Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Bike Locks Guide

SLOTEN GIDS

Het is de nachtmerrie van elke fietser. Een slechte droom, die helaas maar al te vaak werkelijkheid wordt. Over welke nachtmerrie hebben we het? Over die waarin je fiets gestolen wordt natuurlijk! De statistieken liegen er niet om. Alleen al in Duitsland werden er in 2015 335.000 fietsen als gestolen opgegeven. Alleen in Berlijn waren dit er al meer dan 27.0000 in 2017! En dat zijn alleen de diefstallen waarvoor hun eigenaren de moeite hebben gedaan, om ze bij de politie aan te geven. Maar naast de materiële gevolgen van een gestolen fiets, zijn er ook de emotionele gevolgen. Volgens een studie die tussen 2011 en 2016 in het Verenigd Koninkrijk is gedaan, heeft 25% van de mensen die het slachtoffer zijn geworden van fietsendiefstal het fietsen voorgoed de rug toegekeerd. En dat kunnen wij van Bikester natuurlijk niet tolereren! We hebben deze gids geschreven om je te informeren over de verschillende soorten sloten die op de markt verkrijgbaar zijn; de voor- en nadelen van elk type slot, de verschillende veiligheidsniveaus die beschikbaar zijn en enkele spannende vernieuwingen op het gebied van fietsbeveiliging.


BEVEILIGINGSNIVEAUS

De Europese regelgeving definieert verschillende veiligheidsniveaus voor sloten van niveau van 1 tot 10 :

 • Niveau 1 tot 3: basis beschermingsniveau, voor dagelijks gebruik
 • Niveaus 4 tot 6: algemeen beschermingsniveau, ter bescherming van goederen met een gemiddelde waarde
 • Niveaus 7 tot en met 10: een hoog beschermingsniveau voor industrieel en commercieel gebruik, of ter bescherming van voorwerpen zoals motorfietsen of fietsen die langdurig op openbare plaatsen worden geplaatst. Beschermt tegen pogingen als hefboomwerking en opensnijden

In het Verenigd Koninkrijk worden 3 veiligheidsniveaus (goud, zilver en brons) gebruikt, zoals gespecificeerd door het bedrijf Sold Secure. Sold Secure werd in 1992 opgericht door de politie van Northumbria en Essex, met de hulp en steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sold Secure is nu eigendom van en wordt beheerd door de Master Locksmiths Association (een non-profit beroepsvereniging). Zij hebben nauwe banden met veel Britse politie- en verzekeringsmaatschappijen, die Sold Secure voorzien van actuele informatie over moderne diefstalmethodes en de hulpmiddelen die door criminelen worden gebruikt.

Bovendien hebben bijna alle merken (Abus, Klick Fix, Kryptonite, Onguard etc.) hun eigen veiligheidsniveaus, die voor elk model dat ze aanbieden individueel worden gespecificeerd.


SOORTEN SLOTEN

Houd voor de aankoop van een slot altijd rekening met waar en wanneer je deze gaat gebruiken en welke fiets je ermee wilt afsluiten.

Abus, een van de grootste slotenfabrikanten ter wereld, adviseert om tussen de 5% en 10% van de waarde van je fiets in het slot te investeren. En dat is eigenlijk ook logisch. Zou je een fiets van € 1500 met een slot van € 20 op slot doen? Het is beter om goed voorbereid te zijn, dan achteraf spijt te krijgen. Er zijn veel soorten sloten op de markt, maar we kunnen deze opsplitsen in 5 hoofdsoorten, elk met een ander toepassingsgebied:

ICON BEUGELSLOTEN

BEUGELSLOTEN

Beugelsloten zijn een van de veiligste sloten verkrijgbaar. Geharde stalen spijlen in combinatie met een solide slot, maken dit de meest gekozen optie voor fietsers in grote steden waar een eigen fietsenstalling beschikbaar is, omdat dit de meest effectieve optie is. Het kan echter lastig zijn om je fiets te vergrendelen aan bepaalde structuren of voorwerpen met een beugelslot. Ze kunnen ook omslachtig zijn om te vervoeren, ook al worden veel van deze sloten geleverd met een beugel, waarmee ze aan het fietsframe vast kunnen wordengemaakt.

Tegenwoordig zijn veel modellen voorzien van een extra kabel om het voorwiel te beschermen, omdat dieven in veel gevallen het voorwiel laten staan en de rest van de fiets meenemen. Het gebruik van een kabelslot met een ketting voorkomt dit.De voordelen van kabelsloten wegen duidelijk zwaarder dan de nadelen: ze zijnzeer veilig en boor- en snijbestendig.

ICON KETTINGSLOTEN

KETTINGSLOTEN

Kettingsloten zijn samen met beugelsloten de veiligste sloten verkrijgbaar op de markt. Deze zijn te vinden in uiteenlopende stijlen: met de ketting zoals die er van nature uitziet, bekleed met een duurzame stof of met stevige plaatjes. Ze bieden een hoog veiligheidsniveau en goede weerstand tegen snijden..

Bovendien zijn ze gemakkelijk te vervoeren en kunnen ze je fiets aan veel meer structuren en objecten vergrendelen, afhankelijk van de lengte van de ketting. Ze zijn echter wel wat zwaarder en duurder. Opgemerkt moet worden dat ze tussen de 2 en 5 kg kunnen wegen, waardoor velen ze te zwaar vinden om mee te nemen op de fiets.

