Bikepacking: ben jij er klaar voor?

Bikepacking: ben jij er klaar voor?

bikepacking natuur

Wat is bikepacking?

Bikepacking is eigenlijk een combinatie van backpacking en biketouring – je maakt lange tochten op je mountainbike, trekkingfiets of gravelbike waarbij je met zo min mogelijk bagage unieke en afgelegen plekken van de wereld verkent. Alleen of samen met je bike buddy trek je de natuur in, overnacht je in de wildernis en maak je vele kilometers door afwisselende landschappen, over zandwegen en trails. Je legt veel meer kilometers af als dat je met wandelen zou doen, en je ziet tegelijkertijd veel meer van het landschap en de lokale cultuur als met de auto. Daarnaast is een bike trip milieuvriendelijk, goedkoop en goed voor de gezondheid.

Er zijn verschillende manieren om te bikepacken. Er zijn mensen die het voor hun hobby doen, maar je kunt het ook op wedstrijdniveau doen. Beide hebben in gemeen dat je een praktische en minimalistische uitrusting bij je hebt, die stevig aan je fiets gevestigd zijn met speciale fietstassen voor bikepacking. Voorbeelden hiervan zijn aan het frame, aan de voorvorken of aan de zadelpen.

Je hebt op deze manier meer vrijheid en je kunt je gemakkelijker verplaatsen dan bijvoorbeeld tijdens een traditionele fietsvakantie, waarbij vaak zware tassen meegenomen worden die achterop de fiets bevestigd worden. Als je gaat bikepacken kun je gemakkelijker van traditionele wegen en paden afwijken en voor een offroad-avontuur gaan.

Wat zijn de voordelen van bikepacking?

Als je aan een fietsvakantie denkt, dan denk je misschien meteen aan de vaak zware bagage die je mee moet nemen op je fiets en waarbij je met je dunnere fietsbanden toch vaak op de gewone, verharde weg moet blijven. Bikepacking tilt tour biking naar een geheel nieuw niveau, waaraan vele voordelen zijn verbonden:

  • Bikepacking is tijdseffectief. Je hebt minder tijd nodig om je uitrusting in te pakken, want je hoeft minder spullen mee te nemen.
  • Je hoeft niet van te voren je hele route te plannen inclusief overnachtingen. Je kunt zelf kiezen waar en wanneer je wilt pauzeren en overnachten.
  • Doordat je minder bagage mee hoeft te nemen, ben je flexibeler en kun je gemakkelijker obstakels omzeilen of door het bos fietsen.
  • Door het lichtere gewicht is de fiets beter te hanteren, zijn offroad-routes geen enkel probleem en kun je gemakkelijker hellingen beklimmen.

bikepacking uitzicht pauze

De juiste fiets voor een bikepacking tour

De fatbike

De fatbike was vroeger alleen in Alaska te vinden, waar het vooral diende om over bevrorene rivieren en meren te rijden. In 2014 kreeg de fatbike echter ook zijn welverdiende doorbraak in Europa. De selectie is ondertussen enorm: je kunt ze van talloze fabrikanten krijgen. Een van de grootste voordelen van de dikke banden is dat ze een grote vering hebben nog minder snel wegzakken als bijvoorbeeld mountainbike of cycloscross banden. Dat kan zeer praktisch zijn als je om sneeuw, modder of zand rijdt. Dit model brengt echter ook enige nadelen met zich mee: door de grote banden en het hoge gewicht is de rolweerstand vrij groot (en dus kost het meer inspanning om te trappen). Je kunt daarom ook kiezen voor een e-bike variant.

De mountainbike

Niet alleen op ruig terrein een graag bereden fietstype. De voordelen liggen echter vooral ver weg van de geasfalteerde straten. Het bedwingen van de Alpen wordt traditioneel met de mountainbike gedaan, al zijn er tegenwoordig ook vele racefietsers die de Alpen oversteken. Het bergachtige terrein van de Alpen biedt precies de juiste condities voor een mountainbike – vandaar ook de naam. Wie vooral over fietspaden rijdt of ‘alleen’ maar over de Claudia weg de Alpen doorkruist, kan beter voor een andere begeleider kiezen, aangezien de mountainbike een stuk zwaarder is dan andere fietsen en daarnaast ook moeilijker te bepakken is als bijvoorbeeld een toerfiets. Zelfs met bikepacking tassen moet je er op letten, dat de demper bij een Fully niet verhinderd wordt door de frametas. Maar geschikt is de mountainbike voor bikepacking absoluut - vooral wanneer je ook nu en dan een moeilijk begaanbare trail meeneemt in je tocht.

