Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Familiefietsweekend

Shopify API |

Het perfecte familiefietsweekend

Tips en inspiratie voor een fietsweekend met het gezin

Met kinderen en mountainbikes in de Brenta Dolomieten

Karen en Holger zijn helemaal gek op mountainbiken – net als hun kinderen Leni en Lois. U heeft de perfecte vakantiebestemming gevonden met de ideale verhouding tussen singletrails en uitzicht op het meer.

“De bergen zien eruit als fotobehang”, zegt Lois. En hij kan het weten, want hij woont tenslotte in Garmisch-Partenkirchen en heeft het fotobehang voor de deur. Op twaalfjarige leeftijd heeft hij al veel over de wereld gereisd. Hij heeft veel fietsenstallingen gezien, maar dit weekend is iets heel bijzonders. Het hele gezin staat aan de start. Iedereen wil fietsen en kamperen. Wij hebben met onze camper een plekje direct aan het meer gekregen. Loïs straalt. De zon verdwijnt langzaam achter de bergen en Lois haalt meteen de hengel uit de camper. Hij is gemotiveerd om eten te maken, maar uiteindelijk is er pizza. Maar het is heel goed, zoals het zou moeten zijn voor Italië. Omdat we in Trentino zijn.

Wij hebben een familieweekend gepland. Voorwaarde was dat de reis niet te ver was (check!), dat er liften en een fietsenstalling waren (check!) en een camping aan het meer (check!).

Waar moet ik op letten bij het plannen van een fietsvakantie met kinderen?

Een goede bestemming en reisplanning is belangrijk. Een goed plan maakt ook spontane veranderingen mogelijk. Kinderen houden van afwisseling. Het hoeft geen "echte" Transalp te zijn die enthousiasme opwekt, maar eerder een dagje naar het bikepark met lift of een middagje op de pumptrack met vrienden. Ook al is dat niet altijd een van de voorkeuren van papa en mama. Maar ze kunnen ook iets leren!

In de ochtend zijn mama Karen en Lois als eersten wakker. Terwijl de twee verse broodjes halen, maakt papa de fietsen klaar. Leni slaapt - dat is wat 15-jarige tieners graag doen. Het duurt iets langer voordat het hele gezin daadwerkelijk op de fiets stapt dan wanneer je met je vrienden op pad gaat, maar als fietspapa ben je daar snel aan gewend. De gedeelde ervaring is des te intenser. Het geschreeuw van vreugde, het gejuich, maar ook de tranen en uitbarstingen van woede als er iets misgaat. De trailervaring is zeker net zo spannend en kinderen geven directe feedback.

© Manuel Kottersteeger

Eerst kijken we naar de routes vanuit Molveno. Vanaf onze prachtige plek aan het meer worstelen we de steile asfalthelling op naar de kabelbaan. De zon schijnt nu op ons, maar er is geen muiterij vandaag, de kinderen zijn te opgewonden. De kabelbaan brengt je snel naar de top. De bijna nostalgische dubbele stoeltjeslift brengt ons nog hoger. Het uitzicht is adembenemend, recht voor ons liggen de Brenta Dolomieten met hun brute rotswanden en massieve pinakels. Gelukkig beweegt de stoeltjeslift zo langzaam dat we genoeg tijd hebben om optimaal van het berglandschap te genieten. Boven aangekomen worden we begroet door een grote houten plaquette: Big Hero. Een kort opwarmprogramma, luchtdrukcontrole en we zijn op pad. Met een achtbaangevoel rennen we de vallei in, een heel leger perfect ontworpen steile bochten tegenover onze fietsen. We hoeven alleen maar vooruit te kijken en het stuur vast te houden, de rest gaat vanzelf. Zo nu en dan dwaalt mijn blik van het pad direct naar het turkooisblauwe meer diep onder ons. Een droom!

Zijn er reisbestemmingen die geschikter zijn voor gezinnen dan andere en waar moet ik op letten bij het kiezen van een bestemming?

Een goede bestemming om te fietsen is altijd waar activiteiten gecombineerd kunnen worden. Leuke paden, strand, klimparken, speeltuinen en een bergbaan die fietsvervoer biedt. In de warmste zomer is het voor kinderen zeker minder leuk om te trappen. De Alpen zijn een goede bestemming in de zomer en regio's in het zuiden zoals Italië of Frankrijk zijn meer geschikt voor de lente of de herfst. Het oversteken van de Alpen met kinderen vergt beslist moed en ervaring. Ter voorbereiding kunt u misschien eerst een tweedaagse tocht plannen met overnachting in een hut.

