Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Eurobike 2023

Shopify API |

Eurobike 2023

Een kleurrijk boeket met nieuwe fietsgerelateerde producten

Eurobike is de belangrijkste fietsenbeurs ter wereld. Een rondleiding hier geeft een idee welke ideeën en producten de komende tijd de toon zullen zetten op twee wielen. We hebben gedurende twee dagen 15.000 stappen gelopen in het beurscentrum van Frankfurt om u het belangrijkste nieuws te presenteren.

De twee grote thema’s van de beurs konden al worden geraden uit een korte observatie van het testparcours. Naar schatting maakte 90 procent van de e-bikes in alle mogelijke vormen daar hun ronde. De trend van de afgelopen jaren zet zich voort, zij het met een aanzienlijk bredere keuze aan beschikbare aandrijfsystemen en voortschrijdende integratie. E-bikes zijn niet langer alleen fietsen met een motor erop, ze worden steeds meer een categorie op zichzelf.

Wat ook niet over het hoofd mocht worden gezien was de focus op praktische fietsen voor stadsvervoer. Natuurlijk zoefden er ook enkele racefietsen en mountainbikes rond in de buitenruimte, maar de meeste merken presenteerden slimmere fietsoplossingen voor het dagelijks leven.

Als u dieper wilt ingaan op de grotere trends op de beurs, vindt u in de volgende paragrafen wat ons het meest opviel.

Bosch SX – lichtere e-bikemotoren in opkomst

Middenmotoren van Bosch, vooral de vlaggenschepen van de ‘Performance CX’-serie, zijn vaak te vinden op stevige e-mountainbikes. De betrouwbaarheid en brute kracht van deze aandrijvingen zijn vooral populair bij dergelijke fietsen. Op delicatere fietsen voor stadsgebruik of zelfs grindfietsen leek de bijna drie kilo pure kracht in het trapasgebied vaak een beetje te groot. Dat verandert met de Bosch SX: het nieuwste lid van de Zwabische motorenfamilie verliest bijna een kilogram, slankt af tot ongeveer twee kilogram (vier kilogram inclusief accu) en gaat nog steeds echt vooruit. De motor produceert tot 600 watt piekvermogen – dat is aanzienlijk meer dan vergelijkbaar lichte elektrische aandrijvingen. Vanaf het najaar moeten de eerste fietsen met de lichtgewicht aandrijving leverbaar zijn. Dit maakt het duidelijk: lichtere elektrische aandrijvingen, die alleen selectief worden gebruikt als extra aandrijving tijdens het toeren en niet als permanente hoofdaandrijving, worden steeds populairder.

Rondselmotor en transmissie – de toekomst van de middenmotor?

De versnellingen waar Pinion voorheen bekend om stond, zijn een robuuster en vrijwel onderhoudsvrij alternatief voor derailleurversnellingen. Ze kunnen hun voordelen vooral aantonen op toerfietsen voor grote expedities en volledig geveerde mountainbikes. In het Pinion E-Drive systeem wordt deze schakeling gecombineerd met een e-bike middenmotor in een behuizing die niet merkbaar groter is dan bestaande motoren. Dit heeft talloze voordelen: de hoge slijtage die krachtigere e-bikemotoren bij kettinggeschakelde aandrijvingen kunnen veroorzaken, behoort tot het verleden. Door de integratie kunnen ook de motorprestaties worden afgestemd op schakelprocessen. Twee andere factoren zijn bijzonder interessant voor E-MTB's: Gevoelige achterderailleurs kunnen nergens meer vast komen te zitten - omdat ze niet meer bestaan! En ten slotte is het gehele gewicht van de aandrijving en versnellingen laag en in het midden van de fiets gepositioneerd, wat enorme voordelen met zich meebrengt voor de vering. Volgens David Meyer, die als productmanager verantwoordelijk is voor veel van de eigen merken van fahrrad.de, zoals Ortler en Serious, is deze combinatie van elektrische aandrijving en schakelen de toekomst en zal deze de komende paar jaar een aanzienlijk marktaandeel veroveren voor veel soorten fietsen. jaar.

(Compacte) bakfietsen – kleurrijke mobiliteit voor de stad

Bakfietsen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld in alle grote steden. Ook op Eurobike waren talloze nieuwe modellen in allerlei vormen te zien. Opvallend was dat steeds meer fabrikanten naast hun grote modellen ook compacte bakfietsen met kleinere wielen aan hun portfolio toevoegen. Het merk stern was op dit vlak jaren geleden de absolute pionier, maar naast zijn nog steeds baanbrekende modellen zijn er ook andere fabrikanten met slimme features in dit segment. De Kalkhoff Image C Advance+ draagt ​​op zijn 20 inch wielen tot 170 kilo en combineert naast hydraulische schijfremmen een Bosch riemaandrijfmotor en terugtraprem. Het nieuwe merk Moca daarentegen gebruikt een combinatie van twee wielen van verschillende grootte voor een perfecte balans tussen soepelheid en een kleine draaicirkel. Dit moet duidelijk maken: de toekomst van mobiliteit heeft twee wielen en wordt steeds diverser en praktischer.

