Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Kostenlose Rücksendung

Wintergids

RIJD DE HELE WINTER DOOR

Meer en meer mensen fietsen tegenwoordig het hele jaar door, zelfs tijdens de winter. En waarom ook niet? Fietsen is en blijft een perfecte workout, ongeacht het seizoen. Hiernaast is fietsen zeer milieuvriendelijk en een perfecte mogelijkheid om het overvolle openbaar vervoer te vermijden. Fietsen in de winter is ook echt niet zo ‘hardcore’ als men denkt, alles hangt af van de juiste uitrusting. In deze gids geven we informatie over hoe u zich het beste kleedt en uzelf en uw fiets fit & fris houdt tijdens de winter.

GOED GEKLEED ONDERWEG

Fietsen in de winter vereist enige voorbereiding. U wilt natuurlijk wel warm, droog en vrij van zweet blijven. Denk er s.v.p. aan dat in plaats van een warme jas aan te trekken, het beter is om meerdere lagen te dragen. Hiermee kunt u zich namelijk zowel tijdens de rit als hierna goed aanpassen aan wisselende weersomstandigheden. Een ander voordeel, is dat u deze verschillende lagen het hele jaar door kunt dragen.

EEN OVERZICHT VAN DE VERSCHILLENDE LAGEN KLEDING:

1. Vochtafwijzend functioneel ondergoed om vocht van de huid af te geleiden.

2. Een vochtafwijzende baselayer om vocht van de huid af te geleiden.

3. Een warme midlayer die vocht absorbeert, maar tegelijkertijd de lichaamswarmte vasthoudt.

4. Een beschermende wind- of waterdichte softshell jas die beschermt tegen de wind en regen.


ONDERGOED, JERSEYS EN BASELAYERS

Warm ondergoed, jerseys en baselayers met ademende, vochtafwijzende en sneldrogende eigenschappen zijn onmisbaar voor wie ook bij koud weer onderweg is. Afhankelijk van de buitentemperatuur kan men wel 1, 2 of 3 verschillende lagen dragen. Hoeveel lagen exact nodig zijn onder welke weersomstandigheid, hangt volledig af van uw persoonlijke voorkeuren. Welke deze ook zijn, wij hebben ondergoed, jerseys en baselayers in verschillende diktes van zowel synthetisch materiaal als wol.

Synthetisch

+/- Koeler

+ Droogt sneller

+ Duurzaam

+ Voordelig

+ Eenvoudig te wassen

- Niet zo warm als wol

+ ontwikkelt geur sneller

- Moet regelmatig gewassen worden

Wol

+/- Warmer

+ Behoudt isolerende eigenschappen ook bij natheid

+ Vrijwel geen geurvorming

+ Zacht en comfortabel

+ Hoeft niet vaak gewassen te worden

- Dient voorzichtig gewassen te worden

- Niet zeer vochtafwijzend

- Duurder


JASSEN EN BROEKEN

Fietsjassen en broeken zijn over het algemeen winddicht aan de voorkant en beschikken over ademend materiaal aan de achterkant. Er bestaan veel verschillende soorten jassen en broeken. Een windstopper is het hele jaar door te gebruiken en beschermt niet alleen tegen de wind, maar is tegelijkertijd zeer ademend. Wanneer u op zoek bent naar iets dikkers, dan is een softshell jas een goede keuze. Deze biedt meer bescherming tegen de wind en regen en is iets warmer dan een windstopper, maar beschikt over uitstekende ademende eigenschappen. Perfect voor koude herfstdagen en ritten in de winter. En om onder alle weersomstandigheid door te kunnen blijven rijden, is een 100% waterdichte regenjas de kers op de taart wat betreft voorbereiding. Deze zijn wel minder ademend dan de eerder besproken jassen en zweet- en vochtvorming aan de binnenkant kan optreden, wanneer u langere tijd onderweg bent.


HOOFDDEKSELS EN FIETSHANDSCHOENEN

Winddichte hoofdbedekking en handschoenen maken het fietsen een stuk aangenamer. Er zijn hoofddeksels en en handschoenen die alleen tegen de wind beschermen en er zijn er, die ook over isolerende eigenschappen beschikken om hoofd en vingers extra warm te houden. Dit is cruciaal wanneer u onderweg bent wanneer het echt koud is.

OVERSCHOENEN

Overschoenen beschermen tegen wind, regen en modder. Er zijn winddichte varianten en diegenen, die volledig waterdicht zijn. Deze kunnen echter allemaal worden gebruikt in combinatie met raceschoenen, mountainbike schoenen en schoenen voor dagelijks gebruik. Voor fietsers die onderweg zijn onder alle weersomstandigheden zijn ze onmisbaar: ze houden uw schoenen en voeten droog en schoon op een trail, de openbare weg en tijdens de dagelijkse rit van en naar het werk.


MAAK UW FIETS WINTERKLAAR

Net zoals u uw manier van kleden op het weer moet aanpassen, zult u ook een aantal zaken moeten doen aan uw fiets, zodat deze u de hele winter door veilig van A naar B kan blijven brengen.

