Inhoud
 
Is een e-bike iets voor jou?

Alles wat je moet weten over de elektrische fiets

Alles wat je moet weten over de elektrische fiets

De elektrische fiets is tegenwoordig niet meer uit het Nederlandse straatbeeld weg te denken. In zeer korte tijd hebben pedelecs en e-bikes de verkoop van normale fietsen ingehaald, met de verwachting dat in 2019 een op de twee fietsen die verkocht worden een elektrische is. Deze nieuwe trend brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee – meer mensen nemen de fiets, wat niet alleen gezondheidsvoordelen met zich meebrengt maar ook milieuvoordelen; maar er kleven ook meer risico’s aan de elektrische fiets, waardoor er dus extra veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. Daarnaast is het aanbod ook enorm gestegen het afgelopen jaar. Alle grote fietsmerken hebben ondertussen hun eigen modellen op de markt gebracht en daarnaast kun je nu als stadsfietsers, mountainbiker, racefietser en toerfietser kiezen voor een variant met elektrische aandrijving.

Om te bepalen of de e-bike iets voor jou is, en of je er goed aan doet er dit jaar ook een te kopen, hebben we alle gerelateerde vragen en know how voor je op een rij gezet, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken voor een eventuele aankoop in de nabije toekomst.

Wat zijn de voordelen van een elektrische fiets?

1. Milieuvriendelijk: een elektrische fiets laat geen schadelijke emissies uit, waardoor ze een van de meest eco-vriendelijke vervoersopties zijn die er op het moment bestaan.

2. Kostenbesparend: rijden op een e-bike vereist geen speciale licentie, registratie, belasting of verzekering. Dit betekent dat de operationele kosten een stuk kleiner zijn in vergelijking met het bezitten van een auto.

3. Gezondheidsvoordelen: Het is een wijdverspreide mythe dat elektrische fietsen al het werk voor je doen. Je kunt ervoor kiezen om meer comfortabel te rijden of om sneller te gaan, maar een cardio work-out is nog steeds helemaal mogelijk omdat je zelf bepaald hoeveel trapondersteuning de fiets biedt.

4. Tijdbesparend: Een elektrische fiets berijden betekent dat je langere afstanden kunt afleggen op de fiets dan je ooit had durven dromen. Wil je meer dan 150 kilometer per dag rijden vandaag naar werk of naar een familielid? Geen probleem!

5. Motiverend: De e-bike zorgt ervoor dat veel mensen dagelijks de fiets pakken, die daarvoor al jarenlang niet meer fietsten. Dit kan bijvoorbeeld gaan om oudere mensen of mensen met blessures. Daarnaast blijkt uit cijfers van het ANWB dat mensen met een e-bike veel regelmatiger de fiets pakken: 72% van de elektrische fiets-bezitters fietst minimaal een aantal keer per week (niet-bezitters 57%).

Wat kost een elektrische fiets?

Een elektrische fiets kopen, is een flinke investering als je het vergelijkt met de prijs van een reguliere fiets. Het goedkoopste model op Bikester.nl is 900 euro, het duurste model is ruim 5000 euro. Maar aangezien de prijs de afgelopen jaren al flink gezakt is door het grotere aanbod, kan er vanuit worden gegaan dat deze alleen maar verder daalt. Elektrische racefietsen en de nieuwste e-mountainbikes zijn vaak de varianten die het meeste geld kosten, e-stadsfietsen zijn het goedkoopst.

Hoe snel gaat een e-bike?

elektrisch mtb

Met de elektrische fiets kun je een maximale snelheid van 25 km per uur bereiken – oftewel, de fiets stopt met ondersteuning geven vanaf 25 km per uur. De Speed Pedelec biedt trapondersteuning tot wel 45 km per uur

Hoe lang gaat een elektrische fiets mee?

Hoe lang hij meegaat, hangt af van de accu. De levensduur van een accu wordt berekend in laadcycli – hoe vaak hij volledig opgeladen kan worden, voordat de effectiviteit geleidelijk minder wordt, totdat hij helemaal niet meer functioneer. In theorie kan een accu honderden keren opgeladen worden – maar hoeveel precies hangt af van het type batterij (en hoe je er mee om gaat). Als je goed met je accu omgaat, wordt een e-bike accu gemiddeld minder efficiënt na drie tot vijf jaar. Uiteraard gaat dit getal steeds meer omhoog, met nieuwe technologische innovaties die de levensduur elk jaar verbeteren.

Het meest voorkomende accu model in de elektrische fiets is de lithium batterij: deze kan meer dan 1000 keer worden opgeladen (het nieuwste Lithium Iron Phospate model nog vaker).

