6 wielrenroutes door heel Nederland

6 wielrenroutes door heel Nederland

Ben je op zoek naar een nieuwe route om te wielrennen? Check dan hier zes mooie fietsroutes verspreid over heel Nederland! Ideaal als je even wat inspiratie nodig hebt of bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Aan het einde vind je ook nog enkele tips om zelf een route te maken. Dus begin meteen met lezen en ontdek deze unieke wielrenroutes door Nederland.

Geschreven door wielren enthousiast Daan Walet van Cobbles Cycling, met behulp van route experts Marloes de Bruin (Amsterdam), Ruurd Faas (Utrechtse Heuvelrug), Merlijn Spenkelink (Arnhem), Sarah Brock (Breda), en Marjolijn van Lier (Nijmegen).

1. Avondje Amsterdam: 30km / 45km

Amersterdam Vinkeveense Plassen

Er is geen Amsterdammer die de Ronde Hoep niet kent. Deze route van 16 kilometer bevindt zich namelijk heel dichtbij de stad en kent weinig stoplichten, drempels en verkeer. Ideaal voor wanneer de avonden kort zijn en je toch even een rondje wil maken. Met de weg er naartoe (die ook erg fijn is) kom je op zo’n 30 of 40 kilometer uit, afhankelijk van waar je woont. Bekijk de route op Strava of download de GPX.

Wil je iets verder? Maak dan een uitbreiding naar de Vinkeveens plassen, dan tel je er zo’n 15km bovenop. Je draait linksaf richting Abcoude bij restaurant ‘De Voetangel’. Bij de splitsing die volgt ga je rechts en fiets je een heerlijk langgerekt stuk pal naast de A2. Een mooie plek om kop over kop met je vrienden te rijden. Bij Vinkeveen sla je vervolgens rechtsaf en fiets je dwars door de Vinkeveense Plassen: de perfecte plek voor een sprint! Uiteindelijk kom je weer uit op de Ronde Hoep. Bekijk de route op Strava of download de GPX.

2. Giro d’Utrechtse Heuvelrug: tot 150km

Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug heeft een grote aantrekkingskracht op vele Nederlandse wielersporters: het gebied is groot, bosrijk en heuvelachtig. Het is dan ook niet moeilijk om hier een mooi rondje te fietsen! Als voorbeeld kun je naar deze route kijken, met ontzettend veel lusjes, zodat iedere fietsers een afstand kan kiezen die hem of haar bevalt. Rijd je de volledige ronde? Dan tik je net geen 150km aan en klim je 930 hoogtemeters. Wil je onderweg wat drinken? Stop ergens bij Lage Vuursche, Maartensdijk, Bilthoven, Austerlitz, Valkenheide, Wijk bij Duurstede of Amerongen. Genoeg plekken voor appeltaart of een herstelbiertje dus! Bekijk de route op Strava of download de GPX.

3. Gravelen bij Arnhem: 82km

Arnhem gravel

Ook Arnhem is een erg populaire plaats onder wielersporters. Er zijn flink wat mogelijkheden voor hoogtemeters en er bevinden zich prachtige natuurgebieden op een steenworp afstand van de stad. Deze route is ongeveer 60% verhard en loopt 100% door een geweldig gebied. De overige 40% is onverhard, waarvan grotendeels gravel. Daarvoor kun je het beste 30mm banden met wat profiel gebruiken, of zelfs 32 tot 35mm als dat in je fiets past. Een perfecte route voor een gravelbike dus!

Je gaat eerst richting Oosterbeek en Wolfheze, waar je de nodige klimmetjes en gravelstroken al meepakt. Vanaf hier draai je weer om richting Delen, waar er alleen maar meer gravel aan te pas komt. Lange mooie stroken dwars door het bos en over de heide! Bij de Woeste Hoeve draai je 180 graden om en is het rechtstreeks richting de heuvels van de Veluwezoom. Hier liggen een paar mooie verharde en onverharde klimmetjes op de route, voordat je weer teruggaat naar Arnhem.

Bekijk de route op Strava of download de GPX.

