Inhoud
 
Twee wielen, vier poten

Tested by bikester: De Croozer Dog XL Fietstrailer

Tested by bikester: De Croozer Dog XL Fietstrailer

Veel honden hebben regelmatig behoefte aan uitdagingen en beweging — en ze houden ervan om samen met hun baasjes in de natuur te zijn. Als de buitentemperatuur echter boven de 17 graden komt, kunnen onze viervoeters snel oververhit raken. Vanwege dit risico, is het het beste om je trouwe begeleider te beschermen in een speciale hondentrailer. Onze collega Lisa maakt deel uit van het Product Content Team: ze is een van onze hardwerkende medewerkers die alle gegevens voor ons brede productassortiment beheert. Ze weet ook veel over honden en vooral wat ze kan verwachten van haar herdershond Frieda. Samen hebben ze de Croozer Dog XL getest en elke gelegenheid aangegrepen om er op zonnige lente- en zomerdagen samen op uit te gaan. Hiernaast hebben ze ook veel aan Bikejöring gedaan in hun vrije tijd. Lisa legt uit hoe de test is verlopen en waar het bij Bikejöring eigenlijk om draait.

De Croozer Dog XL voldeed niet alleen aan mijn verwachtingen, Frieda genoot ook van elk moment.

Lisa Jakob

Opbouw en montage: Kinderspel

De Croozer Dog in maat XL is niet bepaald klein — dat kan ook niet, omdat hij geschikt is voor honden tot een gewicht van 45 kg. Dit is perfect is voor mijn Frieda en haar 28 kg. De verpakking waarin hij werd geleverd was natuurlijk vergelijkbaar groot, maar ik was blij om te merken dat de trailer nauwkeurig en ruimtebesparend was ingepakt. Hij zat opgevouwen in de doos en met de enkele losse onderdelen, was deze trailer dankzij de gebruiksvriendelijke montagehandleiding binnen 20 minuten in elkaar gezet.

Nu hoefde ik alleen nog maar de Dog XL aan mijn mountainbike te koppelen. Met de meegeleverde universele koppeling — die zowel te gebruiken is met vaste assen als snelspanners — was dit snel en eenvoudig mogelijk. Mijn deel was gedaan, nu was het tijd om Frieda ook van deze trailer te overtuigen.

Tip voor -elektrische- fietsen met snelspan assen:

Voor de installatie van de Dog XL aan een fiets of e-bike met snelspanner, vind je de Croozer doorsteek askoppeling bij ons in de shop.

De praktijktest: Frieda’s persoonlijke taxi

Je stopt een hond niet zomaar in een trailer en rijdt hiermee weg. Het kostte Frida ook wat tijd om eraan te wennen. Fabrikant Croozer geeft in een korte online video een paar nuttige tips, over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Na een week was Frieda er klaar voor en kon de echte testfase beginnen. We gingen van kortere ritjes in rustige omgevingen, naar twee uur durende tochten met regelmatige pauzes; op fietspaden, landwegen en drukke straten onder uiteenlopende omstandigheden.

Door het relatief hoge gewicht, besefte ik al snel dat het niet gemakkelijk zou worden om zonder extra pedaalondersteuning op gang te komen. Maar toen ik eenmaal vaart had opgenomen, rolde hij soepel en stabiel met me mee (zelfs zonder vering). Omdat de Croozer een vrij lage ingang heeft, is de afstand tot de grond klein. Het voordeel is dat honden hierdoor eenvoudig in en uit kunnen stappen, maar het nadeel is dat je gemakkelijk de grond raakt, zelfs over lichte hobbels op bos- en zandwegen. Ook moet je langzaam of helemaal niet over stoepranden rijden. De Dog XL is niet de smalste en past dus niet door elke deur. Enkele grote voordelen zijn de vele manieren om hem te openen en het dak, wat je viervoeter beschermt tegen direct zonlicht. Als je hond zin heeft, kan deze zijn of haar hoofd er uitsteken tijdens het rijden. Frieda zag dit helaas meer als een uitnodiging om eruit proberen te springen.

Concusie: The Dog XL is een hondenmand en fietstrailer in één.

De Croozer Dog XL voldeed niet alleen aan mijn verwachtingen, Frieda genoot ook van elk moment. Als je op zoek bent naar een hoogwaardige, ruime hondentrailer met goed doordachte eigenschappen die ook als hondenmand kan worden gebruikt, dan is dit precies wat je nodig hebt. Hij is perfect voor middellange fietstochten — zorg er alleen voor dat je op vlakke ondergronden rijdt.

Lisa’s beoordeling

Functionaliteit/Prestaties:0%

Prijs-kwaliteitverhouding:0%

Afwerking/Duurzaamheid:0%

Design/Uiterlijk:0%

Innovativiteit:0%

Wat is Bikejöring?

Ik doe nu ongeveer een jaar aan Bikejöring met mijn hond. De hond is hierbij met de fiets verbonden door een joëring lead en trekt de musher (fietser) over bos- en weidepaden. De hond moet ook reageren op verbale commando’s zoals “links, rechts, langzaam, oké, snel”, etc. Deze sport kan alleen worden beoefend in de winter, het voorjaar en de late herfst. Omdat een hond maar een beperkte tijd kan zweten, moet je de buitentemperatuur in de gaten houden om oververhitting te voorkomen. Sinds januari nemen Frieda en ik deel aan toernooien. De afstanden variëren van 3 tot 20 km in training en tussen de 4 en 6 km in competitie.