Bikester is terug! Net op tijd voor het seizoen biedt Bikester opnieuw alles wat met fietsen te maken heeft

Kinderfietsadviseur

Aankoopadvies voor jeugd- en kinderfietsen

Wie herinnert zich zijn eerste fiets niet? De felle lak, het stoere frame, het gevoel van vrijheid als je voor het eerst zonder zijwieltjes reed.

Kunnen fietsen betekent als jongere zelfstandig en mobiel zijn. Het is ook erg leuk en houdt je fit, dus ouders moeten zo vroeg mogelijk een fiets voor hun kind kopen.

De onderwerpen op een rij

Kadergrootte
Soorten kinderfietsen
Beveiliging
Tips

Maat kinderfiets

Welke kinderfietsmaten zijn er voor welke leeftijd en lengte? Hoe bepaal ik de framemaat?

Kinderfietsen worden ingedeeld op wielmaat. Er zijn 12, 14, 16, 18, 20, 24 en 26 inch modellen die geschikt zijn voor kinderen van twee tot twaalf jaar en jonge tieners. In deze gids informeren wij u over de verschillende soorten kinderfietsen die verkrijgbaar zijn en adviseren wij u hoe u de juiste fiets voor uw kind kunt vinden.

Vind de optimale kinderfietsmaat

Oud
Aanbevolen wielmaat (in inches) hoogte Kadergrootte
1-4 jaar Loopfietsen Onder de 85 cm -
2-3 jaar 12" - 18" 85-105cm 18-21 cm
2-6 jaar 12" 85-125cm 18-32 cm
4-6 jaar 16"-18" 100-125cm 23-32 cm
6-8 jaar 20" 120-135 cm 25-34 cm
8-12 jaar 24" 130-150cm 28-35 cm
11-13 jaar 26" 140-160cm 32-38 cm

De juiste zitpositie: Hoe stel ik een kinderfiets correct af?

Houd er rekening mee dat de zadelhoogte ongeveer overeenkomt met de afstand tussen het kruis van het kind en de grond. Zo zorg je ervoor dat je kind niet te hoog op de fiets zit en toch gemakkelijk en veilig met de voeten de grond kan raken als hij toch uit het zadel moet springen. Armen en benen moeten tijdens het rijden licht gebogen zijn en de zitpositie moet rechtop zijn.


Soorten kinderfietsen

Welke kinderfiets is de juiste? Welke kinderfiets is het beste om te leren?

Wielen

 • Leeftijd: twee tot vijf jaar
 • Hoogte: minder dan 85 centimeter

De ideale introductie tot leren: een fiets die met je meegroeit

Met loopfietsen kunnen zelfs heel jonge kinderen de essentiële vaardigheden van het fietsen leren: het evenwicht bewaren, wat niet mogelijk is met zijwieltjes. Ook coördinatievaardigheden zoals het besturen van de fiets door sturen en remmen worden getraind. Het stuur en de zithoogte van de fiets zijn verstelbaar.

Steunwielen: handig of niet?

 • Leeftijd: twee tot zes jaar
 • Hoogte: -

Veel fietsen voor kinderen tussen drie en zes jaar worden geleverd met zijwieltjes die optioneel gemonteerd kunnen worden. Het is echter aan te raden om zonder te rijden, omdat de steunen het moeilijker maken om evenwicht te leren en correct te starten en bochten te maken en de kinderen een vals gevoel van controle te geven.

Kinderfietsen

Uitrusting: Moeten kinderfietsen rijklaar zijn? Hebben ze een versnellingspook? Welke remmen moet een kinderfiets hebben?

Kinderfietsen met 12 - 18 inch

 • Leeftijd: drie tot zes jaar
 • Hoogte: 85 tot 125 centimeter

Hier vindt de overgang plaats van een loopfiets naar de eerste, “echte” fiets met terugtraprem en vaak een voorwielrem, eventueel reflectoren en bel. Deze (kleine) kinderfietsen zijn echter niet geschikt voor het wegverkeer en beschikken daarom niet over veiligheidsvoorzieningen. Steunwielen zijn vaak bij de levering inbegrepen.

20 inch kinderfietsen

 • Leeftijd: zes tot acht jaar
 • Hoogte: 120 tot 135 centimeter

Deze fietsen vertegenwoordigen het ‘opgroeien’ in de fietswereld en bieden een breder scala aan toepassingen met versnellingen en verkeersveilige functies. Het is inmiddels een volwaardige fiets en de kinderen kunnen zelfs kiezen voor specifieke soorten fietsen, zoals een mountainbike.

