Van 1800 tot nu: hoe de fiets langzaam de wereld veroverde

Van 1800 tot nu: hoe de fiets langzaam de wereld veroverde

Zou het kunnen dat de fietsers uit het Victoriaanse tijdperk de eerste hipsters waren? Nu zien we mannen met baarden in allerlei vormen die vintagekleding dragen, maar een hele tijd geleden waren er al mannen met sierlijke snorren en modieuze kledij die rondreden op vélocipèdes. Net als mode is ook de fiets door de eeuwen heen veranderd. De auto mag dan ooit wel hét transportmiddel van de toekomst geweest zijn, vandaag zijn het steeds meer fietsers en fietsnetwerken die in de meeste steden op de wereld de norm aan het worden zijn.

We mogen het belang van de fiets zeker niet onderschatten: hij gaf de mensheid het eerste transportmiddel op twee wielen, zorgde voor de emancipatie van de vrouw en is een symbool voor plezier en ontspanning, vrijheid en genieten. De fiets is ook het symbool voor hoop in tijden waarin we grote uitdagingen meemaken, zoals de klimaatverandering, obesitas die epidemische vormen aanneemt en een enorme bevolkingsgroei, vooral in de steden. Sinds zijn prille begin als stokpaard heeft hij alvast een lange weg afgelegd.

Hoe de fiets de wereld veroverde

1800-1830 1840-1870 1880-1910
Hoewel er betwistbare bewijzen zijn dat er vóór 1800 fietsen bestonden, neemt men algemeen aan dat de eerste fiets in 1817 in Duitsland werd uitgevonden door een zekere Baron Karl von Drais. Hij heette toen de Laufmaschine…
Lees meer
In de jaren 1860 ontwikkelde Pierre Michaux, oprichter van het gelijknamige bedrijf Michaux de eerste echt populaire en commercieel succesvolle tweewielige fiets met pedalen en…
Lees meer
Tussen 1869 en 1880 kwam de vraag naar fietsen voor langere afstanden en hogere snelheden in een stroomversnelling. Tegen 1880 namen de voorwielen die fabrikanten maakten duizelingwekkende afmetingen aan...
Lees meer
1920-1950 1960-1990 2000-heden
In deze periode had het merendeel van de mensen in de westerse wereld meer aandacht voor auto's en de fietsrage ebde weg. Men nam aan dat de auto het transportmiddel van de toekomst zou worden...
Lees meer
Na de oorlogen en de economische crisis openden de jaren 1960 de weg naar de swingende sixties en de psychedelische seventies. Het was een van de meest bepalende perioden...
Lees meer
Tegenwoordig zijn er over de hele wereld veel steden die een actief fietsbeleid voeren met een degelijke fietsinfrastructuur. Steeds meer mensen kiezen voor de fiets als milieuvriendelijk en goedkoop vervoersmiddel…
Lees meer
Tijdslijn voor de evolutie van de fiets

1800-1830

Het ontstaan van de eerste fiets

Draisine

Hoewel er betwistbare bewijzen zijn dat er vóór 1800 fietsen bestonden, neemt men algemeen aan dat de eerste fiets in 1817 in Duitsland werd uitgevonden door een zekere Baron Karl von Drais. Hij heette toen de Laufmaschine (de ‘loopmachine'), en werd in 1818 gepatenteerd als het eerste commercieel succesvolle, door de mens aangedreven, bestuurbaar transportmiddel. Andere uitvinders namen het concept snel over en de meest opmerkelijke figuur onder hen was Denis Johnson uit London, die een nieuwere, verbeterde versie uitbracht van de originele loopfiets van Drais. Hij was volledig in hout gemaakt en had een bestuurbaar voorwiel. Hiermee kon men een afstand in de helft van de tijd afleggen. Deze uitvinding op twee wielen had geen pedalen en de rijders moesten het wankele stokpaard voortbewegen met hun voeten en hellingen afrijden, terwijl ze enigszins in evenwicht probeerden te blijven. Het kreeg de bijnaam 'dandy horse', zoals het stokpaard voor kinderen en officieel werd het bekend als de vélocipède. Het stokpaard had ongeveer de vorm van de tweewielige fietsen die we nu kennen.