WINTER- EN SPIKEBANDEN

Niet alleen auto’s hebben behoefte aan zomer- en winterbanden. Fietsen hebben ook veel baat bij een bandenwissel wanneer de seizoenen veranderen. En aangezien fietsen tijdens de winter betekent dat u rekening moet houden met weinig of veel sneeuw en ijs zijn er - afhankelijk van waar u fietst - meerdere soorten banden om uit te kiezen. Zo zijn er banden met spikes, banden met een speciale rubbersamenstelling voor de winter (winter compound) en normale banden met meer structuur dan zomerbanden.

Banden met spikes zijn perfect voor ondergronden met sneeuw en ijs. Dus bent u in de winter regelmatig op weg naar het werk, onderweg in de stad of in het bos, dan maakt overstappen op banden met spikes een duidelijk merkbaar verschil. Deze functioneren het beste op harde sneeuw, aangezien ze op verse sneeuw zeer moeilijk te beheersen zijn. En hoe breder de banden zijn, des te beter. Meer breedte verhoogt de stabiliteit namelijk aanzienlijk en zorgt voor makkelijker doorrollen in de sneeuw.

Banden met winter compound zijn perfect voor ondergronden waarvan het sneeuw en ijs verwijderd is, maar die nog steeds glad zijn van de regen, strooizout en normaal vuil.Banden met deze speciale rubbersamenstelling zijn weerbarstig, bieden veel grip, rollen soepeler en zijn zeer sterk. Banden die hiermee zijn uitgerust zijn ook zeer lekbestendig en beschermen uitstekend tegen vuil wat typisch is voor de winter. Hiernaast bieden deze banden met hun diepere profiel extra grip op winterse ondergronden.

Wanneer de winter niet heel koud is en er weinig tot geen sneeuw valt, kunt u gewoon doorrijden met zomerbanden. Controleer wel goed of het profiel van uw banden niet versleten is. Wanneer u een race- of stadsfiets rijdt met banden van 28 inch, dan zijn een paar cyclocross banden een perfecte keuze voor meer grip en stabiliteit op natte ondergronden. En wanneer u op een mountainbike rijdt, kan het een goed idee zijn om van banden met relatief weinig profiel over te stappen op banden met meer profiel voor betere grip, zowel on- als offroad.

SPATBORDEN

Terwijl toer- en stadsfietsen normaal gesproken standaard zijn uitgerust met spatborden, geldt dit niet voor de meeste hybride fietsen, cyclocross fietsen, mountainbikes etc. Wanneer u het hele jaar door door de regen en sneeuw rijdt, is het zeer aan te bevelen spatborden op uw fiets te monteren. Afhankelijk van uw fiets en persoonlijke voorkeuren, kunt u kiezen voor de clip-on variant en vaste- of verwijderbare spatborden.


FIETSVERLICHTING

Wanneer de dagen korter en donkerder worden, is het zeer belangrijk dat u goed te zien bent met voor- en achterlampen en reflecterende elementen op de fiets en kleding. Hier komt natuurlijk bij, dat voor- en achterverlichting ook wettelijk verplicht is. In ons assortiment verlichting vindt u de meest uiteenlopende soorten fietsverlichting: met verschillende sterktes en monteermogelijkheden, met of zonder gereedschap, voor op het stuur of op een helm. Wanneer u op een goed verlichte weg rijdt, is verlichting met een maximaal vermogen tot 50 lumen ruim voldoende. Bij een slecht tot niet verlichte weg, heeft u minstens een vermogen van 50 tot 100 lumen nodig, zodat u de weg voor u goed kunt zien. En voor pittige offroad-actie in het bos heeft u verlichting met een minimaal vermogen van 100 lumen en meer nodig, om het meeste uit uw rit te halen. De straalkracht en reikwijdte van het licht variëert tussen de verschillende merken.

Wanneer uw fiets dag en nacht buiten is, is het goed om de verwijderbare verlichting af te nemen wanneer u uw fiets niet gebruikt, zodat de batterijen niet aan kracht verliezen door de kou of gestolen kunnen worden. Het is veel beter om ze mee naar binnen te nemen in de warmte.

Wanneer u kiest voor een permanent verlichtingssysteem in plaats van een clip-on systeem, raden we het gebruik van een dynamo hub aan, in plaats van het oudere systeem, waarbij de dynamo wordt aangedreven door de velg.


REINIGING & ONDERHOUD

Natte, modderige en besneeuwde wegen vol natte bladeren en strooizout maken uw fiets niet alleen vies, maar veroorzaken ook roest, wat zeer schadelijk kan zijn voor de fiets.

Wanneer u de mogelijkheid heeft, is het aan te raden uw fiets binnen - of minstens onder een afdak - te stallen. Kou en regen hebben namelijk een negatieve uitwerking op de remmen, het schakelwerk en andere onderdelen van het frame.

Het is heel belangrijk om een fiets regelmatig te wassen en te drogen. Controleer ook de banden om er zeker van te zijn dat er geen stukjes glas of splinters in steken, die veel schade kunnen veroorzaken. Denk er ook aan de slijtage van de remblokken met regelmaat te controleren. Schijfremmen zijn in het algemeen beter geschikt voor rijden in de winter, aangezien deze beter werken in de kou en regen dan velgremmen.

Fietsen in de winter is een zware belasting voor de onderdelen, hierom is het aan te raden om uw fiets na een lange winter een volledige onderhoudsbeurt te geven.