5 inspirerende fietsers die je niet mag missen

5 inspirerende fietsers die je niet mag missen

Ze breken records, staan vaak op het podium en hebben een enorme invloed op de fietswereld. Maar ondanks dergelijke prestaties, hebben maar weinigen van hen gehoord. Het is tijd om hier verandering in te brengen! In het volgende artikel presenteren we je vijf fietsers die je waarschijnlijk niet kent, maar zeker zou moeten kennen.

BMX

Lara Lessmann

Lara Lessmann heeft een ongelooflijke reis achter zich. Ze stapte voor het eerst op een BMX, toen je het aantal freestyle BMX-wedstrijden met vrouwelijke rijders nog op 1 hand kon tellen – en dat wereldwijd, trouwens. Maar Lara liet zich hier niet door afschrikken: ze reed met de kleurrijke Flensburger Sportpiraten naar wedstrijden in heel Duitsland, reed met de mannen en overtuigde organisatoren van wedstrijden om ook een vrouwenklasse aan te bieden.

De beslissing om Freestyle BMX vanaf 2020 aan de Olympische Spelen toe te voegen, heeft geleid tot een belangrijke heroverweging van de hele BMX-scène. Sindsdien zijn vrouwen — in ieder geval in de grotere wedstrijden — eindelijk op gelijke hoogte gekomen als de mannen. Kort na het winnen van het eerste officiële Duitse kampioenschap in 2019, zei Lara: "Als BMX niet Olympisch was geworden, zou ik niet de kans hebben gehad om de wereld rond te reizen en te doen waar ik van hou". Ondertussen heeft ze getraind in het Mellowpark in Berlijn, ondersteund door grote sponsoren, want de Olympische Spelen van deze zomer komen er nu toch wel snel aan. Na het winnen van de gouden medaille op de Olympische Spelen voor de Jeugd in 2018, maakt Lara een uitstekende kans om in Tokio op het podium te eindigen. We weten in ieder geval wie wij steunen!

Ultra-endurance fietsen

De inheemse Lael Wilcox uit Alaska is, simpel gezegd, een van de beste ultra-endurance fietsers ter wereld. Haar indrukwekkende lijst van prestaties omvat het breken van het mannenrecord voor de Baja Divide in 2017 (een onafhankelijke bikepacking race van San Diego naar La Paz in Mexico), het als eerste Amerikaan de Trans Am Bike Race winnen (die de VS doorkruist van de West- naar de Oostkust — meer dan 7000 km lang) en op de tweede plaats eindigen op de Navad 1000; een 1000 km lange mountainbike race met 30.000 meter bergop door Zwitserland. En oh ja; Lael eindigde ook als eerste vrouw (en tweede overall) tijdens de 2019 Silk Road Mountain Race, een slopende 1700 km lange race door Kirgizië. Volgens haarzelf blinkt Lael uit in het rijden van ultralange afstanden, omdat de eenzaamheid haar helpt zich te concentreren en haar eigen tempo te handhaven. Als je denkt dat je enig idee hebt hoe uitdagend deze ritten zijn, denk dan nog maar eens goed na!

Naast haar prestaties op de fiets heeft Lael ook Anchorage GRIT (Girls Riding Into Tomorrow) opgericht, een programma dat schoolmeisjes aanmoedigt om te fietsen en ze voorbereidt op een zelfvoorzienend fietsavontuur.