Van stokpaard tot tweewieler

Tussen 1818 en 1820 werd het bezit van een vélocipède een rage die zich over heel West-Europa en Noord-Amerika verspreidde. Het bezit ervan werd gezien als vernieuwend en modieus, vooral in de Londense beau monde. De populariteit nam op enkele jaren echter af en in sommige steden kwam het zelfs tot een verbod, omdat er jammer genoeg veel ongevallen tussen vélocipèdes en voetgangers gebeurden. In de decennia tussen 1820 en 1850 zagen we de vélocipède veranderen in veel verschillende vormen die altijd gebaseerd waren op het idee van een door een persoon aangedreven vervoermiddel met technologieën van de vélocipède. Deze nieuwe modellen hadden dan drie of vier wielen (ze werden drie- of vierwielers genoemd) en waren beschikbaar in vele vormen en uitvoeringen. De nieuwste versies hadden extra voorzieningen zoals trappers, pedalen en handslingers. Voordat er fietskettingen waren die zorgden dat de pedalen op een afstand van het aandrijfwiel zaten, gebruikte men trappers en pedalen om de fiets voort te bewegen.

Terug naar boven

1840-1870

Driewielers & boneshakers

In de jaren 1860 ontwikkelde Pierre Michaux, oprichter van het gelijknamige bedrijf Michaux de eerste echt populaire en commercieel succesvolle tweewielige fiets met pedalen en ronddraaiende trapas in het voorwiel, zodat de rijder de fiets kon voortbewegen met de pedalen. Het was op slag een groot succes en was voor een korte periode ongelooflijk in de mode. Er waren ook enkele minpunten. Door het gebruik van metalen frames en ijzeren wielen waren het logge gevaartes en konden deze fietsen maar liefst 50 kg wegen. Deze fietsen stonden bekend als 'boneshakers' en zoals de naam suggereert, waren ze erg oncomfortabel en ingewikkeld om mee te rijden, hoewel ze verende zadels hadden. Op de fiets springen moest ook letterlijk worden genomen: de rijder moest tegen hoge snelheid naast zijn fiets lopen en vervolgens in het zadel wippen... niet erg praktisch dus. Toen kwamen er een aantal wijzigingen zoals rubberen banden ter vervanging van de metalen wielen en kogellagers die zorgden voor minder wrijving in de trapas. Nu werden ook vélocipèdes met drie en vier wielen populair en dit zette een beweging in gang met uitvinders die probeerden om steeds efficiëntere vervoermiddelen te ontwerpen.

Bike Pierre Michaux first pedals

Het succes in China

China dat we nu als het wereldcentrum van de fiets beschouwen, kwam via Bin Chun, een Chinese ambtenaar, in de jaren 1860 in contact met de fiets. Hij zag tijdens een bezoek aan Parijs een vélocipède door de straten scheuren. China was op dat moment onderworpen geweest aan Westerse overheersing en zag nog een buitenlandse uitvinding niet graag komen en zo wees men het idee voornamelijk af. Aan het einde van de 19e eeuw waren het vooral buitenlanders die in Shanghai fietsen gebruikten. De lokale bevolking met enig aanzien koos nog altijd voor de draagstoel of de nieuwste uitvinding, de riksja (uitgevonden in 1870). Het was gewoon niet sociaal acceptabel voor een respectabele Chinees om zich autonoom te bewegen of erger nog, om zich in het zweet te rijden. Maar ondanks de trage start van deze uitvinding op twee wielen is het duidelijk dat Bin Chun de ogen van een van ‘s werelds grootste fietsmarkten geopend had.

Terug naar boven

1880-1910

Leren fietsen met vallen en opstaan

Penny Farthing

Tussen 1869 en 1880 kwam de vraag naar fietsen voor langere afstanden en hogere snelheden in een stroomversnelling. Tegen 1880 namen de voorwielen die fabrikanten maakten duizelingwekkende afmetingen aan. Dit nieuwe fietsmodel met het supergrote voorwiel werd bekend als de 'penny-farthing', omdat het leek op een grote Britse penny gevolgd door een veel kleiner farthingmuntstuk. Andere benamingen waren de 'hoge bi' (in het Engels sprak men van de 'high wheel') of 'vélocipède' en hij werd snel populair, vooral in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Een aantal belangrijke uitvindingen rond deze periode zorgden o.m. voor een lager framegewicht en voor beter rijcomfort. Het ontwerp van het wiel werd verder verbeterd met spaken en kogellagers. De hoge bi was slechts een korte tijd succesvol en werd het symbool van vrijetijd in de laat-Victoriaanse periode. De hoge bi/penny-farthing had dan wel een uitzonderlijk ontwerp waardoor hij verder en sneller kon rijden bij elke omwenteling van het voorwiel, maar hij was allesbehalve praktisch. De besturing was moeilijk en over een obstakel rijden op de weg was bijzonder gevaarlijk en kon ervoor zorgen dat de onfortuinlijke fietser overkop tegen de straatstenen vloog. De hoge bifietser was echt verplicht een cursus 'vallen' te volgen.

