Je kunt de beveiligde pagina van PayPal niet zien?

Klik hier
om te heropenen en je aankoop af te ronden

Een ogenblik geduld s.v.p. Je bestelling wordt verwerkt.

Trap, ren, zwem! - Mix het deze zomer

Kinderfietsen Gids

Leren fietsen is voor een kind minstens zo belangrijk als het zetten van de eerste stapjes of het spreken van het eerste woordje, en zodra ze het eenmaal onder de knie hebben zijn ze niet meer te stoppen. Maar op welke fiets leren de kleintjes het beste fietsen? En waar moet je precies op letten bij aankoop van een nieuwe kinderfiets?


Naast dat fietsen het evenwichtsgevoel en de motoriek van uw kind traint, stimuleert het ook de bewegingsdrang en versterkt het het spierstelsel. De ideale voorloper voor een reguliere fiets met pedalen is een loopfiets. Bij een loopfiets hoeft uw kleine nog geen gebruik te maken van de trappers en kan het kind zich volledig concentreren op zijn evenwichtsgevoel en het gebruik van het stuur.

De voornaamste beweging die wordt gemaakt bij het gebruik van een loopfiets is, zoals de naam al zegt, een loopbeweging. De meeste kinderen vanaf 2 jaar oud kunnen al beginnen gebruik te maken van een loopfiets daar zij de lopende beweging al beheersen. Zodoende stimuleert het hen ook snel vooruitgang te boeken (met het lopen en fietsen).

Loopfietsen

In vergelijking tot steps zijn de wielen bij de loopfietsen wat groter, waardoor ze rustiger rijden en het risico op ongelukjes wordt verkleind. Daarnaast lijken de wielen van een loopfiets op die van een ‘echte’ fiets. De fietsjes komen in verschillende soorten en maten. Van houten frames tot aluminium frames en van volledig rubberen bandjes tot echte luchtbandjes. Volledig rubberen banden zijn het meest robuust, maar ook iets zwaarder van gewicht. Daarnaast veren ze weinig mee op een hobbelige ondergrond. Normale luchtbanden zijn iets beter geschikt. Hoewel deze lek kunnen raken veren ze aanzienlijk beter dan volledig rubberen banden. De meeste loopfietsen kunnen door middel van verstelbare zadels en sturen ook meegroeien met uw kind.

Wel of geen remmen?


Soms hebben de loopfietsen remmen, maar vaak ook niet. Het hebben van werkende remmen kan de verdeling van de aandacht en concentratie van uw kind tijdens het fietsen bevorderen. Het kan echter ook een beetje overweldigend zijn. Kinderen op loopfietsjes fietsen meestal op vlakke stukken met een lage snelheid, dus remmen zijn niet altijd nodig. Remmen met de voetjes is meestal volkomen toereikend in deze gevallen. Het hebben van een (achterwiel-)rem kan echter wel dienen als een goede oefening voor wanneer de kinderen de overstap maken naar een ‘echte’ fiets.
Ongeacht of de loopfiets remmen heeft of niet, uw kind wordt door middel van het gebruik van een loopfiets goed voorbereid op de overstap naar een normale fiets. Het evenwichtsgevoel wordt ontwikkeld en het kind krijgt een beter gevoel voor het besturen van een fiets, waardoor fietsen vanzelf makkelijker wordt.

Kinderfietsen

Zodra het kind goed de balans kan houden en een aantal heuvels en hellingen heeft getrotseerd met de loopfiets kan men langzaam de overstap gaan maken naar een kleine kinderfiets met een ketting en remmen. Bij de eerste pogingen kan het kind nog een beetje hulp nodig hebben, maar dankzij hun ervaringen met de loopfiets zullen ze in het algemeen sneller leren omgaan met een fiets vanwege de opgedane ervaring met het houden van de balans en het gebruiken van het stuur. Het kind hoeft zich tijdens het fietsen alleen nog maar te concentreren op het trappen met de pedalen en het gebruiken van de remmen.

TIP! Het is beter een kinderfiets niet op de groei te kopen. Zorg er in plaats daarvan voor dat de fiets met uw kind mee kan groeien door middel van een verstelbaar stuur of zadel.

