Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

MTB-banden

(2 producten)

Bijna geen enkel onderwerp zorgt momenteel voor meer discussie onder mountainbikers dan wiel- en bandformaten. Traditionele 26er-banden hebben hun belang voor bijna alle toepassingsgebieden verloren. De grote 29er-banden en het middenformaat 27,5 inch zijn de twee belangrijkste maten geworden. Het frame en de vork van de fiets bepalen de basismaat, maar mountainbikers hebben een ruime keuze aan banden in elke maat om het rijgedrag aan te passen aan hun rijstijl en toepassingsgebied. Banden met een breedte van 1,9 inch (ca. 48 mm) tot ongeveer 2,25 inch (ca. 60 mm) passen op vrijwel alle moderne mountainbikes. Op downhill-gerichte fietsen zijn vaak nog bredere banden gemonteerd voor extra controle en tractie. Daarnaast zijn er extra brede fatbike-banden en het B+ formaat. Veel modellen zijn ook verkrijgbaar in een tubeless versie, die met een relatief eenvoudige ombouw ook tubeless te gebruiken is.


Mountainbikebanden: Vind uw optimale niveau van tractie, soepele werking en lekbescherming

Er is nauwelijks een onderdeel op een mountainbike dat een grotere invloed heeft op de prestaties en het rijplezier. Als het om mountainbikebanden gaat, gaat het altijd om de optimale verhouding tussen tractie (of grip), rolweerstand en lekbescherming voor jou en je trails. Uiteraard speelt ook het gewicht van de banden een rol. Maar dat hangt rechtstreeks af van de drie bovenstaande factoren. Met een verscheidenheid aan opties op de markt, vindt u gegarandeerd de beste band voor u. In de volgende paragrafen leggen wij u uit waar u op moet letten bij het kiezen van banden. We bekijken verschillende aspecten van mountainbikebanden, waaronder wielmaat, bandbreedte, profielen, rubbercompounds en karkassen, evenals hun verschillende toepassingen, met name voor crosscountry-, trail-, enduro-, downhill- en e-mountainbikes .

De band moet passen – 29 of 27,5 inch

De twee belangrijkste wielmaten op een mountainbike zijn 29 inch en 27,5 inch. Welke maat van de twee beter is, zorgt al jaren voor verhitte discussies in de mountainbikescene, maar is in eerste instantie volstrekt irrelevant bij het kiezen van een nieuwe band. Het frame en de vork van uw fiets bepalen welke wielmaat bij uw fiets hoort. Uw velgdiameter bepaalt of u een 29"-band of een 27,5"-band nodig heeft.

Maar als u ook voor de beslissing staat om een ​​nieuwe fiets met 29" of 27,5" wielen aan te schaffen, dan kan deze korte beschrijving u misschien helpen. De grotere 29” wielen rollen iets beter over obstakels en zijn daardoor iets beter in het behouden van snelheid, ook als het lastig wordt. Ze bieden ook iets meer tractie. De kleinere 27,5"-wielen zijn iets gemakkelijker te accelereren en te remmen en zijn, met verder dezelfde componenten, iets stabieler en lichter. In bijna alle mountainbikedisciplines is 29” de voorkeursmethode gebleken als het gaat om efficiëntie. Zoek je vooral speelse rijeigenschappen, dan vind je dit vaak bij kleinere 27,5" wielen. De laatste tijd proberen een aantal fabrikanten het beste van twee werelden te combineren, vooral in de trail-to-enduro-sector en vooral bij e-bikes, en vertrouwen ze op een groot 29"-voorwiel voor maximale controle en een kleiner 27,5"-achterwiel. wiel voor wendbaarheid aan de achterzijde. Deze configuratie wordt vaak een “mul” genoemd.

De trend is richting grotere bandbreedte en tubeless

Niet alleen de diameter bepaalt het rijgedrag van uw fiets, maar ook de bandbreedte. Iedereen die al lang mountainbiket, kent waarschijnlijk aanbevelingen zoals 1,9" tot 2,1" voor crosscountry. Tegenwoordig zijn er soms 48 mm-banden (ongeveer 1,9”) te vinden op grindfietsen. Kies gerust voor bredere banden. Voor serieus off-road gebruik vind je de grootste keuze tussen 2,3" en 2,6". Bredere banden zijn niet automatisch langzamer. Door het grotere luchtvolume kunnen ze met minder druk worden aangedreven, wat de tractie en het comfort aanzienlijk verhoogt. In combinatie met een tubeless opstelling is het resultaat een lichter rollende en aanzienlijk lekbestendige combinatie die zowel door crosscountryspecialisten als endurorijders wordt gewaardeerd.