24 inch kinderfietsen

 • Leeftijd: acht tot twaalf jaar
 • Hoogte: 130 tot 150 centimeter

Vanaf ongeveer negen jaar krijgen kinderen nu fietsen met alle onderdelen en voordelen van fietsen voor volwassenen op het gebied van frameontwerp, aandrijving en remmen. Het enige verschil zit in de geometrie, die nog steeds kindvriendelijk is met een aflopende bovenbuis en geoptimaliseerd voor wielmaten van 24 tot 26 inch.

Jeugdfietsen

26 inch jeugdfietsen

 • Leeftijd: ouder dan twaalf jaar
 • Hoogte: 140 tot 160 centimeter

Net als de 24 inch wielen doen deze fietsen voor jonge tieners qua kwaliteit, uitrusting en gebruiksdoel in niets onder voor die voor volwassenen. Dit betekent dat de nakomelingen hun ouders gemakkelijk kunnen bijhouden op langere tochten.


Beveiliging

Helmen beschermen levens

Kinderen tot twaalf jaar zijn verplicht een helm te dragen tijdens het fietsen. In deze StVO-regeling is geen boetebepaling opgenomen, maar er moet wel rekening gehouden worden met de aansprakelijkheid bij letsel.

Kinderen moeten tijdens het fietsen altijd een goed passende helm dragen. De helm mag niet te strak of los zitten en moet het voorhoofd en de achterkant van het hoofd bedekken. Het is belangrijk dat er een ruimte van twee vingers breed is boven de wenkbrauwen en tussen de kin en de riem. Als de helm tijdens een val de grond raakt, moet deze vervangen worden.

Verlichting en kleding

Voor berijders van fietsen tot 18 inch, die doorgaans zonder verlichting worden geleverd omdat kinderen van drie tot zes jaar niet op de weg mogen rijden, is het aan te raden om reflectoren op de kinderfiets en -kleding te bevestigen of om kleding aan te schaffen, die is al voorzien van reflectoren. Vanaf 20 inch is de fiets meestal StVO-conform of kan deze worden uitgebreid met mobiele verlichting zodat kinderen onderweg gezien kunnen worden.

Wanneer mogen kinderen op straat fietsen?

StVO-regels

Voor berijders van fietsen tot 18 inch, die doorgaans zonder verlichting worden geleverd omdat kinderen van drie tot zes jaar niet op de weg mogen rijden, is het aan te raden om reflectoren op de kinderfiets en -kleding te bevestigen of om kleding aan te schaffen, die is al voorzien van reflectoren. Vanaf 20 inch is de fiets meestal StVO-conform of kan deze worden uitgebreid met mobiele verlichting zodat kinderen onderweg gezien kunnen worden.

Verkeersschool

Ook is het raadzaam om de kleintjes mee te nemen naar het verkeersoefenterrein of een fietsbadge te laten krijgen, zodat ze voorbereid zijn op het wegverkeer met al zijn gevaren.


Tips

Om financiële redenen kopen ouders vaak een grotere fiets voor hun kroost, zodat het opgroeiende kind er langer op kan rijden. Om uw kind met plezier te laten fietsen, is het belangrijk dat hij of zij de fiets veilig kan besturen. Het is daarom essentieel dat de fiets de juiste maat heeft. Kinderen hebben doorgaans drie tot vier fietsen nodig als ze opgroeien voordat ze groot genoeg zijn voor een fiets voor volwassenen.

Ook het gewicht van de fiets speelt een rol. Ook al zijn lichtere fietsen duurder, toch betalen ze zich uit in de vorm van meer rijplezier, gezien het lage gewicht van het kind. Voor een kind dat minder dan 40 kilogram weegt, is een fiets van 15 kilogram lastig te besturen.

Zodat de kleintjes met plezier hun onmisbare helmen dragen (zie verplichte helmen tot twaalf jaar), zorg ervoor dat ze deze leuk vinden.

Fietshandschoenen en eventueel kniebeschermers zijn geschikt om te beschermen tegen schaafwonden bij de eerste, onvermijdelijke valpartijen.

Kinderen moeten plezier hebben in het fietsen. Daarom is het belangrijk om ze niet onder druk te zetten als ze leren fietsen, en ook niet om ze te dwingen inspannende ritten te maken. Dus als uw kind zich prettig voelt op de fiets en er veel plezier mee heeft, blijft hij de rest van zijn leven trouw aan de fiets en kunt u samen vele mooie tochten maken.