Lael Wilcox

Road / Cross-country / Cyclocross

Pauline Ferrand-Prévot

Pauline Ferrand-Prévot, een van de getalenteerdste atleten in de huidige fietswereld, heeft vanaf het prilste begin alleen aan winst gedacht. Ze begon haar racecarrière met het winnen van de junior UCI-wereldtitels voor cross-country en road. Vervolgens werd ze in 2012 professional. In 2014 was ze op het toppunt van haar kunnen: in 12 maanden tijd won ze drie wereldkampioenschappen in drie afzonderlijke disciplines: wielrennen op de weg, cross-country en cyclocross — en dat allemaal op 23-jarige leeftijd! Het was de eerste keer dat een renner alle drie deze titels in hetzelfde kalenderjaar in handen had. Maar na een reeks successen, werden de daaropvolgende jaren door verschillende gezondheidsproblemen getekend. Pauline worstelde met allergieën en ischias-problemen, die haar kansen om de Olympische Spelen van 2016 te winnen verpulverden. Ze had last van pijn in haar benen door een slagaderprobleem dat de komende twee jaar niet werd gediagnosticeerd. Gelukkig stond ze na een complexe operatie en maanden van herstel in 2019 weer op het podium en won ze het wereldkampioenschap cross-country UCI. Nu heeft ze het Olympisch goud van Tokio in het vizier — het enige wat nog ontbreekt in haar trofeeënkast.

Ultra-endurance fietsen

Haar handelsmerken zijn haar afgeknipte jeans, laarzen met stalen neuzen, single-speed en platte pedalen waarmee ze altijd rijdt. Als jong meisje wat worstelde met haar gewicht en een laag gevoel voor eigenwaarde, heeft ze er nooit van gedroomd dat ze een atleet zou worden. Toen haar eerste fiets werd gestolen kocht ze een andere, zonder dat te merken dat het een single-speed was. Door beperkte financiële middelen en omdat ze deze fiets nodig had voor haar werk, zat ze er aan vast. En toen ontdekte ze langeafstandsraces! Haar introductie in deze sport was Idaho's Smoke'n'Fire — een 400 mijl lange onafhankelijke mountainbike race, waar ze als derde van de laatsten eindigde. Vandaag de dag is ze een icoon is de endurance-wereld! In 2018 won ze de eerste plaats in de Women's Tour Divide; een 2745 mijl lange ultra-endurance bikepacking race, die de Rocky Mountains doorkruist van Banff naar New Mexico. In 2019 verdedigde ze haar titel, natuurlijk op een single-speed, waarmee ze het single-speed record voor vrouwen brak. Een maand later kwam ze als eerste vrouw over de finish in de Colorado Trail Race, een singletrack race van Denver naar Durango. Voor Alexandera gaat het niet alleen om de race, maar om de hele ervaring: "Ik ben competitief, maar ik hou er ook van om te stoppen en de rozen te ruiken" zegt ze.

Alexandera Houchin

MTB

Rachel Atherton

De Britse fietser Rachel Atherton is een van de meest succesvolle figuren in de mountainbikewereld en heeft een kolossale invloed gehad op de sport! Begonnen toen ze 11 jaar oud was, heeft Rachel het wereldkampioenschap downhill vijf keer gewonnen en het downhill Wereldkampioenschap zes keer, waarmee ze haar positie als een van de beste mountainbikers aller tijden overtuigend heeft gevestigd. Rachel's "winning streak" is een van de langste in de geschiedenis van de sport; het winnen van maar liefst 14 opeenvolgende wereldtitels. In de loop van haar lange carrière heeft ze verschillende ernstige blessures opgelopen, maar tot nu toe heeft ze hierna altijd spectaculaire comebacks gevierd. Wij verheugen ons op wat ze in de toekomst nog allemaal gaat laten zien!

Rachel is geboren in Salisbury, Engeland en woont nu in Powys, Wales, waar ook het hoofdkantoor van Team Atherton is gevestigd. Van hieruit kan ze zoveel mogelijk tijd samen met haar broers — ook twee succesvolle mountainbikers — in de bergen doorbrengen. Hoewel ze bij verschillende van haar concurrenten om de hoek woont, geeft Rachel toe dat ze "veel te competitief" is om samen met hen te rijden. In plaats hiervan kiest ze ervoor om alleen te rijden. Rachel en haar familie hebben hiernaast ook nog tijd gevonden om hun eigen merk, Atherton fietsen, in 2019 te lanceren.

Je vindt ons ook

Copyright Bikester - Alle rechten voorbehouden