De eerste damesfiets

Onlangs verbeteringen als luchtbanden en remmen duurde het niet lang of de hoge bi was afgeschreven. Tegen eind 1890 werd de 'safety bicycle' (veiligheidsfiets) met gelijke wielen een van de belangrijkste ontwikkelingen in de evolutie van de fiets. Dit werd het moderne frame voor de hedendaagse fiets, samen met andere belangrijke elementen zoals pedalen op een trapas die het achterwiel aandrijven met een ketting en versnellingen en handgrepen en de vork van het voorwiel die we nog altijd bij de huidige fietsmodellen terugvinden. Deze periode werd bekend als de 'gouden eeuw' of de periode van de fietsrage. Het had ook ingrijpende gevolgen voor de rol van vrouwen in de samenleving waardoor de fiets een nieuwe bijnaam kreeg: de 'freedom machine'. Een vrouw die kon fietsen, kon genieten van meer fysieke vrijheid die gelijk was aan die van mannen. Vrouwen die fietsten, hadden ook praktischere kleding nodig want in de victoriaanse tijd waren korsetten, lange zware rokken, petticoats of hoepelrokken in de mode, kledingstukken die een grote belemmering waren tijdens het fietsen. Dit nieuwe vervoermiddel hielp bij de ontwikkeling van praktischere en genderneutrale kledij voor vrouwen, zoals wijde broeken of broekrokken.

Terug naar boven

1890-1950

De uitvinding van de auto

In deze periode had het merendeel van de mensen in de westerse wereld meer aandacht voor auto's en de fietsrage ebde weg. De fiets maakte plaats voor de auto die in die tijd gezien werd als het vervoermiddel van de toekomst. Na de woelige jaren twintig, de 'roaring twenties', kwam de Grote Depressie. De stemming in de wereld werd anders door de wereldoorlogen in de jaren dertig en veertig en vervolgens de Koude Oorlog in de jaren vijftig. Koning auto regeerde in de jaren vijftig en zestig en de meeste fietsen die werden verkocht, waren bestemd voor kinderen, niet voor volwassenen. In de steden werden fietsers vaak verguisd door automobilisten, want de auto was nu hét vervoermiddel voor de meeste mensen. In China daarentegen nam het enthousiasme voor fietsen in de jaren twintig toe en tegen 1930 stonden de eerste assemblagelijnen voor buitenlandse fietsen op punt. In 1949 werd China de Chinese Volksrepubliek en besliste de Partij dat de fiets het belangrijkste vervoermiddel moest worden voor stedelijke mobiliteit. De meeste mensen pendelden met de fiets naar het werk en tegen 1958 produceerde China elk jaar meer dan een miljoen fietsen. Tot op heden is China effectief 's werelds grootste fietsenproducent en worden daar 60% van alle verkochte fietsen ter wereld gefabriceerd.

Racefietsen & de eerste grote race

Rond 1890 vond de eerste race met fietsen plaats en de fiets werd steeds meer als racefiets ontwikkeld. De eerste grote Franse wielrenrace vond al plaats rond de eeuwwisseling, maar het was onmogelijk om er tijdens de Tweede Wereldoorlog mee door te gaan. In 1947 keerde het wielrenevenement voor de eerste keer terug sinds 1939. Door de oorlog en omdat er gedurende deze lange periode veel wedstrijden werden afgelast kon niemand raden wie er nu zou kunnen winnen. Duitse en Italiaanse teams waren ook uitgesloten bij de grote race (Frankrijk was op dat moment technisch gezien nog altijd in staat van oorlog met Italië). Het parcours bestond uit 20-25 ritten doorheen Frankrijk, Luxemburg en België. De wielrenner die de finish haalde in de beste tijd was de winnaar van die individuele rit. De manier om de ritten op die manier te splitsen hield stand tot de jaren tachtig. In 1953 voerde men het puntensysteem in met de groene trui (men koos voor groen omdat de race toen werd gesponsord door een grasmaaierfabrikant).

Road bike
Terug naar boven

1960-1990

De fiets is een ster in Hollywood

BMX 1970

Na de oorlogen en de economische crisis openden de jaren 1960 de weg naar de swingende sixties en de psychedelische seventies. Het was een van de meest bepalende perioden uit onze recente geschiedenis: een tijd van hoop en belofte, vrijheid van meningsuiting in mode, kunst en muziek, gedragen door een generatie die niet bang was om grenzen te verleggen. Met de minirok van Mary Quant stond de bevrijding van de vrouw vergeleken met de Victoriaanse tijden al heel wat verder; de generatie van de bevrijde vrouw was aangebroken. Het was een decennium van verandering dat een blijvende indruk achterliet voor de evolutie van de fiets. In de periode tussen midden jaren zestig en 1975 zagen we in de VS een van de grootste pieken in de populariteit van de fiets sinds de uitvinding ervan. Dit werd later bekend als de 'bike boom'. Sportief zijn en fit blijven werd een must en de verkoop van fietsen verdubbelde tussen 1960 en 1970 en verdubbelde nog eens tussen 1971 en 1975. In deze periode werd de BMX geboren; motorcrosskampioenen die in alle lagen van de bevolking populair waren, leverden de inspiratie hiervoor. De verschijning in cultklassiekers zoals E.T., Karate Kid en BMX Bandits zorgde samen met freestyle BMX-wedstrijden voor nog meer fans bij het jonge publiek.