Profielen, rubbercompounds en karkassen:

U heeft de keuze uit verschillende profielen, rubbercompounds en behuizingen. Agressieve loopvlakken met grote nokken zorgen voor meer grip en tractie op losse oppervlakken en in bochten, terwijl vlakkere loopvlakken met kleinere nokken een lagere rolweerstand bieden en beter rollen op stevige oppervlakken. XC-rijders geven vaak de voorkeur aan lichte en licht rollende modellen met een minder uitgesproken profiel en geen of bijna geen extra versterkte zijwanden. Trail- en endurofans moeten daarentegen op zoek gaan naar banden waarvan de zijwanden versterkt zijn en waarvan het profiel meer tractie biedt op moeilijk – en vaak steil – terrein. Om dit te doen, moeten compromissen op het gebied van het gewicht van de banden en een soepele werking worden aanvaard.

En er is nog een factor die de prestaties van een band aanzienlijk beïnvloedt: de rubbercompound. Veel fabrikanten bieden hun bandenmodellen daarom vaak in verschillende rubbermengsels (compounds) aan. Zachtere rubbercompounds bieden een betere tractie - duidelijk merkbaar op bijvoorbeeld wortels of stenen - maar zijn minder duurzaam. Hardere rubberverbindingen gaan langer mee, maar bieden minder grip. Soms worden er drie verschillende rubbercompounds op het loopvlak van een band gebruikt.

De toepassingsgebieden en vereisten:

a) Crosscountry: Crosscountrybanden moeten licht en snel rollen om efficiëntie over lange afstanden te garanderen. Minder uitgesproken profielen en lichtere karkassen zijn hier vaak de beste keuze. Idealiter zouden ze tubeless moeten zijn.

b) Trail: Voor veelzijdige trailomstandigheden zijn banden met een agressiever profiel, een licht versterkt karkas en een groot volume ideaal. Ze bieden voldoende tractie en duurzaamheid voor verschillende ondergronden. Een voorband met hoge tractie en een iets lichter rollende achterband worden vaak gecombineerd - idealiter ook in een tubeless opstelling.

c) Enduro: Enduro-banden zijn bedoeld om maximale prestaties te bieden, vooral bergafwaarts, maar moeten toch goed genoeg rollen om de afdaling op eigen kracht te kunnen voltooien. Versterkte karkassen, agressieve profielen en zachte rubbercompounds zorgen vaak voor een bandgewicht van meer dan 1.000 gram. Soepel lopen staat op de achtergrond. Hiervoor zijn tractie en lekbescherming optimaal.

d) Downhill: Downhill-banden zijn ontworpen voor maximale tractie en controle op snel bergterrein. De rolweerstand komt op de achtergrond. Ze hebben versterkte karkassen en kunnen met zeer weinig druk worden aangedreven. Bandinzetstukken worden vaak gebruikt om lekrijden te voorkomen en om de band lateraal stabieler te maken in bochten. Hierbij worden zeer zachte rubbercompounds gebruikt. De banden slijten relatief snel.

Banden speciaal voor e-mountainbikes:

E-mountainbikes stellen vanwege hun hogere gewicht en hogere snelheid ook speciale eisen aan de banden. Gespecialiseerde e-MTB-banden bieden versterkte karkas en rubbercompounds voor betere tractie en duurzaamheid om de krachten van een e-bike te weerstaan. Het extra gewicht en de iets slechtere roleigenschappen worden echter gemakkelijk gecompenseerd door de elektrische aandrijving.

Over het algemeen is het kiezen van de juiste mountainbikebanden cruciaal om het meeste uit uw rijervaring te halen. Houd rekening met uw rijstijl, het type terrein waarop u het meest rijdt en de behoeften van uw fiets om de beste banden voor u te vinden.

Vergelijken /8

Aan het laden...