Fietsen in de regen

Fietsen in de regen

Er is geen twijfel over mogelijk: de fiets is het mooiste vervoermiddel. Fietsen is het leukst als het warm en zonnig is, maar als het regent sta je plotseling voor verschillende uitdagingen: hoe kom ik droog op mijn bestemming aan? Is er iets waar ik speciaal op moet letten als ik door de regen fiets? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn fiets niet beschadigt als hij nat wordt? En is fietsen zelfs als het regent een goede manier om naar mijn werk te gaan? Gelukkig zijn er meestal eenvoudige antwoorden op al deze vragen. In deze gids laten we je kennis maken met kleding, accessoires en technieken die je helpen om comfortabel op je bestemming aan te komen op de fiets, zelfs als het met bakken uit de lucht komt.­

Contents

Fietsen in de regen - algemene informatie

Regenkleding

Fietsen in de regen - algemene informatie

Spatborden – de effectiefste regenbescherming

Vaak is de regen zelf niet het probleem als je door slecht weer fietst; water dat van de weg opspat is aanzienlijk vervelender omdat het zich vermengt met viezigheid die op de grond ligt. Olie, zand en bladeren laten niet alleen lelijke vlekken achter op kleding, maar bedekken de fiets ook met een laag vuil. Dit ziet er onaantrekkelijk uit, kan de aandrijflijn beschadigen, en de levensduur van het frame en de onderdelen verkorten. Ook spat het water dat de banden mee omhoog nemen, direct op je voeten. Spatborden, vooral de modellen met een spatlap aan de achterkant, zijn een effectieve oplossing. Gelukkig worden de meeste stads- en toerfietsen standaard met spatborden geleverd, dan hoef je je daar geen zorgen over te maken.

SKS mudguards

Normaal gesproken is het vrij eenvoudig om spatborden de monteren op mountainbikes waarmee niet veel off-road wordt gereden. Veel frames hebben hiervoor al spatbordoogjes, of je kunt kiezen uit één van de vele opklikbare spatborden.

Bij volledig geveerde mountainbikes is het lastiger om spatborden te monteren, voornamelijk vanwege de vering bij het achterwiel. Voor dit soort gevallen zijn kleine, plastic spatborden voor op de vork populair. Deze spatborden beschermen gevoelige delen zoals de keerringen van de vork – en je gezicht – voor modder en water.

Veel racefietsen hebben tegenwoordig discrete oogjes voor vaste spatborden. Voor racefietsen zonder deze oogjes zijn lichte, gestroomlijnde spatborden beschikbaar die door middel van rubberen bevestigingen aan de vork en zadelpennen worden bevestigd. Als je liever voor een sportievere look gaat, kan je een plastic spatbord onder het zadel bevestigen. Deze zijn niet zo effectief als vaste spatborden over de hele lengte, maar houden wel een grote hoeveelheid spatwater tegen en voorkomen dat het zadelschuim tijdens korte regenbuien doorweekt raakt.

Veiliheid in de regen

Fietsen tijdens regenval of op natte wegen vereist een voorzichtigere rijstijl. Slechte zichtbaarheid kan worden gecompenseerd door je fiets uit te rusten met een krachtig lichtsysteem en reflectoren: er is een groot aantal felle, eenvoudig te installeren lampen op batterijen beschikbaar. Daarbovenop helpen reflectieve elementen op je kleding (vooral op je voeten) om gezien te worden.

Dit alles is echter geen vervanging voor weten hoe je verantwoordelijk en veilig door nat weer fietst. Als het regent, kun je er vanuit gaan dat de weg veel gladder is dan normaal. Wees vooral voorzichtig als je over wegmarkeringen, putdeksels of kasseien fietst. Door plassen fietsen kan ook gevaarlijk zijn: vaak kun je kuilen of andere obstakels niet door het water heen zien.

Een geparkeerde fiets beschermen tegen de regen

De zorg voor je fiets na natte ritten

Water is de natuurlijke vijand van elke fiets – het sijpelt in alle kieren, spoelt het vet uit de lagers en versnelt de corrosie van metalen onderdelen. Daarom is het vooral belangrijk om goed voor je fiets te zorgen als je regelmatig door de regen fietst. De ketting en de cassette vereisen speciale aandacht, omdat die het meest aan de elementen worden blootgesteld. Maak de ketting regelmatig schoon door hem door een doek met ontvetter te trekken en reinig de cassette met een borstel om eventuele weerbarstige vuildeeltjes te verwijderen. Nadat de ketting schoon is gemaakt, moet hij geolied worden. Het beste is om een druppel kettingolie aan de binnenkant van alle schakels aan te brengen, de ketting een aantal keer te laten draaien, de olie een paar minuten in te laten werken en daarna de overtollige olie met een doek weg te vegen. Hoe vaker je een paar minuten besteedt aan het onderhouden van je aandrijflijn, hoe langer en beter je fiets zijn werk zal blijven doen.

