Inhoud
 

10 redenen waarom 2019 het jaar van de elektrische fiets is

10 redenen waarom 2019 het jaar van de elektrische fiets is

De snelle toename van elektrische fietsen vertoont geen enkel teken dat het binnenkort gaat afnemen. Wat is er zo geweldig aan deze op batterijen werkende vrienden en waarom lijkt iedereen er nu een te willen? Blijf lezen voor de 10 redenen waarom 2019 het jaar zou moeten zijn dat je eindelijk e-bike aan de haak slaat.

1. Word fit

Het is een wijdverspreide mythe dat elektrische fietsen al het werk voor je doen. Dit is simpelweg niet waar! De meeste modellen geven je ondersteuning bij het trappen – wat betekent dat ze de kracht die wordt geproduceerd tijdens het trappen verhogen – tot een bepaalde snelheid. Je kunt ervoor kiezen om meer comfortabel te rijden of om snelle te gaan, maar een cardio work-out is nog steeds helemaal mogelijk.

2. Milieuvriendelijk

Hoewel het een manier van transport is met een motor, stoot de elektrische fiets geen schadelijke emissies uit, waardoor ze een van de meest eco-vriendelijke vervoersopties zijn die er op het moment bestaan.
Vele rijders verklaren dat ze na de aanschaf van hun eerste elektrische fiets, hun autosleutels bijna altijd thuis kunnen laten – een groot pluspunt voor het milieu.

Sommige reporten suggereren zelfs dat de eigenaren van een elektrische fiets hun fiets zeer waarschijnlijk vaker gebruiken dan mensen die een “normale” fiets hebben. De meeste gebruikers van e-bikes zeggen dat ze hun fiets minstens een keer per dag gebruiken, terwijl degene met een traditionele fiets gemiddeld drie tot vier keer per week gebruiken.

ebike mileuvriendelijk

3. De sky is the limit

Een e-bike berijden betekent dat je langere afstanden kunt afleggen op de fiets dan je ooit had durven dromen. Nu zal niets je meer tegenhouden om nieuwe delen van de wereld te verkennen – harde tegenwind of het bedwingen van steile bergen zijn nu geen excuses meer!
Wil je meer dan 150 kilometer per dag rijden vandaag? Geen probleem. Het bezitten van een elektrische fiets betekent dat je niet langer de conditie van Lance Armstrong hoeft te hebben om flink wat kilometers af te leggen.

pendelen ebike

4. Comfortabel pendelen

Fietsers die het hele jaar van en naar het werk pendelen, komen in de zomer vaak compleet bezweet aan op kantoor – niet de ideale manier om je dag te beginnen! Je e-bike gebruiken om naar werk te gaan, bespaart je niet alleen heel veel tijd; het vergt ook niet hetzelfde niveau van zweet bevorderende inspanning. Dit betekent dat je er waarschijnlijk niet over na hoeft te denken om extra kleding mee te brengen om je om te kleden zodra je op werk aankomt. Dus rijd in je mooiste kleding naar werk als je wilt!

Als je werk te ver weg van je huis vandaan is om met een traditionele fiets te fietsen, kun je deze afstand met een elektrische fiets in korte tijd afleggen.

5. Bespaar vele euro’s

Rijden op een e-bike vereist geen speciale licentie, registratie, belasting of verzekering. Dit betekent dat de operationele kosten een stuk kleiner zijn in vergelijking met het bezitten van een auto. E-bike prijzen variëren van ongeveer € 800 tot € 4.000 – nauwelijks duurder dan een kwalitatieve racefiets. Natuurlijk kunnen sommige reparaties en vervangende onderdelen veel geld kosten, maar als je dit vergelijkt wat je zou betalen voor benzine, jaarlijkse belasting, parkeer tickets en andere auto-gerelateerde kosten, is het eenvoudig om te zien hoe zuinig het gebruik van een elektrische fiets kan zijn.

6. Een betrouwbare pakezel

Spullen dragen terwijl je aan het rijden bent, kan je fiets zwaar en onpraktisch maken. Een van de meest aantrekkelijke voordelen van het hebben van een e-bike is hoe gemakkelijk het is om dingen te sjouwen en te vervoeren, en veel e-bikes zijn uitgerust met rekken en manden. Dit heeft vele praktische toepassingen: je dagelijkse boodschappen doen zonder dat je moeite hebt om vanuit de supermarkt naar huis te komen, de fiets met kampeerspullen beladen voor een weekend in de natuur of simpelweg iets van A naar B vervoeren.

ebike transport

7. Rijd veiliger

Omdat het een paar seconden kost voor een fietser om snelheid op te bouwen, vinden de meeste fietsongevallen plaats op kruispunten of rotondes, waar fietsers tussen de auto’s worden ingehaald. Dit gebeurt minder vaak bij een e-bike rijder, simpelweg omdat ze sneller uit de “gevarenzone” kunnen accelereren.

Het is ook geen geheim dat veel fietser door rood licht rijden, deels omdat ze gefrustreerd raken omdat ze het momentum moeten herwinnen nadat ze tot stilstand zijn gekomen; met de elektrische fiets behoort dit ook tot het verleden. Zo zal je het ook niet erg vinden om te vertragen om door bochten en hoeken te rijden, omdat je weet dat je daarna zonder moeite je verloren snelheid kunt herstellen.

ebike ouderen

8. Blijf trappen

Helaas voelen veel mensen van een bepaalde leeftijd dat ze te oud of niet atletisch genoeg zijn om te fietsen. Met de opkomst van de elektrisch aangedreven fietsen behoort dit tot de verleden tijd – het geeft veel ouderen de mogelijkheid, het vertrouwen en de vrijheid om weer zoveel te fietsen als voorheen– en in veel gevallen verder dan ooit tevoren.

Voor sommige mensen overbruggen elektrische fietsen perfect de kloof tussen een traditionele fiets en een volledig gemotoriseerd voertuig. Het kan zelfs als inspiratie dienen om voor de eerste keer in hun leven zich permanten op twee wielen te vervoeren.

9. Iets voor iedereen

Op nummer acht volgend, is het belangrijk op te merken dat elektrische fietsen niet alleen in één stijl of voor één demografie beschikbaar zijn. Veel mensen zullen verrast zijn om te horen dat e-bikes in verschillende stijlen verkrijgbaar zijn: van meer functionele stadsfietsen met achterste rekken tot koersfietsen en natuurlijk tot mountainbikes met volledige vering. Kinderfietsen zijn ook beschikbaar, dus de frustratie van jongeren om een meerdaagse fietstocht met mama en papa te maken, zou snel tot het verleden kunnen behoren.

10. Het kan alleen maar beter worden

Laten we de olifant in de kamer niet langer negeren. Elektrische fietsen krijgen veel kritiek omdat ze onhandig en “minder visueel aantrekkelijk” zijn (beleefd eufemisme) dan andere, meer klassieke, mooie en traditionele fietsen.

In de toekomst zal het ontwerp van e-bikes alleen maar beter en beter worden, waarbij de batterijen en motoren steeds discreter in het design verstopt zijn. Het assortiment elektrische mountainbikes, elektrische stadsfietsen en elektrische hybride fietsen is nu al groter dan met ooit had kunnen voorspellen.

Dus, als je bent ontmoedigd om een elektrische fiets te kopen omdat je ze er nooit erg aantrekkelijk uit vond zien, houd de markt dan goed in de gaten – binnenkort zul je het onderscheid tussen een elektrische tweewieler en een traditionele fiets niet eens meer kunnen vertellen.