  Houd er ook rekening mee dat niet alle materialen van kettingen hetzelfde zijn. Hier zijn een paar tips om er eenvoudig achter te komen, van wat voor materiaal ze zijn gemaakt. Neem een zaag en probeer de ketting door te zagen.Er kunnen twee dingen gebeuren:
 • De ketting raakt bekrast: als het kettingslot bekrast wordt wanneer je hierdoor probeert te komen, is dit geen goed teken. Dit betekent dat hetkettingmateriaal geen maximale veiligheid biedt en met een zaag kan worden geknakt.
 • De zaag glijdt van de ketting af: dit is een goed teken en betekent dat hetmateriaal van het slot van de ketting een zaag afstoot, omdat het bijna onmogelijk is om de ketting met semi-conventioneel gereedschap door te zagen.
ICON VOUWSLOTEN

VOUWSLOTEN

Vouwsloten hebben de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd, omdat ze de flexibiliteit van een kettingslot combineren met de veiligheid van een kabelslot. Gemaakt van vouwbare harde plaatjes, bieden ze ook een groteweerstand tegen snijden.

Het voordeel van dit soort sloten is dat ze zeer gemakkelijk te vervoeren zijn, omdat ze — ook al zijn ze niet altijd superlicht — zeer weinig ruimte in beslag nemen. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende lengtes, zodat de fiets kan worden vergrendeld aan een grote verscheidenheid aan structuren en objecten.

Het voordeel van dit soort sloten is dat ze zeer gemakkelijk te vervoeren zijn, omdat ze — ook al zijn ze niet altijd superlicht — zeer weinig ruimte in beslag nemen. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in verschillende lengtes, zodat de fiets kan worden vergrendeld aan een grote verscheidenheid aan structuren en objecten.

ICON FRAMESLOTEN

FRAMESLOTEN

Framesloten zijn een basisbescherming voor fietsen die tijdelijk en/of voor korte tijd op plekken met een laag risico op diefstal worden gestald. Deze sloten bieden geen goede algemene bescherming tegen diefstal, maar voorkomen wel dat iemand er met je fiets vandoor kan gaan. Dit soort sloten worden op veel fietsen geïnstalleerd en zijn zeer aan te bevelen voor e-bikes.

We raden echter aan om deze in aanvulling op een ander slot te gebruiken,hetzij een beugel-, ketting- of kabelslot om de fiets volledig te beveiligen.

ICON KABELSLOTEN

KABELSLOTEN

Kabelsloten zijn meestal gemaakt van vermaasd staal, wat wordt beschermd door — en is bedekt met — een materiaal zoals kunststof of een ander hardmateriaal. Dit type fietsslot is verkrijgbaar in veel verschillende vormen en voor alle budgetten. De prijs varieert afhankelijk van de dikte van de kabel. Kabelsloten hebben twee grote voordelen in vergelijking met andere fietssloten:

 • Ze zijn lichtgewicht en flexibel: deze sloten zijn ideaal om je fiets snelmee vast te zetten. Ze zijn echter minder veilig dan andere sloten zoalsketting- of kabelsloten vanwege de vele gewrichtslagers die de constructie verzwakken. Kabelsloten zijn zeer praktisch voor hetvastzetten van een fiets in de garage of een andere plek waar minder gevaar voor diefstal bestaat, of voor plekken waar een bijzonder flexibelslot nodig is.
 • Als extra slot: deze sloten zijn zeer geschikt als aanvulling op eensteviger hoofdslot. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om een kettingslot te gebruiken om de fiets vast te zetten en een kabelslot om de wielen of andere accessoires zoals een helm vast te zetten.

Zoals hierboven al vermeld zijn kabelsloten zeer flexibel, maar dit maakt ze iets minder veilig. In de meeste gevallen is een tang namelijk genoeg om ze open te breken.


SLOTEN 2.0

In de wereld van sloten wordt ook gebruik gemaakt van nieuwe technologieën. In het begin waren het kleine vernieuwingen zoals toetsen met verlichting omhet sleutelgat 's nachts te verlichten, hierna maakte het gebruik van nieuwematerialen (Text-lock, LITELOK...) een einde aan de mythe dat een zwaarder slot gelijk staat aan een veiliger slot. Het is nu mogelijk om een 1,5 kg zwaar slot te hebben, die hetzelfde veiligheidsniveau biedt als een ketting van 5kg.

Ook zijn er sloten op de markt gekomen die dieven actief afschrikken. Neem de Skunklock: een beugelslot wat een schadelijk gas vrijgeeft wanneer iemand deze probeert open te breken. Anderen maken een hard geluid als iemand met hen knoeit (Noke).

Sloten hebben ook een revolutie ondergaan in het tijdperk van de smartphone. Er zijn nu sloten beschikbaar die geen sleutels meer nodig hebben (Bitlock, U-lock) en kunnen met een app op afstand geopend worden als je iemand andersje fiets wilt laten gebruiken. Er zijn ook sloten met sensoren, die je via een app waarschuwen als er aan je slot wordt geknoeid. De toekomst is nu echtbegonnen!


TIPS OM TE VOORKOMMEN DAT JE FIETS WORDT GESTOLEN

Naast het gebruiken van het juiste slot, zijn er ook een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen:

 • Probeer te voorkomen dat je je fiets vastzet op slecht verlichte plekken met weinig voetgangers.
 • Gebruik altijd je slot, ook als je je fiets maar vijf minuten achterlaat en je fiets in zicht hebt. Het duurt niet langer dan een paar seconden om een fiets te stelen!
 • Vergrendel je fiets nooit alleen aan zichzelf aan. Fietsen van tegenwoordig zijn zeer licht en gemakkelijk te dragen, dus zet je fiets altijd vast aan iets permanents zoals een fietsenstalling, lantaarnpaal, et cetera dein Fahrrad stets an festen Objekten und niemals nur an sich selbst an.