Fietsen Online Shop - Bikester
Tot wel 70% korting1

Hövding

0 Artikel
Op dit moment zijn er helaas geen producten in deze lijst beschikbaar.

Hövding Helm Airbag

Degenen die nog nooit van Anna Haupt of Terese Alstin hebben gehoord: deze twee vrouwen komen uit Malmö, Zweden, en hebben de airbag voor fietsers uitgevonden als onderdeel van een afstudeerscriptie "Master of Industrial Design" van de faculteit Ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Lund, Zweden. Hövding Online Shop

Wat waren de redenen voor Anna en Terese om een fietsairbag op de markt te brengen?

Naast het tot dan toe bekende veiligheidsaspect van fietshelmen vormden de volgende overwegingen het uitgangspunt van hun vraag: nadat Anna en Terese in het kader van een marktonderzoek veel fietsers hadden ondervraagd, kwamen ze tot de conclusie dat hoofdbescherming voor fietsers vervelend en vaak zelfs onveilig gevonden werden in bepaalde situaties. Respondenten gaven aan helmen te zwaar te vinden, problemen met kapsel en styling of te warm. Dit is niet alleen het geval in Zweden. Ook in Nederland zie je vaak pendelaars naar het werk fietsen, maar zonder helm. En dit, hoewel ze zich er terdege van bewust zijn dat het fietsen zonder helm hun leven kan kosten of in ieder geval permanent van invloed kan zijn op hun gezondheid. Een innovatie was nodig. Want één ding was duidelijk: we kunnen niet toestaan dat mensen het zonder hun veiligheid als weggebruiker moeten stellen bij gebrek aan betere alternatieven. Sindsdien hebben de twee uitvinders, samen met een onderzoeksteam en de productspecialisten van gerenommeerde airbagfabrikanten, gewerkt aan het idee van de airbag, totdat het idee van de airbag verkoopbaar, wettelijk waterdicht en modieus was. In 2011 was de ontwikkeling klaar voor een grotere markt. De zes jaar werk heeft zijn vruchten afgeworpen en het resultaat is werkelijk indrukwekkend. Het was een lange weg om daar te komen. Gegevens van eindeloze snelheidsmetingen moesten zorgvuldig worden verzameld, beheerd en vergeleken. De standaardwaarden werden ingesteld en vastgelegd, bevestigd en opgeslagen door de testsensoren. De "Hövding"-airbag activeert op basis van sensorwaarneming en beschermt veel grotere delen van het hoofd dan een conventionele fietshelm. Hiervoor werden bewegingspatronen van voor, tijdens en zelfs na een val bepaald en berekend.

De textielbewerking, het uiterlijk en de verzorging van de "Hövding"

De airbag is verborgen in een textiele kraag van waterdicht materiaal en kan altijd gedragen worden in een beklede of kleurrijke tint die bij je kleding past. De textiele buitenschaal zit bevestigd aan de binnen- en buitenkant van de kraag, waarin zich de airbag bevindt, met ritsen. Het product won twee prestigieuze designwedstrijden in 2011 en 2012. De airbag ziet eruit als een stijlvol accessoire. De samenstelling van de buitenhoes is 97 procent katoen en 3 procent elastaan, gevoerd en machinewasbaar op 30 graden. Bij de productontwikkeling wordt gewerkt aan steeds meer uitwisselbare textielontwerpen voor alle denkbare gelegenheden. s Avonds kun je met de fiets naar het theater of de film gaan zonder dat je aan stijl moet inleveren.

Fietsen, ongelukken en hoe we daarmee omgaan

De donkere kanten van het fietsen kennen we allemaal maar al te goed. Als we maar een fractie van een seconde niet opgemerkt worden, kan het te laat zijn voor een tijdige reactie en een botsing of val is onvermijdelijk. Een fiets heeft zelden een kans tegen grotere, zwaardere voertuigen. Is tegenwoordig goed op de hoogte van de potentiele gezondheidsgevolgen van een val op het hoofd. De Zweedse fietsairbag vergroot de kans dat meer mensen bereid zullen zijn om nog eens goed na te denken over de bescherming van hun hoofd bij het fietsen, omdat hij modieuze aspecten combineert met een veel hoger veiligheidsniveau dan sommige dure helmen. De reden hiervoor ligt in zijn functie. De "Hövding" ligt als een sjaal om de nek van de fietser. De sensoren reageren snel genoeg op veranderingen in positie om de airbag volledig te activeren. Hij wordt om de schouder, nek en schedel geplaatst en ziet er dan uit als een van deze ouderwetse föhnkappen.

De Hövding komt beste uit de test voor schokabsorberende werking

De Hövding helm beschermt zelfs het gezicht en omringt de nek zodanig dat whiplashletsel voorkomen kan worden. Zere slapen met een verminderd gezichtsvermogen of verlies van delen van de wenkbrauwen behoren tot het verleden bij vallen en botsingen. Uit de test kwam dat bij een ongeval met 25 km/u met normale fietshelmen er groot gevaar was tot letsel, maar de Hövding was in staat om de schok te absorberen. Zelfs tot enkele seconden na het eigenlijke in werking stellen blijft de druk van de gaspatroon in de Aibag, omdat er in de loop van het ongeval meerdere botsingen kunnen plaatsvinden.

Wat gebeurt er als ik met mijn Hövding val?

In geval van een val kan je Hövding niet direct opnieuw gebruikt worden; hij moet eerst vervangen worden. Elke Hövding airbag heeft een soort logboek waarin de versnellingsmeter tot 10 seconden voor een val de geregistreerde gegevens kan reconstrueren. Mocht je vallen of een ongeluk krijgen met de "Hövding", dan biedt de fabrikanteen Crash Replacement aan. Je stuurt het de ongevallengegevensstroom voor onderzoek en verdere ontwikkeling op en je krijgt een nieuwe "Hövding"-airbag tegen een gereduceerde prijs. De productontwikkeling is vrijwel altijd in beweging en is gericht op continue optimalisatie van de veiligheid. Het doel is immers om mensen te beschermen tegen schade. Hier in onze online shop vind je de Hövding. Voor jouw veiligheid! Zorg goed voor jezelf.