Shimano CUES met Autoshift – automatisch schakelen op de fiets

Vorig jaar had Shimano met de presentatie van CUES en de nieuwe elektronische MTB-versnellingen Deore XT Di2 al de koers uitgezet voor een product dat met vertrouwen kan worden gezien als een visie op de stadsfiets van de toekomst. De elektronisch bediende CUES achterderailleur heeft bij dit prototype geen batterij meer nodig, maar wordt aangedreven door een naafdynamo in het achterwiel. Bovendien heeft de fiets helemaal geen versnellingspook meer en schakelt hij automatisch volgens individueel instelbare criteria zoals vermogen, cadans, snelheid etc. Het resultaat is een spectaculair minimalistische fiets die weinig onderhoud vergt en waar je zonder veel nadenken gewoon mee kunt rijden. Het enige minpunt: de naafdynamo is er alleen voor de achterderailleur en kan niet voor de verlichting zorgen. Hoe dan ook, het is een grote sprong voorwaarts om meer automatische derailleurversnellingen te zien na de automatische naafversnellingen die al heel lang bestaan. We zien hier een enorm potentieel, in ieder geval voor stadsfietsen.

Schwalbe Green Marathon – streven naar een beter ecologisch evenwicht

Het onderwerp duurzaamheid was op veel stands een onderwerp, maar bij Schwalbe stond het centraal. De beursstand van het merk bestond uit in de handel verkrijgbare steigers, die in tegenstelling tot veel andere stands niet de rest van het jaar worden weggegooid of opgeslagen, maar na de beurs een week op een bouwplaats kunnen blijven staan. Het product dat centraal stond in de presentatie was de Green Marathon, een evolutie van de bekendste band van het merk. Er is niet per se een update nodig, want het is al tientallen jaren de gouden standaard voor trekkingfietsen. Maar het ecologische evenwicht kon verbeterd worden en daar slaagde het bedrijf op de 40e verjaardag van het model in. Bij de productie van de Groene Marathon wordt 34 procent minder CO2-equivalent gebruikt dan zijn voorganger en bestaat hij voor 70 procent uit gerecyclede of hernieuwbare grondstoffen. Hoewel deze cijfers niet door een extern bedrijf zijn gecertificeerd, zijn ze berekend volgens de gangbare IPCC-standaard. Is dat perfect? Zeker niet, maar transparant omgaan met zulke cijfers is een grote stap richting een duurzamere fietsindustrie.

Gravelbikes & bikepacking – nog steeds de motor van innovatie

Het grote nieuws in de racefietssector komt de laatste jaren vooral van fietsen die niet alleen op asfalt rijden. We denken aan bredere banden, comfortabelere geometrieën en versnellingen met een groter bereik. Ook dit jaar kwam er weer een frisse wind uit de hoek met de grindfietsen. Vooral het nieuwe Apex-circuit van SRAM zorgde voor opschudding, en niet alleen omdat het draadloze circuits een stuk goedkoper maakt. De mechanische versie zou, met zijn nog lagere prijs en zijn enorme compatibiliteit en flexibiliteit, ook een enorm scala aan tochten moeten dekken. Dit is een echte 12-speed voor de massa! Er is maar één ding dat hij niet heeft: een voorderailleur.

In zijn basisvorm van twee driehoeken wordt het racefietsframe eigenlijk als een gegeven beschouwd, maar slimme merken proberen nog steeds de status quo op te schudden. Rondo schuwde het in het verleden nooit om te breken met de traditie, maar de nieuwe Ruut X gaat nog een stap verder. Door het achterwege laten van een doorlopende zitbuis zou het comfort op het zadel, dat vrijwel losgekoppeld is van het onderste deel van de fiets, aanzienlijk moeten toenemen. Dit betekent dat er geen flessenhouder is, maar andere bedrijven hebben al in een soortgelijke richting gedacht. Is dit misschien de framevorm van de toekomst?

Een rondleiding door Eurobike is alsof je in een kristallen bol kijkt. De voorspelling is: de fiets heeft een toekomst die steeds kleurrijker en diverser zal worden. Hij wordt grotendeels aangedreven door een elektromotor, maar liefhebbers van fietsen die alleen met spierkracht te bedienen zijn, kunnen zich toch verheugen op enkele radicale innovaties. Wij kijken er in ieder geval nu al naar uit om in 2024 rond te struinen op Eurobike en de laatste trends te ervaren.