10 Top Bike Touring Tips

10 Top Bike Touring Tips

Fietstochten zijn een leerervaring – als je eenmaal op pad bent, zul je snel merken of je de juiste uitrusting hebt gekozen of niet. En hey, zelfs als je de plank volledig mis geslagen hebt, kun je tenminste je proces verfijnen voor de volgende tour! Hier zijn een paar waardevolle lessen die onze content redacteur en teven passionele biker Ben in de loop der jaren heeft geleerd:

Minder is nog steeds meer

Probeer altijd het minimum aantal spullen mee te nemen. Heb je echt vier t-shirts en drie paar shorts nodig? Kun je het doen zonder twee reservebinnenbanden mee te nemen? Ga je dat boek echt lezen? Heb je shampoo, douchegel en conditioner nodig? Denk aan waar je naartoe gaat en hoe belangrijk het is om veel dingen mee te nemen. Naar mijn mening, weet een competente tourfietser goed wat hij kan achterlaten. Natuurlijk heb je meer spullen nodig wanneer je erg lang of ver gaat touren, maar over het algemeen kun je overal met een moderne infrastructuur waarschijnlijk met veel minder wegkomen dan je denkt. Kom op, omarm het minimalisme!

Bikebacks touring

Splits het in twee

Er wordt tegenwoordig veel gediscussieerd over de verschillen tussen touren en bikepacking en welke uitrusting voor elk daarvan moet worden gebruikt. Hoewel een traditionele fietstasopstelling voor sommige mensen ideaal is, heb ik onlangs het gewicht over beide wielen verdeeld, met een 23L-zadeltas en twee fietstassen aan het voorwiel, en de kampeerspullen over het voorrek.

Het is een geweldig gevoel om minder gewicht op het achterwiel te hebben, hoewel de besturing enigszins wordt beïnvloed door de voorste fietstassen. Over het algemeen vind ik dat de fiets beter gebalanceerd is dan als al het gewicht op het achterwiel wordt gezet. Bovendien ziet de setup er echt gaaf uit! Over het algemeen denk ik dat de fiets beter rijdt met het gewicht gelijk verdeeld over de voor- en achterwielen.

Verbrand meer rubber

Gebruik de breedste banden van de beste kwaliteit die er op de markt verkrijgbaar zijn tijdens het toeren. Je mag gemiddeld een kilometer per uur meer rijden met dunnere banden, maar wat je wint aan snelheid, zul je zeker verliezen aan comfort. Daarnaast bestaat een deel van het plezier van touren uit het verdwaald raken en elke weg inslaan die google maps (of een andere fietsapp) je maar aanwijst. Zoals ieder van jullie met een tourervaring weet, dat kan vaak een weg zijn die helemaal niet zo goed is! Bredere banden maken het rijden op onverharde wegen en boswegen ook veel aangenamer.

Je bent op een Tour, niet Le Tour: kleed je op de juiste manier!

Dit kan sommige mensen controversieel zijn, maar ik raad aan om de meest functionele kleding te dragen die je hebt tijdens touring. Natuurlijk zijn er mensen die op tour gaan in lycra, maar denk erover na of je het fijn vindt om 's avonds lycra te dragen, wanneer je door de stad te lopen of wanneer je van de fiets af te stapt. Zo niet, dan betekent dit dat je nog meer kleding moet meenemen om te dragen als je niet fietst. Touring gaat niet alleen maar om het fietsen; je moet gekleed zijn om ook andere dingen te doen dan fietsen.

Blije billen = blije fietser

Je zou bij jezelf kunnen denken “als ik geen fietsbroek draag, zullen mijn billen dan niet echt ondragelijk pijnlijk worden?”. Nou, als je het verkeerde zadel hebt, dan is dat goed mogelijk. Er zijn echter zadels (Brooks voornamelijk) die comfortabel genoeg zijn om zonder gevoerde shorts op te rijden. Koop er een of neem je gevoerde korte broek mee (en was hem regelmatig).

Brooks zadel

Kookgerei, maar alleen als je het echt nodig hebt

Je zou denken dat het meenemen van kookgerei de juiste keuze is, en dat is voor veel tochten het geval. Als je echter niet op een zeer afgelegen plek rijdt en niet op een superkrap budget zit, denk dan aan de mogelijkheid om het gasstel en de pannen thuis te laten. Op deze manier kun je meer lokaal voedsel proberen en aanzienlijk gewicht en ruimte besparen in je bagage. Als je echter van koken houdt in de wildernis, neem dan een zeer basic uitrusting kookgerei mee.

Weet wanneer je moet rusten

Fietstochten zijn geen wedstrijden, dus voel je niet onder druk om elke dag 100 km te fietsen voor vier weken lang. Gun jezelf wat tijd op de fiets: ga zwemmen, ga wandelen, verken de stad en geef je lichaam wat tijd om te herstellen - toeren kan heel vermoeiend zijn, vooral als het heuvelachtig is of als het warm weer is.

Sharing is caring

Als je niet het type bent om alleen te toeren, kun je met een groep van twee of meer een deel van de lading delen. Dan hebben we het uiteraard niet over de souvenirs die je vrienden tijdens de tour hebben opgepikt, maar als je allebei dezelfde uitrusting gebruikt (kookspullen, kampeerspullen) kun je het opsplitsen. Dit is een van de beste dingen van toeren in een groep.

Woordenboek

Leer de lingo

Een vriend van de universiteit leerde me een waardevolle les voor de eerste tour die ik deed: leer altijd een paar woorden van de lokale taal als je op fietstour gaat. Als je om de dag aan het grenshoppen bent, is dit natuurlijk een beetje te tijdrovend, maar zelfs als het alleen hallo is, tot ziens, alsjeblieft en bedankt, zal het een leuke en leerzame manier zijn om je vertrouwd te maken met de lokale bevolking. Je zult waarschijnlijk een paar dagen (of veel langer) in elk land doorbrengen - meer dan genoeg tijd om wat basiskennis van de gesproken taal te leren. Bovendien kom je met het gebruik van het Engels in sommige landen helemaal niet verder.

Urgent: Verlichting en een waterdichte jas

Het heeft zwaar geregend op ten minste één dag van elke tour die ik ooit heb gedaan. Als een echt groentje had ik tijdens de eerste tour helemaal geen regenjas. Op mijn tweede tocht heb ik de goedkoopste regenjas meegenomen die ik kon vinden: compleet waardeloos. Bij de derde had ik eindelijk iets adequaats en was ik niet bibberend en ellendig na elke stortbui. Het hebben van een goede waterdichte jas is essentieel. Geen discussie over mogelijk.

Hetzelfde geldt voor verlichting. Je mag alleen in de zomer toeren, in de overtuiging dat het wel zult redden zonder lichten, maar je hebt het mis. Touren gaat zelden helemaal volgens plan, en je zult bijna zeker op een gegeven moment in het donker moeten rijden - of op zijn minst in de schemering. Het hebben van dynamolampen op je fiets is een helemaal goed, maar een afneembaar LED-licht kan ook handig zijn – ook bij het opzetten van een tent in het donker.

Je vindt ons ook

Copyright Bikester - Alle rechten voorbehouden