Mountainbike

De trekkingfiets

De trekkingfiets zou, zoals de naam verraad, eigenlijk de perfecte begeleider moeten zijn voor langeafstandsroutes. Alles is ontworpen voor robuustheid, hoge verpakkingsbelasting en comfort. De meeste modellen zijn uitgerust met iets bredere en robuuste banden, die ook bij regen nog goede grip bieden. Daarbij biedt het talloze bevestigingsmogelijkheden voor drinkflessen, bagagetassen of Lowriders. De fiets wordt zo zonder veel moeite een echte ‘pak-ezel’. Een laadvermogen tot 50 kilo is meestal geen probleem. Ook de details kloppen vaak: zo is er een snelspanner aan het achterwiel, een intelligente fietsstandaard en remmen en lampsystemen die niet door de tassen worden verstopt. Tot slot worden er onderdelen en systemen gebruikt, die je overal ter wereld eenvoudig kunt repareren of vervangen als er iets kapot gaat. De zitpositie is meer op comfort gericht dan op sportief rijden. Door de rechte houding voorkom je bij langere bikepacking touring dat je rugpijn krijgt. Wie echter vaak op ruig terrein rijdt, of liever sportief rijdt, kan ook over een ander type nadenken. Ook wanneer de trekkingfiets uiteraard de Allrounder onder de Bikepacking fietstypes is.

Trekkingfiets

De cyclocross of Gravelbike

Nu komen we aan bij de ‘snelle’ framegeometrie. De cyclocross en gravelbikes bieden topsnelheid op zowel geasfalteerde straten als daarbuiten. Ze hebben geen vering, zijn stijf en zijn robuuster gebouwd dan racefietsen. Ze zien er toch op het eerste gezicht uit als klassieke racefietsen. De tweede blijk verraad de verschillen: dan vallen de brede banden op. Deze hebben profiel en zijn als een compromis tussen mountainbike, racefiets en tourfiets banden. Zo ben je snel onderweg op de straten, maar je hebt ook de nodige tractie over ruiger terrein. Een ander punt zijn de schijfremmen van gravelbikes: deze zijn betrouwbaarden als V-brakes, maar je hebt er wel speciale remblokken voor nodig. Daarvan moet je er voldoende meenemen wanneer je gaat bikepacken. Ook zijn er geen standaard bevestigingsmogelijkheden voor fietstassen inbegrepen, deze moet je zelf toevoegen.

Gravelbike

De koersfiets

De koersfiets is het model dat het minst vaak gekozen wordt voor een bikepacking avontuur: de zitpositie is niet zo comfortabel en de fiets is niet echt voor veel bepakking weggelegd. Daarnaast voelt de rijder elke kiezelsteen, wat op lange termijn erg vermoeiend kan zijn. Met veel bepakking verliest deze fiets bovendien zijn lichtgewicht voordeel. Als je een licht en sportief voertuig zoekt, waarmee je sneller vooruit rijdt dan de andere kandidaten, kan je toch de voorkeur aan deze fiets geven. In dit geval moet je de bagage zoveel mogelijk optimaliseren op gewicht en volume.

Koersfiets

Klik hier voor meer informatie over de geschikte fietsen voor een bikepacking tour

Speciale bikepacking bags

Zadeltassen of seat packs:

In tegenstelling tot fietsvakanties met een gewone fiets, neem je je bagage niet mee in traditionele fietstassen op de bagagedrager, maar speciale bags voor bikepacking, die maximale efficiëntie, snelheid en comfort bevorderen. Deze speciale bikepacking tassen zullen je trip een stuk gemakkelijker maken. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende 3 fietstassen:

Zadeltassen, ook wel seat pack genoemd, worden onder het zadel - aan de zadelpen - bevestigd. Deze tassen bieden plek voor onder andere kookgerei, kookstel en kleding. Sommige merken hebben zelfs zadeltassen die de mogelijkheid bieden om nog meer tassen aan de hoofdtas vast te maken, zodat je gemakkelijk nóg meer spullen mee kunt nemen.

Frametassen of frame bags:

zadeltas

Frametassen worden aan het frame in de driehoek van de fiets bevestigd en zijn er in verschillende uitvoeringen. Deze modellen zijn perfect om meer langwerpige voorwerpen in mee te nemen, bijvoorbeeld tentstokken.

