Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Bikefitting-apps en websites

Shopify API |

Doe je eigen fietsfitting

Installatietools voor uw fiets: verbeter gratis de prestaties

Om het maximale uit je fiets te halen, heb je soms wat klein gereedschap nodig. Wij laten u zien welke tools echt helpen om uw goede stuk nog beter op u af te stemmen - geheel gratis en vrij toegankelijk op internet!

Van de framemaat, de stuurpen- en cranklengte tot de zadelverschuiving: vrijwel elk onderdeel van een fiets kan individueel worden aangepast. Soms kunnen verschillende instellingen een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties. Om ervoor te zorgen dat je fiets zo is afgesteld dat niets knelt, in slaap valt of pijn doet en de optimale krachtoverdracht kan plaatsvinden, is er veel coördinatie nodig. Bikefitting helpt bij het vinden van de ideale instellingen. Je kunt het ook zelf aanpakken met een paar hulpmiddelen. Met instellingen als luchtdruk heb je geen hulp bij een fitting. In de app store en op internet vindt u enkele gratis programma's, configurators en analysetools om uzelf en uw fiets optimaal op elkaar af te stemmen. Wij hebben de beste tools voor je samengesteld.

Apps

Zadelverstelling

Het begint met de app “Saddle Adjust” (voor Android en iOS ). Hierdoor kun je heel gemakkelijk een beetje experimenteren met je eigen zitpositie. Omdat de bron van het ongemak vaak op de fiets ligt, kunt u na het kalibreren eenvoudig de vorige zadelpositie exact opslaan. Dan is het tijd om het een en ander uit te proberen: kantel of verplaats het zadel naar hartenlust, altijd met de zekerheid dat je het zadel precies in de uitgangspositie terug kunt brengen. De app helpt ook bij het installeren van een nieuw zadel als de oude uitlijning is opgeslagen.

Tandwielcalculator

De app “Gear Calculator” (voor Android en iOS ). Er zijn kant-en-klare instellingen voor crank en tandwiel, maar ook individuele combinaties kunnen worden opgeslagen.

Bikefitting App Gear Calculator
Welke snelheden kunnen mijn tandwielen eigenlijk aan? De Gear Calculator weet het antwoord.

Hoed

Vaak zie je al dat deze of gene beweging er niet echt goed uitziet, ook al klopt het gevoel wel. Om een ​​idee te krijgen hoe je eigen bewegingen er op de fiets uitzien, gebruik je de app ‘Hudl’ (voor Android en iOS ). Hiervoor neem je eerst een video van jezelf op, die je vervolgens in slow motion kunt analyseren. Ook stilstaande beelden zijn mogelijk, evenals het tekenen van markeringen. In de volgende stap kunnen uw eigen bewegingsverlopen “zij aan zij” worden vergeleken met die van professionele atleten.

Fiets FastFit Elite

De app “Bike Fast Fit Elite” (voor iOS ) is niet geheel gratis, maar wel erg goedkoop vergeleken met de kosten van een fietsfitting. Dit betekent dat zelfs een leek een uitgebreide analyse van zijn eigen lichaamspositie op de fiets kan uitvoeren. Maar ook alle andere parameters van de fiets kunnen met deze app overzichtelijk worden weergegeven.


Internetsites

Smart Fit-maatcalculator

Als je steeds het gevoel hebt dat je fiets niet echt bij je past, dan kan dat simpelweg komen doordat je de verkeerde framemaat hebt gekozen. Om dit heel eenvoudig te testen hebben wij zelf een tool ontwikkeld die aan de hand van diverse parameters precies de juiste framemaat berekent op basis van een enorme database, ongeacht of heteen racefiets of een mountainbike betreft. Klik eenvoudig op de maatcalculator en test of jouw lichaam bij de framemaat past.

Smartfit Größenrechner
Met slechts enkele metingen wordt op basis van duizenden datasets uw perfect passende framehoogte bepaald

Rondsel rekenmachine

Als een eenvoudige rondselcalculator voldoende voor u is en u de diagrammen van de “Versnellingscalculator” kunt missen, dan vindt u de rondselcalculator een eenvoudig maar zeer duidelijk hulpmiddel om met de overbrengingsverhoudingen te spelen en uw overbrengingsverhouding te controleren.

Kinovea

Als u liever met uw computer werkt om een ​​videoanalyse van uzelf te maken, is het programma Kinovea (download, alleen Windows) een goede keuze. Net als “Hudl” biedt het de mogelijkheid om je eigen bewegingen met de camera vast te leggen en achteraf in detail te analyseren.

Trailhead van Rockshox

De opstelling van een verende voorvork heeft een aanzienlijke invloed op de offroad-prestaties. Te zacht betekent krachtverlies of, in het ergste geval, zelfs een lekke band. Een te harde vering daarentegen vermindert de tractie en het comfort. Met deTrailhead Tool van Rock Shox kan elke Rock Shox-rijder nu snel en duidelijk een basisophangings- en dempingsopstelling vinden die het beste bij zijn gewicht en rijstijl past.

Bikefitting - Federgabel einstellen
Om de verende vork optimale prestaties te laten leveren, moet deze worden afgesteld. De Trailhead Tool van RockShox helpt hierbij.

Bikefittingtool van Pushing Limits

Ook zonder app kun je met de tool Pushing Limits je eigen zitpositie op de race- en tijdritfiets analyseren. U kunt eenvoudig uw eigen foto uploaden en de draaipunten gebruiken om uw eigen hoeken van heupen, knieën enzovoort aan te passen.

Schwalbe Druk Prof

Terwijl het op een racefiets niet zo dramatisch is als je de perfecte luchtdruk met een paar tienden van een bar mist, hebben bij mountainbikebanden zelfs kleine veranderingen een grote impact. Om precies de juiste druk voor uw eigen opstelling te bepalen, biedt Schwalbe nu hulp met de Schwalbe Pressure Prof. Voer eenvoudig uw eigen gegevens in en lever de beste prestaties op de trail.

Bikefitting – Reifendruck ermitteln
Bandenspanning op MTB's is een kwestie van geloof. Prof. von Schwalbe geeft een aanwijzing

Prestatiecalculator voor opteller

Iedereen die specifiek wil trainen voor duurevenementen, moet zich op een gegeven moment onvermijdelijk bezighouden met prestatiewaarden. Hoewel vermogensmeters de afgelopen jaren dramatisch goedkoper zijn geworden, kosten zelfs de goedkoopste modellen nog steeds iets minder dan € 500. Als je gewoon grofweg wilt controleren waar je benen zich bevinden, dan berekent de prestatiecalculator van Kreuzotter je prestatie vrij betrouwbaar, tenminste op langere beklimmingen. Als maatstaf: de feel-good prestatie van Chris Froome op de berg bedraagt ​​400 watt bij een lichaamsgewicht van 69 kilogram - zelfs op de laatste klim van lange bergetappes.


Het is duidelijk dat gratis gereedschap de uitgebreide fietsaanpassing niet kan vervangen. Op dezelfde manier kan een algoritme nauwelijks de perfecte bandenspanning voor u vinden - er spelen simpelweg te veel factoren een rol. De hier gepresenteerde tools kunnen u echter helpen om zonder grote investeringen een stabiele uitgangspositie te creëren en met uw opstelling een stuk dichter bij het optimale te komen.