De eerste mountainbikes

Je zou kunnen zeggen dat mountainbiken al bestaat sinds de fiets werd uitgevonden, want in de 19e eeuw waren er immers maar weinig verharde wegen. De eerste officiële echte mountainbike in massaproductie verscheen echter begin jaren tachtig. Hij was gebaseerd op het ontwerp uit de jaren zeventig van hippies uit Californië en deze fietsen waren gemaakt voor alle terreinen, vooral voor bergaf freewheelen langs hellingen, offroad, veldritten, ruw terrein en in de vrije natuur. De eerste modellen schudden je evenveel door elkaar als de oorspronkelijke 'boneshakers' want ze hadden geen vering en waren zwaargebouwd. In de loop van de jaren tachtig begonnen mountainbike fietsfabrikanten hightech lichtgewicht materialen toe te passen, zoals aluminium, schokdempers en geveerde vorken. Typische banden voor een mountainbike zijn breed en hebben diepe profielen, zodat de mountainbiker een beter evenwicht en een goede grip op de weg krijgt.

MTB Suspension Forks
Terug naar boven

2000-heden

De fiets is de toekomst

MTB Electric 2008

Tegenwoordig zijn er over de hele wereld veel steden die een actief fietsbeleid voeren met een degelijke fietsinfrastructuur. Steeds meer mensen kiezen voor de fiets als milieuvriendelijk en goedkoop vervoersmiddel voor verplaatsingen in de stad en ook als recreatief hulpmiddel om fit te blijven. Kort na het jaar 2000 ontstond de hipsterbeweging in Amerikaanse steden zoals Brooklyn (New York) en Portland (Oregon) en ze breidde zich als een lopend vuurtje uit over het westelijke halfrond. Grote kledingmerken speelden direct op deze beweging in en het was meteen gedaan met de mode die fietsers verplichtte zich in strakke lycrapakjes te wurmen of kunststofclips over flapperende broekspijpen te schuiven. Alledaagse merken en designlabels ontwierpen stijlvolle en praktische fietskleding voor verplaatsingen in de stad, zodat zelfs de meest veeleisende fietser daar goedgekleed kon rondrijden.Grootsteden in Europa en de VS, zoals Amsterdam, New York en Londen kwamen met fietsdeelprojecten zodat iedereen gemakkelijk een fiets kon oppikken en achterlaten op verschillende vaste punten in de stad. Dit bood een eenvoudige en goedkope manier om files te vermijden en om gemakkelijk van punt A naar punt B te rijden in alle comfort.

Hipster of niet- de fixie heeft succes

Fietsen in de stad is populairder geworden en de trend om fietsen een persoonlijke uitstraling te geven volgde. Dit heeft geleid tot de creatie van de 'ultieme hipster'-fiets, de fixie, een fiets zonder vrijwiel. Deze doortrapper is eigenlijk een fiets in zijn meest elementaire vorm: geen versnelling, geen vrijwiel. Er is wel een nadeel: als je met een fixie rijdt, kun je niet freewheelen (zonder trappen de fiets laten doorlopen). De evolutie van de fiets lijkt op die manier volledig rond te zijn. Fixies zijn ideaal voor fietsen in de binnenstad, en, omdat je verplicht bent om te trappen, zowel voor lange of korte afstanden, bergop of bergaf, kunnen ze je ook helpen om fit te blijven. Een doorsnee fixie is ook heel wat lichter dan een andere fiets en bijgevolg een ideaal vervoermiddel voor woon-werkverkeer, een beetje zoals een slimme auto voor fietsers. Waarom zijn ze zo populair? Misschien is het omdat ze in deze massaconsumptiewereld de laatste grens zijn van eenvoud: een basic model en de ultieme klassieke fiets. Maar hipster of niet, de fiets zonder vrijwiel is populair bij alle soorten mensen die opnieuw in contact willen komen met de realiteit in hun omgeving.

Terug naar boven
Je vindt ons ook

Copyright Bikester - Alle rechten voorbehouden