpositie

DE TRIATHLON FIETS

Op de meeste - meestal vlakke - triathlon- of tijdritroutes vormt wind de grootste vijand. Racefiets fabrikanten hebben hiervoor compromisloze specialisten ontwikkeld. Met groot niveauverschil tussen het stuur en het zadel en het vlak naar voren gestrekte triathlonstuur, heeft de rijder een aerodynamisch geoptimaliseerde, zeer sportieve zitpositie. In combinatie met de zeer stijle zithoek, wordt het kleinste beetje trapkracht direct omgezet in aanstuwing. De aerodynamische kwaliteiten zijn ook bij het frame, de voorvork en wielen het belangrijkste thema voor triathlon fietsers. Carbon is hierom voor de meeste fabrikanten de eerste keuze, want hiermee laten zich gestroomlijnde en vlakke vormen het beste omzetten, zonder compromissen aan te hoeven gaan op het gebied van stijfheid en gewicht.

  • bij voorkeur te gebruiken op: geasfalteerde wegen
  • bij voorkeur te gebruiken voor: tijdritten, triathlon wedstrijden
  • aerodynamisch
  • zeer sportieve, vlakke zitpositie

SCHAKELING EN AANDRIJVING

Shimano, Campagnolo en Sram zijn drie van de grootste fabrikanten van racefietsversnellingen en aandrijfcomponenten. Deze drie aanbieders hebben tegenwoordig allemaal uitstekende en lichte schakelingen - voor beginners tot en met gevorderden - in hun assortiment. De basic schakeltechnologie ligt bij deze merken zeer dicht bij elkaar. Ook de versnellingen en het schakelgevoel zijn zeer vergelijkbaar. In de praktijk kan men dan ook onderdelen van deze verschillende fabrikanten met elkaar combineren.

Van de karakteristieke schakel- en remhendel, crankarm, ketting en tandwielen, tot en met de versnellingskabel, komt alles in de regel van één fabrikant. Alle afzonderlijke elementen zijn bij deze drie merken echter op elkaar afgestemd. Deze aanbieders hebben allemaal een relatief breed aanbod van schakelgroepen die van de sets voor beginners tot en met het topsegment, exacte en lichte schakeling mogelijk maken. De deels aanzienlijke prijsverschillen tussen de verschillende schakelgroepen van een merk, worden grotendeels bepaald door de kwaliteit van de afwerking, het gewichtsvoordeel en de duurzaamheid. Zelfs schakelingen voor beginners hebben tegenwoordig in de regel dezelfde schakelkwaliteiten als die uit de topklasse van de voorgaande jaren.

De voorlopige uitzondering voor technologie-transfer, zijn de elektronische schakelgroepen van deze drie producenten. Deze complexere technologie blijft in eerste instantie voorbehouden aan de duurdere schakelgroepen. Maar de meeste racefans die elektronisch geschakelt hebben. willen meestal - en terecht - nooit meer anders.

WAAROP MOET MEN LETTEN BIJ DE KEUZE VOOR DE WIELEN?

Naast het frame, zijn het de wielen waar goed op gelet moet worden bij de aankoop van een racefiets. Het gewicht, de stijfheid en het rolgedrag hebben een grote invloed op het rijgedrag van een fiets. Hoe lichter de wielen, des te beter laten ze zich versnellen en afremmen. En des te stijfer de wielen, des te directer zetten ze trapkracht om in aandrijving, worden stuuringrepen opgevolgd en bieden ze veiligheid in snel genomen bochten. Ook het design van de velgen speelt hierbij een grote rol. Velgen met een sterker hoogteprofiel hebben een voordeel wat betreft de aerodynamica, wat vooral op snelle, vlakke stukken kracht kan besparen. Hiernaast wijzen hoge velgprofielen vaker op een stijvere fiets, dan velgen met een zeer vlak profiel. Triathlon specialisten zullen in de regel kiezen voor de gestroomlijnde modellen, omdat ze hiervan meer profijt hebben. Voor veel wielerfans ligt de waarheid echter in het midden, aangezien een vlakkere velg in de regel lichter is dan een vergelijkbare velg met een hogere, aerodynamischere vorm. Beginnelingen hoeven niet te veel waarde te hechten aan de vorm van de velgen, maar vooral letten op een wielstel met aluminium velgen en goede balans tussen gewicht en stijfheid.

VELGREMMEN OF SCHIJFREMMEN?

Kleine en tegelijkertijd krachtige velgremmen vormen al vele tientallen jaren betrouwbare partners voor wielrenners. Velgremmen golden - en gelden voor vele fietsers nog steeds - als de gouden standaard in cyclocross racing. Deze klassieke velgremmen zijn een zeer lichte, eenvoudig samengestelde en veelvoudig bewezen remsysteem. En dit ook nog eens voor een goed betaalbare prijs. De laatste jaren ziet men echter ook steeds vaker schijfremmen aan racefiets-varianten in het straatbeeld verschijnen. De krachtige en weersonafhankelijke schijfremtechnologie van mountainbikes, past namelijk ideaal bij gravelbikes en cyclocross fietsen. Deze remmen maken ook duidelijk kortere remwegen en hardere ingrepen mogelijk en verhogen hiermee de veiligheid. Maar ook op een straatfiets hebben schijfremmen niet te ontkennen voordelen. En terwijl de professionals en de UCI nog in de clinch liggen over het gebruik van schijfremmen, kunnen amateurs zich hier nu al mee uitleven.