VOLG DEZE STAPPEN VOOR HET AFSTELLEN VAN JE ACHTERDERAILLEUR

VOLG DEZE STAPPEN VOOR HET AFSTELLEN VAN JE ACHTERDERAILLEUR

Heb jij een racefiets of mountainbike maar merk je tijdens het fietsen dat het schakelen niet zo lekker gaat? Of komt het voor dat de ketting van de cassette afkomt? Grote kans dat de achterderailleur dan niet goed genoeg vast zit. Het goed gebruiken van je versnellingen is een must op de fiets: je ervaart veel meer fietscomfort en daarnaast gebeuren er ook veel minder snel ongelukken. Je achterderailleur afstellen op de juiste manier is erg belangrijk: hoe pak je dit aan? Hier lees je hoe je in slechts 6 stappen de achterderailleur goed afstelt.

Dit moet je weten over de achterderailleur

De achterderailleur heeft als belangrijkste functie dat hiermee de ketting soepel kan schakelen van het ene naar het andere tandwiel. Dat is niet het enige waar de achterderailleur goed voor is. Deze derailleur zorgt ook voor de juiste spanning in de ketting. Wanneer je een fiets aanschaft, wordt de derailleur altijd voor je afgesteld. Gaat het om een nieuwe fiets, dan zit er mogelijk nog rek op de kabels. Dit kan ervoor zorgen dat het schakelen na een aantal ritjes niet meer zo soepel gaat. In dit geval is het slim om gebruik te maken van de stelnippel op de derailleur: op deze manier is het mogelijk om de kabelspanning af te stellen.

Vrijwel alle achterderailleurs zijn voorzien van stelschroeven: deze kun je zowel in- als uitdraaien. Op twee van de schroeven staat de letter L en H. Dankzij deze stelschroeven heeft de achterderailleur grenzen waardoor de ketting binnen de grenzen beweegt en niet van de cassette valt. De derde stelschroef is voor het aanpassen van de hoogte van de achterderailleur. Ontdek middels de volgende stappen hoe je een achterderailleur afstelt waardoor je heel gemakkelijk de juiste kabelspanning creëert.

Stap 1: Ketting op het kleinste tandwiel plaatsen

Plaats de ketting voor op het grootste tandwiel en achter op het kleinste tandwiel. Daarna kun je de achterderailleur gaan positioneren. Dit doe je door de ‘H’ schroef uit de draaien; draai je deze schroef uit, dan gaat de derailleur naar buiten. Draai je de schroef in, dan gaat de derailleur naar binnen. Als je de ‘H’ schroef te ver uit draait, valt de ketting van de cassette af. Anderzijds kan de ketting ook niet meer op het kleinste tandwiel worden geplaatst als de ‘H’ schroef te ver wordt ingedraaid.

Het kan voorkomen dat je de ketting niet op het kleinste tandwiel krijgt. Dit betekent dat de kabelspanning te hoog is. Met de stelnippel is dit vrij eenvoudig aan te passen. Door naar rechts te draaien verminder je de kabelspanning. Door naar links te draaien verhoog je de kabelspanning weer.

Stap 2: Langzaam omhoog schakelen

Je hebt de ketting op het kleinste tandwiel geplaatst. Vanaf hier ga je steeds een tandwiel omhoog schakelen. Gaat de ketting niet vanzelf naar het volgende tandwiel, dan moet je de kabelspanning weer verhogen met de stelnippel. Het kan ook voorkomen dat de ketting een tandwiel overslaat. In dit geval moet je de kabelspanning juist weer verlagen.

Ontdek je dat je derailleurpad van je racefiets krom is? Je achterderailleur afstellen is dan niet mogelijk. Je moet dan eerst het derailleurpad rechtzetten of helemaal vervangen, afhankelijk van hoe erg het derailleurpad krom staat.

Nadat je steeds een tandwiel omhoog gaat en de kabelspanning aanpast, ga je controleren of er ruimte zit tussen het bovenste tandwiel en het grootste tandwiel van de cassette. Hier moet ongeveer een vinger tussen zitten. De derde stelschroef, zoals eerder beschreven, kun je gebruik om de hoogte van de achterderailleur aan te passen zodat je de juiste ruimte tussen de tandwielen behoudt. Welke hoogte de juist eis, is afhankelijk van het type fiets dat je hebt. Je moet voorkomen dat de achterderailleur te dicht tegen de cassette staat: in dit geval kan de derailleur niet goed naar het grootste tandwiel schakelen. Een achterderailleur die te ver van de cassette staat is ook niet goed: dan schakelt de derailleur niet goed bij de meeste tandwielen.

Stap 4: Ketting goed positioneren

Bij de volgende stap ga je de ketting achter op het grootste tandwiel en voor op het kleinste tandwiel plaatsen. Positioneer vervolgens de achterderailleur midden onder het grootste tandwiel. Draai de ‘L’ schroef in; de derailleur gaat dan naar binnen. Draai je de ‘L’ schroef uit, dan zal de derailleur naar binnen gaan. Je kunt zelf uitproberen hoe je de ketting moet instellen. Draai je de ‘L’ schroef te ver in of te ver uit, dan valt de ketting van de cassette af of zal deze niet op het grootste tandwiel gaan.

In 4 stappen naar de juiste kabelspanning

Door middel van 4 makkelijke stappen is je achterderailleur afstellen een stuk eenvoudiger. Het is belangrijk om de achterderailleur goed af te stellen, zodat je zeker weet dat je altijd goed kunt schakelen wanneer je op de fiets zit. Ontdek middels de bovenstaande stappen welke kabelspanning voor jouw racefiets werkt: dit is per fiets verschillend. Onderdelen voor je fiets, zoals een derailleurpad, kun je heel gemakkelijk en snel online bestellen. Op deze manier kun je zelf aan de slag met het onderhoud en de optimalisatie van je fiets.

Je vindt ons ook

Copyright Bikester - Alle rechten voorbehouden