Fietsen voor kinderen

Kinderfietsen worden aan de hand van de wielmaat (in inch) gecategoriseerd. Zo zijn er de fietsen voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar oud met een wielmaat tussen de 12 en 18 inch. Dit soort fietsen worden voornamelijk op de stoep gebruikt daar deze kinderen de leeftijd van 9 jaar oud nog niet bereikt hebben.
Kleine fietsen worden meestal met zijwieltjes geleverd, die gemonteerd kunnen worden wanneer dat nodig is. Pas er echter mee op: zijwieltjes zorgen ervoor dat kinderen zichzelf een verkeerde fietshouding aanleren. In de meeste gevallen wordt daarom aangeraden kinderen te leren fietsen zonder zijwieltjes zodat ze hun evenwichtsgevoel beter ontwikkelen en de techniek van het fietsen sneller onder de knie krijgen. Vooral na het gebruik van een loopfiets is het gebruik van zijwieltjes eerder een stap terug dan een hulpmiddel.
Kinderfietsen zijn vaak stevig gebouwd omdat kinderen er niet altijd even voorzichtig mee om gaan. Ook niet te onderschatten is het uiterlijk van de fiets, want als kinderen hun fietsjes mooi vinden zijn ze er veel liever mee onderweg.

Grotere kinderen

Voor grotere kinderen (fietsen met een wielmaat vanaf 20 inch) zijn er verscheidene modellen. Deze fietsen zijn vaak goed geschikt voor gebruik op de verharde weg, bijvoorbeeld om naar school te gaan. Handig is dan ook een stevige bagagedrager waarmee men probleemloos een rugzak of sporttas kan vervoeren.

Kinder-mountainbikes

Daarnaast zijn er ook kinder-mountainbikes te verkrijgen met een sportief ogend ontwerp. Dankzij de geïntegreerde kettingschakeling kunnen heuvels getrotseerd worden en kunnen de eerste ritten worden gereden over onverharde wegen en paden. De fietsen kunnen bovendien met LED-lampjes en reflektoren  verkeersveilig gemaakt worden zodat ze zich ook zonder problemen op de openbare weg naar school kunnen begeven. Ongeacht of het een rit naar school of een fietstour met de familie betreft: met de geschikte kinderfiets wordt iedere rit een beleving.

Fietsen? Altijd met een helm!

Kinderen moeten bij het fietsen altijd een helm dragen. Hoe cooler een helm er uit ziet, des te liever wordt deze gedragen. Of de helm goed past kan men aan de hand van de volgende tips controleren:

  • De helm moet comfortabel zitten en zowel het voor- als achterhoofd bedekken. De helm zit optimaal wanneer er 2 vingers aan ruimte zit boven de wenkbrauwen.
  • De helm moet niet te strak zitten: bij warm weer moet er een muts of doek onder de helm kunnen worden gedragen. Ook moet de helm geen afdruk achterlaten.
  • De bandjes moeten de helm goed op zijn plek houden, maar ook niet te strak zitten. Ook hier geldt dat er 2 vingers ruimte moet zitten tussen kin en kin beschermer.

Let op!
Mocht het kind een keer met de helm tegen de grond vallen, dan moet de helm in alle gevallen vervangen worden. Vaak raakt een helm beschadigt op onzichtbare plekken. Kleine barstjes en spleetjes in de constructie van de helm verminderen al de sterkte van de constructie bij een volgende val.

De optimale zitpositie


Wanneer het kind op het zadel zit moeten de voetjes in alle gevallen de grond kunnen raken. Bij jongere kinderen bij voorkeur nog de volledige schoenzool, maar bij oudere kinderen zijn de tenen vaak genoeg. Tijdens het fietsen moeten de benen bij een verticale pedaalstand niet volledig gestrekt zijn, maar – net zoals de armen – licht gebogen. Ook moeten het stuur vastgegrepen kunnen worden zonder te veel inspanning. Tot slot moet de zithouding relatief recht zijn, zodat ze de omgeving goed kunnen waarnemen.

Bekijk onze best verkopende fietsen en uitrusting voor kinderen.


Heb je vragen?
Schrijf ons aan via het contactformulier of bezoek onze veelgestelde vragen pagina.
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang een kortingscode t.w.v. €5,-.
Er wachten exclusieve aanbiedingen en kortingsacties op je.4

VERKLARING GEGEVENSBESCHERMING
Everyday we get more people on bikes