Inhoud
 

Getest door Bikester – De adidas FiveTen Freerider Pro Schoenen

Voor perfect doortrappen

Getest door Bikester – De adidas FiveTen Freerider Pro Schoenen

Wie houdt er niet van om de week achter zich te laten en de opgebouwde stress weg te fietsen? Maar als je flink wilt doortrappen op trails, hebben je voeten de juiste ondersteuning nodig en daar spelen de juiste schoenen een grote rol. De vraag is, of de adidas FiveTen Freerider Pro schoenen deze uitdaging aankunnen…

 

Onze tester Alexander Staude is deel van onze afdeling Fietsen. Hij werkt in ons team van inkopers en selecteert en beheert de fietsmerken in ons zorgvuldig samengestelde assortiment. Alex is al meer dan 15 jaar een enthousiaste amateur fietser; hij pendelt in de zomer naar en van ons kantoor in Stuttgart en in het weekeinde over de lokale trails. Toen hij aanbood om deze schoenen voor ons te testen, stuurden we hem een paar toe en wachtten we ongeduldig op zijn oordeel.

 

Ik heb al eerder een paar Freeride schoenen van adidas FiveTen geprobeerd, maar helaas bleken deze voor mij niet de juiste keuze. Ik vond ze te zwaar en dit leidde na een uur al tot enig ongemak. Het probleem was op zijn ergst tijdens langer doortrappen op trails. Elke keer dat ik niet perfect uitgebalanceerd en met mijn gewicht perfect verdeeld op de pedalen stond, had mijn bloedsomloop hieronder te lijden. Ik was dus heel benieuwd of de adidas Freerider Pro versie een andere pasvorm en betere prestaties zou bieden tijdens het trappen.

``Comfortabele schoenen voor zowel beginnende als professionele fietsers.``

EERSTE INDRUKKEN

 

Mijn algemene eerste indrukken waren positief — de schoenen waren ontzettend licht. Zo licht, dat ze me hebben weggeblazen! Ik moest mijn oude schoenen wegen om er zeker van te zijn wat het verschil was. Mijn oude schoenen wogen elk 570 gram, terwijl de Freerider Pro schoenen maar 340 gram per schoen wogen.

Over de pasvorm: In het begin zaten ze een beetje strak, maar na ongeveer 20 minuten pasten ze perfect. Omdat ik schoenmaat 41 heb, heb ik deze maat ook uitgeprobeerd en ze zaten fantastisch. Je kunt deze schoenen dan ook met een gerust hart in je eigen maat bestellen!

DE PRAKTIJKTEST

 

Ik heb de adidas Freerider Pro schoenen getest op de enduro trails van de Monchique in Portugal en dichter bij huis; op de EsNos in Esslingen, in Stuttgart, Woodpecker en de Tal FOCUS trails in Siebenmühlen.

Deze schoenen voelden veel comfortabeler aan dan mijn vorige model en bleken duurzaam en klaar voor actie te zijn. Er is geen speciale zorg nodig als je ze draagt. Integendeel! Ik droeg ze tijdens het rijden op een van de stoffigste trails van de Algarve. Slechts 2 weken ervoor waren alle bossen tot op de grond afgebrand, dus er lag een buitengewone hoeveelheid stof en as op de grond. Na deze rit zou je de kleur NightNavy nooit meer herkend hebben. Het enige wat ik hoefde te doen, was ze een beetje af te kloppen en borstelen op het trail en onder de douche te houden toen ik thuis kwam en ze zagen er weer zo goed uit als nieuw. En na ze 4,5 uur gedroogd te hebben in de zon is er totaal geen kleurverlies of vervaging opgetreden.

Wat betreft de eigenschappen lijkt dit model vrij standaard. Maar omdat adidas FiveTen gebruik maakt van zeer duurzaam materiaal en Stealth S1 rubber, doen ze in niets onder voor vergelijkbare schoenen van andere merken.

De grip die de combinatie van scherpe pinnen en de zool met veel grip bieden, is absoluut perfect – Bijna te perfect zelfs. Het was niet eenvoudig om de positie van mijn voeten op de pedalen tijdens het rijden te veranderen of corrigeren. Maar dit is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Dit is ook de reden waarom ik na deze test voor een clipless pedaal heb gekozen. Ik heb namelijk direct een 100% perfecte positie op het pedaal nodig tijdens mijn snelle afdalingen en dat kan ik in ieder geval alleen bereiken met een clip-in systeem.

CONCLUSIE

Met € 139,- is de FiveTen Freerider Pro een comfortabele schoen die geschikt is voor iedereen; voor zowel beginnende als professionele fietsers. Ze zijn veel lichter, comfortabeler en zachter dan het adidas FiveTen paar dat ik eerder heb geprobeerd. Ze passen ook goed, bieden veel grip en kunnen bij droog weer op bijna elke trail of ondergrond worden gedragen. Ik vond het leuk om ze uit te proberen en zal ze zeker aan mijn vrienden aanbevelen.

Functionaliteit/Prestaties:0%
Prijs-Kwaliteitverhouding:0%
Afwerking/Duurzaamheid:0%
Design/Uiterlijk:0%
Innovativiteit:0%