Welke soorten motoren bestaan er?

Achterwielmotor

De achterwielmotor zit in het achterwiel. Het grootste voordeel is dat de rijbeleving het meest natuurlijk aanvoelt, omdat een reguliere fiets ook wordt aangedreven door het achterwiel. Het grootste nadeel is dat de fiets moeilijk te verplaatsen is, omdat al het gewicht achter zit en je kunt niet zelf je achterband vervangen als hij lek is.

Midddenmotor

De middenmotor zit in de trapas. Dit is veruit de meest gebruikte motor voor de elektrische fiets: met name omdat de fietservaring het beste is. De trapondersteuning wordt aangepast op de kracht die je zet op de trapper – wanneer je minder trapt, geeft hij meer ondersteuning en vice verca. Dit model is ideaal voor steile hellingen en lage snelheden in het bereik van 10 km per uur en minder. Het grootste nadeel is dat dit type motor een hoger prijskaartje heeft dan de de andere twee.

Voorwielmotor

De voorwielmotor zit in het voorwiel. Het grootste voordeel is dat dit model vaak het goedkoopste is en minder geluid maakt dan de andere twee types. Bovendien kun je ook zonder trapondersteuning fietsen. Het nadeel is dat het fietsen minder natuurlijk voelt, omdat er aan je voorwiel getrokken wordt. De trapondersteuning is daarnaast minder sterk dan bij de achterwiel- en middenmotor.

Voor meer informatie over e-bike motoren, bekijk onze gids.

Welke e-bike past bij mij?

elektrische stadsfiets cube

De elektrische stadsfiets: dit is het standaard model, waarvan de meeste verschillende varianten van beschikbaar zijn.  Dit is tevens de goedkoopste, en veruit populairste e-bike die nu op de markt is, geschikt voor alledaags gebruik, om te pendelen en langere fietstochten te maken. Door de mogelijkheid van een lage instap en fietsmand is hij ideaal voor in de stad, om boodschappen in te vervoeren of voor moeders met kinderen.

Cube stereo hybrid elektrisch

De elektrische mountainbike: de fiets voor mountainkbikers die nog sneller, verder en hoger willen gaan, met minder energieverspilling. Hoewel de e-MTB nog niet veel op de Nederlandse MTB-routes te zien zijn, zijn er meer en meer fabrikanten die hun eigen model op de markt brengen.  Het zal dus niet lang meer duren, voordat ook de elektrische MTB de onverharde straten verovert.

elektrische racefiets FOCUS

De elektrische racefiets: lange afstanden rijden op asfalt, op grote snelheid. Met een verborgen motor in het frame, zie je bij deze racemonsters nauwelijks  dat het om een elektrische aangedreven variant gaat. Lichtgewicht, stijlvol en topsnelheid. Deze varianten zijn er echter nog niet veel op de markt, en hebben dan ook een hoog prijskaartje.

HAIBIKE Sduro elektrische trekkingfiets

De elektrische trekkingfiets: meerdaagse fietsreizen en trekkingtochten op de e-bike. Leg honderden kilometers per dag af voor dagen, weken of maanden, met een extra steuntje in de rug.

haibke sduro S-Pedelec

Met de Speed Pedelec bereik je een maximale snelheid van maar liefst 45 kilometer per uur. Daarom is deze zeer geschikt voor woon/werkverkeer en langere fietstochten.  Let wel op, dat de S-Pedelec strengere eisen heeft wat betreft verzekering, helm en rijbewijs. Deze verschillen worden hieronder uitgelegd.

Waar kan ik de accu van mijn e-bike opladen?

Een elektrische fiets rijdt op elektriciteit, wat betekent dat hij leeg kan raken. Het opladen van een elektrische fiets is eenvoudig en goedkoop. Het is handig om, voor dat je op de fiets stapt, te kijken waar de oplaadpunten in Nederland zich bevinden, zodat je onderweg eventueel je fiets kunt opladen. Gelukkig zijn deze over het hele land verspreid, en is er altijd wel eentje in de buurt. Je kunt eenvoudig online zoeken naar oplaadpunten, bijvoorbeeld op de website oplaadpunten.nl of op verschillende apps die je gratis kunt downloaden, waar je een kaartje krijgt met pinnetjes waar de oplaadpunten zich bevinden en welke zich het dichts bij jouw locatie bevindt. Je kunt natuurlijk ook altijd een reserve meenemen om stilstand te voorkomen. Ook in onze buurlanden België en Duitsland kun je de accu eenvoudig opladen.

