ALLES WAT JE MOET WETEN OVER HET OPLADEN VAN DE ACCU VAN JE FIETS

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER HET OPLADEN VAN DE ACCU VAN JE FIETS

Heb je een elektrische fiets, dan weet je dat de accu een van de meest belangrijke onderdelen is. Zonder de accu kun je geen gebruik maken van de trapondersteuning. De accu is ook het onderdeel dat de meeste aandacht vraagt. En wanneer je de accu goed onderhoudt, ga je er ook langer gebruik van kunnen maken. Hoe zorg je ervoor dat je de accu op de juiste manier oplaadt? Hoe beter je dit doet, hoe meer je gebruik maakt van de oplader. Alles wat je moet weten over de fietsaccu opladen lees je hier!

De actieradius van een fiets geeft aan hoeveel kilometer er op een volle accu kan worden gereden. De actieradius wordt sterk beïnvloed door zowel de accu als de motor. Ook de omstandigheden waarin je fietst hebben invloed op de actieradius: de snelheid, bandenspanning, de ondersteuningsstand, de omgeving waarin je fietst en meer.

Opladen fietsaccu: zo doe je dat op de juiste manier

Het opladen van de accu spreekt voor zich. Toch is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aandachtspunten. Op deze manier weet je zeker dat je de accu op de juiste manier behandeld en dat je hier zo lang mogelijk gebruik van kan maken. Het zou zonde zijn wanneer je de accu niet goed oplaadt en je deze daardoor sneller moet vervangen. Je elektrische fiets opladen doe je zo:

  • Koppel de accu met behulp van de lader aan het stopcontact en wacht tot het lampje groen wordt.
  • Laat de accu voor de eerste keer niet volledig op en gebruik hem de eerste paar keren tot hij op 20% is. Daarna kun je hem volledig opladen.
  • Het is beter om de accu niet helemaal tot 0% te laten lopen. Je kunt hem gewoon na iedere rit opladen.
  • Zorg ervoor dat je de accu oplaadt met een kamertemperatuur tussen 10 en 25 graden celcius, dit zijn de beste omstandigheden voor de accu.
  • Laat de accu nooit langer dan 24 uur aan de lader liggen en haal hem daarom zo snel mogelijk van de stroom af als deze vol is.
  • Kijk uit met het snoer van de accu. Deze is kwetsbaar en kan snel kapot. Haal de accu dan ook altijd voorzichtig uit het stopcontact.

Fietsaccu opladen: hoeveel tijd kost dit?

Natuurlijk wil je weten hoe lang het nieuwe fietsaccu opladen duurt. Dit is over het algemeen afhankelijk van twee zaken: de capaciteit van de accu en het type oplader. Een grote accu laadt langzamer op dan een kleine accu, terwijl een snellader een stuk sneller laadt dan een normale oplader. Op dit moment is de Li-On de meest gebruikt accusoort. Deze is verkrijgbaar in diverse soorten. Hier vind je een overzicht van de laadtijden van accu’s met diverse capaciteiten

Capaciteit Standaardlader tot 100% Standaardlader tot 80% Snellader 100% Snellader 80%
200 Wh 3 uur 2 uur 2 uur 1 uur
300 Wh 4 uur 3 uur 3 uur 1,5 uur
400 Wh 5 uur 4 uur 4 uur 2 uur
500 Wh 6,5 uur 5 uur 5 uur 3 uur
600 Wh 8 uur 5,5 uur 5,5 uur 3,5 uur

Tips bij elektrische fiets opladen

Je fietsaccu opladen: hier heb je zelf flink wat invloed op. Er zijn meerdere manieren waarop je het maximale uit je accu en daarmee ook de actieradius kunt halen. Benieuwd naar de beste tips? Die vind je hier op een rij.

  • 1: Opladen op kamertemperatuur: het is effectief en gezond voor de accu om deze op te laden in de juiste temperatuur. Een goede temperatuur ligt tussen de 10 en 25 graden, maximaal 30 graden. In de winter doe je er dan ook goed aan om de accu mee naar binnen te nemen om hem hier op te laden.
  • 2: Meegeleverde oplader gebruiken: je doet er goed aan om altijd de originele lader te gebruiken die je meegeleverd hebt gekregen. Ga je een ander type oplader gebruiken, dan kan dit de accu beschadigen. Bijvoorbeeld omdat de stroomsterkte te hoog is. Ook het te laat activeren van de automatische laadstop kan een reden zijn waardoor een accu sneller beschadigd raakt.
  • 3: Niet te vaak snellader gebruiken: het gebruik van een snellader klinkt aantrekkelijk, maar je moet hier goed mee uitkijken, het is niet altijd het beste voor de accu. De accu hoeft minder vaak opgeladen te worden en heeft daardoor een afnemende capaciteit. Daarnaast duurt het standaard laden tot 80% even lang als snelladen tot 100%.
  • 4: Bekijk de handleiding: vergeet nooit de meegeleverde handleiding van je elektrische fiets en accu door te nemen. Bij de levering van je fiets zit altijd een uitgebreide uitleg. Een nieuwe fietsaccu opladen wordt op deze manier een stuk eenvoudiger en daarnaast is het goed om te weten hoe je het maximale uit je accu haalt. Iedere accu is anders en vraagt dan ook om een andere aanpak.
Je vindt ons ook

Copyright Bikester - Alle rechten voorbehouden