Inhoud
 

Onze highlights voor 2020

Onze highlights voor 2020

1.  Hup, Holland Hup!

De successen van Marianne Vos laten zelfs Eddy Merckx er als een lichtgewicht uitzien: 15 jaar lang heeft ze in alle disciplines de grootste wedstrijden gewonnen en al haar concurrenten verslagen. De afgelopen jaren heeft ze zich teruggevochten van haar blessures en in 2019 domineerde ze opnieuw! In Tokio en tijdens het Wereldkampioenschap vorig jaar, kwamen de grootste bedreigingen allemaal uit haar eigen team. Ongeacht de ondergrond of discipline, de Nederlandse vrouwen presteren op dit moment beter dan alle anderen. Bij het wereldkampioenschap veldrijden was het hele podium oranje en de 100 km die Annemiek van Vleuten vorig jaar tijdens het Road World Championships reed, liet de wereld zien dat als er geklommen gaat worden, iedereen maar beter moet oppassen!

2.  Infrastructuur

Nederland en Denemarken voeren al lang het voortouw op het gebied van speciale infrastructuur voor fietsers en tegenwoordig, proberen steeds meer landen hun achterstand in te lopen. Er is een groeiend besef dat een infrastructuur die is toegesneden op fietsers en voetgangers veel problemen oplost, en niet alleen de problemen van fietsers. Het vermindert de luchtvervuiling, maakt de straten veiliger en revitaliseert stadscentra, die eerder verstikt werden door verkeer. Parijs is er een goed voorbeeld van, wat er binnen enkele jaren bereikt kan worden als mensen dat echt willen. Dagen zonder (gemotoriseerd) verkeer en een bike-share programma, in combinatie met de uitbreiding van de infrastructuur, hebben het fietsverkeer aanzienlijk vergroot — én de populariteit van burgemeester Anne Hidalgo, die een groeiend fietsgebruik tot haar topprioriteit heeft gemaakt.

3.  MTB evolutie

Als je tien jaar geleden een racefiets hebt gekocht en je rijdt nu met een gloednieuw model van 2020, is de kans groot dat je niet veel verschil merkt. Mountainbikes daarentegen, hebben zich in deze tien jaar drastisch veranderd. Het begint met de modernere wieldiameters van 27,5 en 29 inch, maar het begrip van framegeometrie en vering is ook nog steeds in ontwikkeling. Wat vijf jaar geleden nog als een radicale uitzondering werd beschouwd, is nu een oude traditie; en dat houdt niet eens rekening met de e-bike-revolutie die op ons afkomt. Eén ding is zeker: mountainbikes zijn beter downhill en gaan soepeler bergop dan ooit tevoren. En ze ontwikkelen en verbeteren zich nog elk jaar!

4.  Veelzijdige en praktische e-bikes

Vroeger waren e-bikes gewoon fietsen met een ingebouwde motor, om je te helpen bergopwaarts te gaan of langer te kunnen doorrijden. Hoe revolutionair dit concept ook was, nieuwe ontwikkelingen in de e-bike wereld laten zien dat we alleen nog maar aan de oppervlakte hebben gekrast van wat er mogelijk is. Kleine e-bikes zoals de Orbea Katu-e kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in je huis als je geen garage hebt. Elektrische cargo bikes vervangen kleine gezinsauto’s en innovatieve modellen zoals de Fixie Inc. backspin maken je dagelijkse ritten door de stedelijke jungle niet alleen gemakkelijker, ze zien er ook nog eens fantastisch uit!

5.  Gravel bikes – de betere racefietsen

De gravel bike is niet het resultaat van een samenzwering van de fietsindustrie om een nieuw type fiets uit te vinden, om er zoveel mogelijk van te kunnen verkopen. Dit is geen speelgoed voor rijke mensen die een nog nieuwere ‘niche’ racefiets nodig hebben voor alle soorten ondergronden. Het zijn het soort racefietsen waar 95% van alle mensen die geïnteresseerd zijn in racefietsen, op zouden moeten rijden! Als je niet wilt racen, is er veel te zeggen voor het feit dat je comfortabeler bent op een gravel bike. Met een ontspannen geometrie, lichtere overbrengingsverhoudingen en bredere banden zijn gravel bikes veel vergevingsgezinder, kunnen ze goed omgaan met slechte ondergronden en tegelijkertijd zo snel worden bereden als je wilt. En als je toch in de rij wilt staan aan de start, is de 2 kilo extra gewicht ook niet bepaald het einde van de wereld. Dit jaar zullen er veel nieuwe opties en modellen op de markt komen die bijna alles aankunnen; van de dagelijkse rit naar het werk en snelle rondes met je collega’s, tot avonturen buiten de gebaande paden.

6.  De jeugd neemt over

Vorig jaar werd de Ronde van Frankrijk gewonnen door een 22-jarige en er zijn nu zoveel talenten in de grote teams, dat het er dit seizoen op lijkt dat er nog veel klassiekers zullen worden gewonnen door jongeren. De Belg Wout van Aert is weer in topvorm na zijn zware valpartij van afgelopen zomer en heeft veel te bewijzen in de voorjaarsklassiekers en de tijdrit. Zijn eeuwige rivaal Matthieu van der Poel richt zich dit jaar op de mountainbike race in Tokio, waar hij een goede kans maakt om de (tien jaar oudere) Nino Schurter eindelijk van zijn troon te stoten. Maar dat lijkt niet genoeg om een talent als hem bezig te houden en zo is hij al wereldkampioen cyclocross geworden en doet hij ook mee aan een hele reeks voorjaarsklassiekers. Zal hij in staat zijn om een coup te plegen zoals vorig jaar bij de Amstel Gold Race?