4. Cruisen bij Breda: 25km

Een perfecte beginnersroute met deze afstand. Je begint bij het Mastbos en fietst ongeveer de helft van de route langs de Mark. Let hier wel goed op de koeien, want het fietspad loopt recht door de weide! Wanneer je deze viervoeters voorbij bent, is het genieten langs het water tot net over de Belgische grens. Kun je meteen zeggen dat je in het buiteland geweest bent. Na een welverdiende pauze bij een van de Belgische cafeetjes, fiets je langs de Galderse meren weer terug door het bos. Maar let op: het stuk van deze route langs de Mark kan met mooi weer heel druk zijn. Je deelt de weg dan met veel andere fietsers. Op zo’n moment is deze route niet geschikt om flink op snelheid te trainen.

5. Toeren bij Tilburg: 49km

Midden-Brabant ligt vol met mooie natuurgebieden, met hier en daar prachtige fietspaden of wegen om van de natuur te genieten – als je ze weet te vinden. Deze route helpt je daarbij.

Eerst warm je lekker op langs het kanaal, om vervolgens richting Hilvarenbeek en Goirle te slingeren, met af en toe heerlijk glad asfalt onder je wielen! Plus een kort gravelfietspad (goed te doen op 25mm). Na kort de binnen bebouwde kom geschampt te hebben rijd je weer verder over een korte kasseistrook en een lang klinkerpavé, helemaal de bossen in. Vervolgens zet je koers naar een lang fietspad midden door de natuur (met een onverharde weg ernaast, voor de liefhebbers). Na een korte stop bij de Biertuin in Poppel (de tosti’s zijn een aanrader), kun je over een heerlijk slingerend fietspad weer terug naar Goirle fietsen, om vervolgens je route weer in Tilburg te eindigen.

Bekijk de route op Strava of download de GPX.

6. Klimmetjes bij Nijmegen: 43km

Nijmegen Kartenspielerweg

Fietsen rondom Nijmegen biedt enorm veel variatie: glooiende heuvels, kuitenbijters, bosrijke paden en luwe dijken. Deze route voert je over de glooiende heuvels voor een paar heerlijke klimmetjes, zoals de St. Jansberg.

Na het oversteken van de Duitse grens kom je op een bijzonder mooie weg aan: de Kartenspielerweg. Deze weg is zo’n 5 km lang en kaarsrecht (geen bochten), maar op geen enkel stuk vlak. Je gaat constant omhoog en omlaag. Heerlijk om wanneer je met een groep bent hier even flink te knallen en aan het eind weer te verzamelen om samen verder te gaan.

Ben je Duitsland weer uit en nader je Nijmegen? Dan is het tijd voor de eindklim: de Holdeurn (Oude Kleefsebaan). Een lopende klim (red.: max 5%) van zo’n 2,5km. Eenmaal boven aangekomen in Berg en Dal rol je zo naar beneden de Nijmeegse terrassen op.

Bekijk de route op Strava.

  1. Als je van fietspaden en fietsroutes houdt, gebruik dan Bikemaps optie “bike paths” om deze te markeren. Daarna kun je in Strava alsnog de route namaken voor makkelijke navigatie en meer.
  2. Leer je omgeving kennen. Bestudeer de kaart en link je favoriete segmenten eens op een andere manier aan elkaar dan normaal, wie weet ontdek je nog wat!
  3. Volg andere fietsers die van jouw soort ritten houden op Strava en Instagram.
  4. Ontwijk populaire fietsroutes (natuurgebieden, etc.) op zonnige weekenddagen. Op dit soort momenten zijn er teveel andere weggebruikers om als wielrenner van zo’n plek te kunnen genieten.
  5. Bekijk de windrichting. Idealiter fiets je met wind mee terug naar huis. Bekijk dus even de windrichting op Buienradar. Is ie 3 of hoger? Rijd dan eerst met tegenwind van je startpunt weg om vervelende verrassingen of zelfs een hongerklop te voorkomen.
  6. Gebruik navigatie op je fiets. Monteer je telefoon op je stuur (i.c.m. de Strava app) of schaf een fietscomputer aan.
Je vindt ons ook

Copyright Bikester - Alle rechten voorbehouden