Maar wat is dat? Voor ons ligt een tegenklim van zo'n 300 meter over een onverharde weg. Maar nogmaals, er is geen muiterij? Waarschijnlijk komt dat door de goed getimede lunchpauze met spaghetti Bolognese, een simpel trucje met kinderen: altijd eerder naar bed gaan dan je gewend bent bij je volwassen vrienden. Terwijl wij volwassenen nog steeds bergafwaarts gaan, vallen kinderen zonder waarschuwing meteen in een diep gat als ze honger krijgen, en dan is hun harmonieuze dag op de fiets snel voorbij.

Eenmaal boven leidt het aanvankelijk brede pad rechts het bos in. Een houten bord wijst de weg. “Udes Trail” is de naam van deze routeverbinding met Andalo, genoemd naar de bouwer ervan. Steve Ude is een trailbouwer uit Trentino. In sommige regio's heeft hij al de schop gehanteerd en zijn handtekening op de berg achtergelaten, ook in Andalo. De regio Dolomiti Paganella zet zich al enkele jaren in voor enduro – en met succes! Sommige trailevenementen hebben hier al plaatsgevonden en hebben de regio hun keurmerk gegeven.

© Manuel Kottersteeger
© Manuel Kottersteeger

Vrolijk gillend schieten we de eerste bochten door het dichte sprookjesbos. Het parcours, ontstaan ​​als verbinding tussen twee enduro-etappes, kent veel bochten. Soms gaan bomen onverwachts naar links en dan, na wat lastige wortels, ineens weer naar rechts. ‘Zigzag Trail’ zou ook een goede naam zijn. We vervelen ons in ieder geval niet en het pad kronkelt lang door de bomen totdat het ons uitspuugt bij het Andalo trailcentrum. Iedereen grijnst. Een paar rondjes op de nieuw aangelegde pumptrack zijn een must, want deze is prachtig geasfalteerd en biedt veel mogelijkheden.

Daarna rollen we lachend Andalo binnen. Een plek met de jaren '70-chique van vervlogen skitijden, maar die leeft. Er zijn veel mensen op straat en buitenactiviteiten zijn populair. Fietsen valt nauwelijks op in het totaalbeeld.

© Manuel Kottersteeger

Bij het dalstation van de kabelbaan is het anders: hier is veel fietsactiviteit. De Italiaanse toerfietser, downhiller met volledige bescherming, e-biker en sommige gezinnen, alles is in beweging. Natuurlijk, het is weekend en het weer is perfect. Blauwe luchten, zomerse temperaturen en de investeringen in de regio in verschillende routes voor verschillende rijvaardigheidsniveaus lijken goed te worden ontvangen. Wat opvalt is dat iedereen in een goed humeur is. Zelfs het liftpersoneel is erg spraakzaam en ongelooflijk vriendelijk. Moeiteloos zweven we in de cabine richting de hemel, onder ons zie je de nieuw gebouwde Willy Wonka Line. Lois geeft even de ‘bittäää’-look, maar wij willen naar de top. We moeten weer overstappen op een stoeltjeslift tot we bij de Cima di Paganella aankomen. Je ziet de verbazing bij de kinderen als we allemaal uit de vierzitsstoel springen. Het uitzicht reikt zover het oog reikt: aan de ene kant het complete Dolomietenpanorama en aan de zuidkant het Gardameer met de goed zichtbare, schelpvormige Monte Brione. Genieten heet dat. Het is tijd voor een kop koffie, want in Italië moet je daar altijd rekening mee houden, ook hier op 2100 meter boven zeeniveau in Rifugio La Roda.

Wat kan ik doen om vakanties en fietstochten leuk en ontspannend te maken voor het hele gezin?

Een combinatie van activiteiten voor het hele gezin is belangrijk. Het is moeilijker om kinderen enthousiast te maken voor alleen fietsen. Afwisseling is vereist. Fietsen, strand, klimmen of zelfs gewoon spelen. Een vakantiefietsdag moet altijd afwisseling bieden. Dit kan een sprong in het meer zijn op een warme zomerdag of zelfs een pauze in de speeltuin. Kinderen houden van fietsen, maar ook van spelen, worstjes of marshmallows grillen, snacks, kinderspeeltuintjes, ontdekken, overnachten in de buitenlucht, etc.

De juiste uitrusting voor de kinderen, vooral een goed passende helm en de juiste fiets voor de kinderen, is een voorwaarde voor plezier.

Het kiezen van de juiste route is erg belangrijk tijdens een fietsparkvakantie. Het is beter om te beginnen met het pomptraject en kortere stroomsecties. Als het goed gaat, kun je ook langere afstanden proberen. Fysieke of psychologische overbelasting kan snel leiden tot totale mislukking.