Ook zijn er bovenbuistassen verkrijgbaar. Deze zijn erg handig om dingen in op te bergen waar je gemakkelijk bij moet kunnen komen zoals eten, drinken, je telefoon enzovoorts.

frametas

Stuurtassen: Er zijn veel verschillende soorten stuurtassen. Je hebt bijvoorbeeld de fueltank of top tube bag voor de bovenbuis bij het stuur en de stem cell of feed bags voor aan het stuur. Ook in deze tassen kun je spullen opbergen waar je graag gemakkelijk bij wilt kunnen.

Het is belangrijk dat je verschillende tassen probeert, voordat je vertrekt. Niet alle tassen zijn geschikt voor iedereen en comfort is natuurlijk een van de belangrijkste dingen als je lange(re) fietsroutes gaat maken.

stuurtas

Maak je uitrusting compleet

Slaapspullen

Als je gaat bikepacken dan weet je vaak van te voren niet waar je gaat overnachten. Het is dan ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de juiste spullen bij je hebt, zodat je kunt stoppen en slapen waar en wanneer je wilt. Denk hierbij aan een slaapzak die geschikt is voor de plaatselijke temperatuur, een tent en een slaapmatje.

Verder is het verstandig om een zaklamp of hoofdlamp bij je te hebben, zodat je - indien nodig - ook in het donker je tent kunt opzetten.

Slaapspullen

Kookgerei

Tijdens je fietstocht verbruik je natuurlijk veel energie en het is dan ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat je genoeg eten en drinken bij je hebt en de juiste uitrusting om je eten te bereiden. Er is speciaal outdoor voedsel verkrijgbaar dat gemakkelijk mee te nemen en te bereiden is. Ook zijn er kookstellen verkrijgbaar die weinig ruimte in beslag nemen, waarmee je eenvoudig onderweg een maaltijd kunt koken. Het is uiteraard ook erg belangrijk dat je goed blijft drinken. Zorg voor voldoende water door middel van bidons, flessenhouders of bidonhouders die op de voorvork bevestigd kunnen worden.

Kookgerei

Reparatiekit en gereedschap

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je een lekke band krijgt, of andere pech met je fiets. Denk er dus aan dat je altijd een reparatieset bij je hebt en praktisch gereedschap, zodat je dit soort problemen meteen aan kunt pakken.

Reparatiekit en gereedschap

Tip: 3 mooie routes in Europa

Er zijn veel verschillende bikebacking routes te vinden op internet. Ze hebben verschillende moeilijkheidsgraden, totaalafstanden en duur. Sommige routes zijn te doen in één dag, terwijl andere routes wel twee weken in beslag kunnen nemen.

Hier zijn 3 routes van verschillende niveaus, die je zeker eens moet bekijken:

Bruschetta Loop, Italië

  • Moeilijkheidsgraad 4/10
  • Afstand: 50 km
  • Aantal dagen: 1-2

De Bruschetta Loop is een tocht door de indrukwekkende landschappen van Centraal-Italië, langs het berggebied de Monti Simbruini. Deze route is in 1 a 2 dagen af te leggen en is ook voor beginners goed geëigend. De double tracks en grindpaden leiden je door de grootste beukenbossen van Europa en brengen je naar schitterende plateaus. Het is een eenvoudige, korte en prachtige rit door de valleien waar je met volle teugen van zal genieten.

Ardèche-Cévennes Devide, Frankrijk

  • Moeilijkheidsgraad 6/10
  • Afstand: 327 km
  • Aantal dagen: 6

Deze prachtige route die door Zuid-Frankrijk loopt is een echte must-see. Het landschap is erg variërend, van bergen en schitterende plateaus tot mooie bossen, kleine dorpjes en het Nationaal Park van de Cevennen. De route is niet te technisch en je kunt vrijwel de gehele rit op de fiets afleggen.

Highland Trail 550, Schotland

  • Moeilijkheidsgraad 9/10
  • Afstand: 885 km
  • Aantal dagen: 14

Dit is een route voor professionals en die-hard fanatiekelingen, die zowel geestelijk als lichamelijk veel van je zal eisen. Als je de Highland Trail 550 wilt fietsen, dan moet je je dus zeer goed voorbereiden. De route loopt door de Schotse Hooglanden en bestaat uit veel berg- en heuvelbeklimmingen. Je fietst door de prachtige Schotse natuur over onverharde paden en singletracks.

Je vindt ons ook

Copyright Bikester - Alle rechten voorbehouden