Hoe lang duurt het opladen van een accu?

Hoe lang het duurt om een accu op te lagen hangt af van het type accu dat je hebt, of de accu helemaal leeg is en wat de temperatuur is. Gemiddeld duurt het volledig opladen van een lege accu tussen de vier en acht uur. Met speciale snellaad accu’s als E-motion- en ION-technologie gaat het laden ongeveer twee keer zo snel.

Hoeveel kost het om een accu op te laden? Moderne accu’s hebben een energie inhoud van 250 tot 600 Wh. De gemiddelde prijs per kilowattuur bedraagt momenteel in Nederland (2018) ongeveer € 0,20 cent. Dit leidt tot elektriciteitskosten tussen de 6 cent en 12 cent per volledige lading.

Voor meer informatie over de laadkosten en het bereik van een e-bike accu’s klik hier.

Wat zijn de nadelen van een elektrische fiets?

Elk voordeel heeft zijn nadeel, en dat geldt uiteraard ook voor fietsen met elektrische aandrijving. Houd rekening met de volgende nadelen:

  • Elektrische fietsen zijn zwaar, wat het lastiger maakt om ze op te tillen en op te bergen. Ook is het erg zwaar om de heuvel op te fietsen als je geen batterij meer hebt. Wanneer je een goedkopere batterij koopt, kan het zijn dat de batterij erg snel op raakt en dat het lang duurt hem weer op te laden.
  • Het is een grote investering. De gemiddelde e-bike kost minstens twee keer zo veel als een normale fiets.
  • Vanwege de hogere snelheid, zitten er ook meer risico’s verbonden aan het rijden op een elektrische fiets. Het is daarom erg belangrijk extra aandacht te geven aan extra veiligheidsmaatregelen.

Wat zijn de regels voor e-bikes en Speed Pedelecs in Nederland?

Er gelden verschillende regels in Nederland voor e-bikes, met een maximaal van 25 km/uur, en Speed pedelecs, met een maximaal van 45 km/uur. We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet. Klik op de afbeelding om hem te vergroten.

verkeersregels e-bikes infographic

Optimale veiligheid voor je e-bike: veiligheidsmaatregelen

1. Draag te alle tijden een helm, ook al is het niet verplicht. 70% van de hoofdverwondingen kan voorkomen worden door het dragen van een helm. Bekijk hier onze speciale Speed Pedelec helmen.

2. Kijk uit met wegrijden: hiermee gebeuren de meeste ongelukken. Het op de juiste manier wegrijden vereist oefening en voorzichtigheid. Oefen een paar keer in een omgeving zonder verkeer, voordat je de weg op gaat. Sommige elektrische fietsen zijn uitgerust met de automatische eShift-oplossing voor naafversnellingen van het merk Bosch. Hiermee start je altijd veilig in de optimale startversnelling.

3. Zorg ervoor dat je alleen op pad gaat met voldoende energie en dat je weet op welke plekken de oplaadstations zich bevinden onderweg, zodat je nooit met een lege batterij komt te zitten. Lees jezelf in over het vermogen van je batterij en de actieradius.

4. Wanneer je voelt dat je je nog niet op je gemakt voelt op de e-bike, kun je er voor kiezen om een rijveiligheidstraining te volgen. Deze worden door de meeste dealers (gratis) aangeboden.

Welke voordelen kan ik krijgen via mijn werk?

Fietsen brengt vele voordelen voor de gezondheid van werknemers en voor het milieu met zich mee, en wordt dan ook gestimuleerd door zowel de overheid als door werkgevers. Er zijn twee grote voordelen waar je gebruik van kunt maken als werknemer:

1. Fietsvergoeding:
Werkgevers hebben er belang bij dat hun werknemers op de fiets naar werk komen: het bevordert de vitaliteit en daarmee de weerstand. Bovendien kan het een verschil maken in parkeerkosten. De overheid geeft werkgevers daarom de optie om een kilometervergoeding aan te bieden voor arbeiders die met de fiets naar het werk komen: dit ligt op 19 cent per kilometer (belastingvrij).

2. Fiscaal voordeel leasefiets:
Een tweede voordeel dat je van je werk kunt krijgen als je de fiets pakt, is een fiscaal voordeel. Je kunt als werkgever een leasefiets van of via de zaak aanbieden, waarvan het maandelijks te betalen bedrag fiscaal aftrekbaar is. Dit houdt in dat de werkgever maandelijks de (gedeeltelijke) kosten van de leasefiets aftrekt van het bruto salaris, waardoor je dus een kleiner bedrag overhoudt waar je belasting over betaalt.