Na de stop volgen we het pad dat begint achter de houten plaquette met het opschrift “Bear Trails”. De regio staat bekend om de beren, die zich vanuit het oosten in Trentino hebben gevestigd. De eerste 30 meter hebben we wat stroming, maar ineens wordt het lastig, vlak naast de skipiste liggen veel treden en grove stenen op ons te wachten. Wij gaan de uitdaging aan en zijn blij dat we droge omstandigheden hebben op de kleigrond met veel kalksteen. De typische Trentino-wijnen zoals Marzemino en Teroldego houden erg van deze grond, maar als deze nat is, wordt deze snel erg vettig. We krijgen zeker onze berenbadge omdat we moedig doorgaan. Als het pad ons weer loslaat, zijn we ter hoogte van het bergstation van de kabelbaan en schakelen we over naar de kant van het fietspark. “Hustle and Flow” is de naam van onze vandaag gekozen variant, Lois en Leni “flowen”, Karen en ik “hustle”. Achtbaangevoel, met grote, mooi gebouwde bochten en zo nu en dan een paar sprongen. De kinderen juichen, Karen en ik hebben ook plezier.

© Manuel Kottersteeger
© Manuel Kottersteeger

We gaan verder met Willy Wonka, die we al vanuit de gondelcabine hadden bekeken. Precies wat we wilden: niet te steil, controleerbare sprongen, mooie bochten, goed ritme, we zijn aangekomen bij het Dolomiti Paganella bikepark. Iedereen roept: “Alweer!” En zo hoort het ook. Gelukkig zijn er inmiddels steeds meer reisbestemmingen die de noodzaak inzien om de perfecte infrastructuur voor mountainbikevakanties aan te bieden en bovendien de routes zo in te richten dat ook daadwerkelijk het hele gezin opgehaald kan worden.

We komen later blij en uitgeput terug naar Andalo. Vanaf hier fietsen we ontspannen over een gevarieerd bospad dat de twee steden Andalo en Molveno met elkaar verbindt, terug naar de camping in Molveno. Gelukkig ligt Molveno lager dan Andalo en kunnen we bergafwaarts rollen naar het meer.

Als we terug bij onze bus aankomen en de zon net achter de bergen verdwijnt, wijst Lois naar de Brenta en knikt: “Fotobehang!”

Wat moet ik vermijden tijdens een fietsvakantie met het hele gezin?

Saaie fietsregio's, regio's die midden in de zomer te warm zijn en regio's met weinig alternatieven voor fietsen. Fietsparken in de buurt van de stad zijn tijdens zomerweekends meestal druk. In fietsparken is in het begin vaak twee uur in de middag voldoende; tijdens de vakantieperiodes zijn doordeweekse dagen beter dan weekends.

Holger, Karen, Leni en Lois houden zo van de regio Dolomiti Paganella omdat het alles heeft wat je nodig hebt voor een succesvol familieweekend op de fiets: vloeiende routes van alle moeilijkheidsgraden, bergbanen voor het vervoer van je fiets, rustieke hutten en goede, snelle eten, een meer om af te koelen, een camping, pizza en ijs in de avond. Zowel voor een weekendje als voor een langere vakantie kun je hier een leuke tijd beleven. En als bijzondere traktatie vindt van 17 t/m 19 juni de Family Bike Derby plaats, een evenement voor echte fietsfamilies!

Info

Dolomiti Paganella bestaat uit drie steden die met elkaar verbonden zijn door het fietsgebied:

Fai de Paganella is aantrekkelijker voor het ruige publiek van het fietspark, er zijn enkele afdalingsroutes van rood naar zwart.

Andalo is het epicentrum van de wijk. Van blauw tot zwart, er is hier voor ieder wat wils. Er wordt veel flow geboden met “Willy Wonka” en “Hustle and Flow”. Er is ook een pompbaan om in te rollen.

Molveno is zeer beginnersvriendelijk. Cursussen als “Blade Runner” en “Big Hero” zijn voor alle niveaus te doen en je hebt het meer om af te koelen.

Kamperen De camping is niet per se heel goedkoop, maar heeft wel een toplocatie direct aan het meer en 's avonds kun je er uitstekende pizza's en lokale specialiteiten eten.

Bikeschool De bikeschool biedt professionele rijtechniektrainingen (ook in het Duits of Engels) en begeleide bikeparktochten voor alle niveaus en leeftijden. U kunt hier ook fietsen en uitrusting huren.

Meer over Karen en Holger en informatie over evenementen en kampen vindt u op dierasenmaeher.de en op de volgende Instagram-kanalen:

@karen_eller_Mountainbike, @mountmeyer, @ellerbaeeetsch, @_lois_eller_, @dierasenmaeher

Omslagfoto & foto's: © Manuel Kottersteeger

In het boek “Mountain Biking for Kids” van Karen Eller en Holger Meyer vindt u nog meer nuttige tips en informatie over dit onderwerp.

Heeft u al de uitrusting voor uw volgende fietsvakantie? Bij fahrrad.de , uw online fietsenwinkel, vindt u zeker de juiste accessoires voor uw volgende gezinsfietsvakantie, zoals fietskleding , fietsrugzakken of fietsendragers voor in de auto.