FIETSKETTING SPANNEN: VOLG DEZE STAPPEN

FIETSKETTING SPANNEN: VOLG DEZE STAPPEN

Het kan zomaar voorkomen: de kettingkast van je fiets begint te rammelen of deze valt er zelfs af tijdens het fietsen. Dit is niet alleen onaangenaam, maar kan ook nog eens heel gevaarlijk zijn. Er kunnen altijd ongelukken gebeuren wanneer de ketting niet goed is gespannen. Het spannen van de ketting is in dit geval de manier om problemen te voorkomen en op te lossen. De fietsketting spannen: hoe moet je dit aanpakken? Dit is verschillend per type fiets. Hier lees je alles over de fietsketting spannen met versnelling en derailleur.

De fietsketting spannen is een vrij eenvoudige klus die je snel kunt klaren. Wat betreft de fietsketting spannen kosten: het enige wat je nodig hebt is een schroevendraaier en een aantal steeksleutels. Hiermee kun je het zelf al oplossen. Benieuwd naar hoe je de ketting van je fiets moet spannen? Hier vind je een handig stappenplan waar je mee aan de slag kunt gaan.

Stap 1: Voorbereidende werkzaamheden

Het spannen van de fietsketting begint met het voorbereiden van de klus. Je plaats je fiets het beste op zijn kop: zo kun je er aan alle kanten goed bij en ben je in staat om de fietsketting op een snelle en handige manier te spannen. Zorg er ook voor dat je de benodigde onderdelen bij de hand hebt: een schroevendraaier en een set steeksleutels is in de meeste gevallen voldoende. Daarna ben je er klaar voor om de fietsketting te spannen.

Stap 2: Stappen per type fiets

Goed om te weten: er zijn zowel fietsen met kettingspanners als fietsen zonder kettingspanners. In beide gevallen kun je snel aan de slag gaan met het aanspannen van de fiets. Hier lees je per type fiets wat de juiste stappen zijn die je moet ondernemen.

Fiets met kettingspanners

Heeft de fiets kettingspanners? Dan verwijder je eerst de kettingkast. Is de kettingkast half open? Dan hoef je deze niet te verwijderen en kan deze gewoon blijven zitten. Controleer vooraf hoe los de ketting hangt. Over het algemeen wordt een speling aangehouden van 1 centimeter. Is de speling meer? Dan is het tijd om de ketting aan te spannen.

Draai de rechter- en linkerachtermoer een voor een los. Dit kan met de steeksleutel: welke je hiervoor nodig hebt verschilt meestal per fiets. Het kan voorkomen dat je de remklauw ook nog los moet draaien, zodat het wiel naar achteren geplaatst moet worden. Ook dit is niet bij iedere fiets het geval. Maak gebruik van de kettingspanners om de gewenste spanning te creëren, houdt hierbij wel rekening met de speling van 1 centimeter. Draai de moer van de linker kettingspanner naar rechts en draai de rechter kettingspanner naar links. Controleer de ketting en draai daarna de achter moeren weer aan. Het wiel moet ook nog goed zitten: controleer dit ook nog even door het wiel te laten draaien. Daarna kan de kettingkast weer worden vastgezet, evenals de remklauw.

Fiets zonder kettingspanners

Het kan ook voorkomen dat je een fiets hebt zonder kettingspanner. Het begin is hetzelfde als bij een fiets met kettingspanners: je draait de achter moeren los en daarna de rembevestiging. Trek vervolgens de voorkant van het achterwiel naar links. Op deze manier verplaatst de wielas links naar achteren. Hou het achterwiel vast en draai daarna de linker moer ook weer vast. Trek de voorkant van het wiel naar rechts, richting het frame. Op deze manier gaat de ketting zich spannen, omdat de rechter achteras naar achteren zal verplaatsen. Hou het wiel vast bij een gespannen ketting en draai daarna de rechter moer weer vast. Controleer tot slot de stand van het achterwiel tot het frame: deze moet aan beide kanten gelijk zijn, zodat het wiel in het midden staat. De rembevestiging zet je vervolgens weer vast.

E-bike ketting spannen

Heb je een e-bike? Dan is het wat lastiger om de ketting te spannen. Het is daarom belangrijk om dit over te laten aan een professional. Merk je dat de ketting losser zit, omdat je deze hoort rammelen? Neem dan contact op met een expert. Het spannen van een ketting van de elektrische fiets kost veel tijd en daarnaast heb je ook ervaring en kennis nodig van deze fiets. Je doet er dan ook goed aan om de klus over te laten aan een professional.

Stap 3: afronding

Nu je de ketting hebt aangespannen, kun je alles weer vastzetten en de fiets daarna ook weer omdraaien. Je kunt nu weer lange tijd profiteren van een goed aangespannen ketting. Mocht het voorkomen dat je onderweg last krijgt van een rammelende ketting, kun je dit heel eenvoudig en snel oplossen.

Fietsketting spannen met derailleur

Een fietsketting spannen met versnelling en derailleur: ook dit kun je prima zelf uitvoeren. Het is belangrijk om te weten wat je precies nodig hebt en welk stappen je moet ondernemen om jouw fietsketting op de juiste spanning te krijgen. Een derailleur zorgt voor de juiste spanning op de ketting. Als deze spanning niet correct is, kun je ook niet goed schakelen tussen de versnellingen. Hier lees je hoe je de derailleur goed afstelt, zodat er sprake is van een goede spanning in de ketting.

Wanneer je merkt dat de ketting bij het schakelen niet vanzelf naar het volgende tandwiel gaat, betekent dit dat de kettingspanning niet correct is. Dit kun je aanpassen met de stelnippel. Middels het schakelen achterhaal je of de spanning juist te hoog of te laag is en dit kun je heel gemakkelijk aanpassen met het bovenstaande stappenplan. Haal het optimale uit je fietstochten en zorg voor een goede spanning in de ketting. Het is daarom ook aan te raden om de spanning eens in de zoveel tijd te controleren, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van je fiets. Zo houd je de fiets altijd in topconditie!

Je vindt ons ook

Copyright Bikester - Alle rechten voorbehouden