Een touring fietscomputer, niet alleen om mee te fietsen

Een touring fietscomputer, niet alleen om mee te fietsen

Wie zich op onbekend terrein beweegt — op welk sportapparaat dan ook — is aangewezen op een kleine helper die betrouwbaar de juiste weg wijst. Onze productmanager David, die verantwoordelijk is voor de uitrusting en het modelonderhoud van onze fietsen, heeft de Garmin Edge Explore onderworpen aan pittige tests op de fiets en tijdens skitochten.

Sinds ik kan denken, zijn skiën en fietsen mijn grote passies. De meeste tijd van het jaar ben ik op mijn gravelbike op jacht naar hoogtemeters en zodra de eerste sneeuw valt, schakel ik over op de piste. Beiden voelen zich voor mij vergelijkbaar aan; bergopwaarts gaan is uitputtend en bergaf gaat het snel! Omdat ik dit jaar enkele tochten plan die me naar onbekend terrein brengen, was ik op zoek naar een nieuwe fietscomputer met navigatie. De Garmin Edge Explore was al een van mijn favorieten, dus ik kon natuurlijk geen nee zeggen toen mij werd gevraagd of ik dit apparaat wilde testen. Ik heb nog nooit eerder een https://www.bikester.nl/garmin-edge-explore-navigatiesysteem-zwart-843122.htmlkleurendisplay en touchscreen gehad en was heel benieuwd hoe deze combinatie en de andere functies zouden werken.

Eerste indruk: De inrichting is kinderspel

Het eerste pluspunt viel al direct op tijdens het uitpakken: De verpakking was elegant en de materialen kunnen na jaren gebruiksplezier gemakkelijk worden gescheiden en gerecycled. De montage was eenvoudig en snel en aangezien ik al een fietscomputer van Garmin heb, was de instelling ook kinderspel. Maar ook als je nog geen ervaring hebt met fietscomputers, is de menustructuur coherent en kun je alle functies die nodig hebt snel vinden; niet in de laatste plaats dankzij het touchscreen. Het maken van de verbinding tussen smartphone en Bluetooth was in het begin lastig, maar bleek hierna volledig stabiel te zijn.

Garmin Edge explore fietscomputer

De praktijktest: Uit de comfortzone

Garmin Edge Explore fietscomputer stuur

Om dit apparaat echt uit te dagen, heb ik hem onder uiteenlopende omstandigheden getest. Eerst gebruikte ik hem om mijn heen- en terugweg naar en van het werk op te nemen. Afhankelijk van mijn route en energie, is dit tussen de 15 en 20 kilometer. In het weekeinde nam ik de Garmin Edge Explore regelmatig mee op langere fietstochten door nabijgelegen bossen, waar ik voorheen geplande tochten met zijn hulp uitvoerde.

Om deze fietscomputer uit zijn comfortzone te halen en te zien hoe hij bij andere sporten werkt, heb ik hem ook meegenomen op verschillende skitochten. Hiervoor vond ik de bijgeleverde houder heel praktisch, omdat ik de Edge Explore hiermee eenvoudig aan de schouderriem van mijn rugzak kon bevestigen. Terwijl hij elke meter van mijn tour registreerde, had ik tegelijkertijd ook de resterende hoogtemeters in het oog. Het display is maar één keer bij buitengewone kou (ver onder het vriespunt!), blijven hangen. De registrering liep echter op de achtergrond door en na korte tijd werkte alles weer perfect en kon ik over mijn gegevens beschikken.

Conclusie: Perfect voor mij

De Garmin Edge Explore is om verschillende redenen een geweldige upgrade voor mijn oudere fietscomputer. Het display is aangenaam groot en goed afleesbaar in alle lichtomstandigheden. Het touchscreen functioneert zelfs in de regen en met handschoenen aan uitstekend en de vereenvoudigde bediening is ook erg goed. Routes kunnen heel eenvoudig worden gepland en de navigatie kan onderweg ook worden aangepast, bijvoorbeeld als je je route spontaan wilt verkorten of verlengen.

De Garmin Edge Explore is perfect voor mijn behoeften. Voor pendelaars en fietsavonturiers, die een goede navigatie van hun GPS-fietscomputer verwachten, hun tochten willen vastleggen en eventueel een paar hulpstukken zoals licht willen bedienen, is dit apparaat een zeer aantrekkelijke optie voor de prijs.

Als je daarentegen te allen tijde gedetailleerde informatie over je trainingsstatus wilt hebben of zeer lange tochten buiten de gebaande paden op je mountainbike wilt plannen, moet je helaas op zoek gaan naar GPS-fietscomputers met meer functies.

Je vindt ons ook

Copyright Bikester - Alle rechten voorbehouden