Regenkleding

Regenkleding in het dagelijks leven – met de fiets naar het werk

Als je je fiets gebruikt als je belangrijkste dagelijkse vervoermiddel is het belangrijk om je ook als het regent te kunnen verplaatsen. Met de juiste uitrusting en kleding kan je de voorbereidingstijd tot een minimum beperken en toch droog op je werk arriveren. Hier zijn een aantal tips om dit wat gemakkelijker te maken:

  1. Spatborden zijn goedkoop en zeer effectief. Als je regelmatig door de regen wil fietsen, moet je deze absoluut hebben.
  2. De reis naar werk zou geen race moeten zijn, dus douchen op je werk is niet nodig. Je leven wordt echter een stuk makkelijker als er een plek is waar je je makkelijk en ongestoord om kunt kleden.
  3. Als je geen ruimte hebt om je natte kleding gedurende de dag te laten drogen, neem dan een extra set kleding mee wanneer er regen voorspeld is.
  4. Zorg dat je altijd een setje droge kleding op je werk hebt liggen. Als je geen ruimte hebt voor een volledige outfit doet een paar droge sokken ook al wonderen.
  5. Zelfs als je nat en koud wordt, laat je dag niet verpesten. Onthoud dat het maar water is en dat alles vanzelf opdroogt.

Poncho’s – makkelijk in gebruik, maar toch een compromis

De simpelste manier om droog te blijven op de fiets is een poncho. Deze beschermt op een betrouwbare manier het bovenlichaam en een deel van de benen tegen de regen. Het voordeel van een poncho is dat hij snel over je gewone kleding aan te trekken is, zonder dat je bewegingsvrijheid opoffert. De losse pasvorm zorgt er echter ook voor dat ze snel beginnen te wapperen in harde wind of bij hogere snelheden en daarmee een soort parachute worden. Poncho’s zijn daarom vooral geschikt als noodoplossing en voor fietsers die in een rustiger tempo rijden.

Regenjas – bijna onmisbaar voor woon-werkverkeer

Als je regelmatig in de regen fietst is een waterdichte jas essentieel. Omdat mensen tijdens woon-werkverkeer normaal gesproken wat rustiger rijden dan tijdens sportief fietsen, kan bescherming tegen de regen boven ademend vermogen worden gesteld. Besluit of je een capuchon nodig hebt voor je een jas koopt: als je altijd met een helm op fietst, ben je waarschijnlijk beter af met een jas zonder capuchon, gecombineerd met een helmhoes. Helmhoezen beschermen niet alleen tegen regen en wind, maar houden je hoofd ook warm op koudere dagen. Bovendien behoud je het volledige zicht, terwijl capuchons het zicht beperken.

Regenbroeken en overschoenen – bescherming tegen opspattend water

Het is moeilijker om je benen en voeten tegen de regen te beschermen dan je bovenlichaam. Voor pendelaars zijn speciale jeans en chino’s met een waterafstotende coating beschikbaar, waardoor neerslag er af kan druppelen. Maar als het echt met bakken uit de lucht komt, wil je een regenbroek hebben. Deze zijn ontworpen met knopen of ritsen aan de zijkant, waardoor je ze snel over je normale kleding aan kunt trekken. Hierbij moet je je ervan bewust zijn dat het water dat niet langer je broekspijpen doorweekt, nu richting je schoenen loopt. Als je voor een regenbroek kiest, overweeg dan ook om overschoenen te kopen of draag in ieder geval een paar waterbestendige schoenen. Er zijn veel overschoenen beschikbaar in goed zichtbare kleuren of met reflectieve details – omdat je voeten praktisch altijd in beweging zijn tijdens het fietsen levert dit een groot veiligheidsvoordeel op.

Regenkleding voor sportief fietsen

Voor dagelijkse fietstochten wil je waarschijnlijk je normale kleding aanhouden en niet teveel moeite doen om droog en comfortabel te blijven. Als je energieker fietst, voor de sport of voor de competitie, zijn er echter andere dingen om rekening mee te houden.

Regenkleding voor mountainbiken

Kleding voor mountainbiken is normaal gesproken losjes gesneden om zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te bieden. Als het regent wordt het bos niet alleen nat maar ook modderig, wat extra uitdagingen wat kleding betreft oplevert. Regenkleding die speciaal is ontworpen om mee te mountainbiken moet niet alleen bestand zijn tegen regen, maar moet ook tegen modder kunnen en gemakkelijk te wassen en robuust zijn.

Regenkleding voor racefietsen

Regenkleding die ontworpen is voor racefietsen is gesneden om de aerodynamica te bevorderen: een strakkere pasvorm betekent minder wapperend materiaal en daarmee minder energieverlies. Bovendien moet deze kleding zeer goed ademend zijn – het zou niet erg nuttig zijn als de regen van je afrolt, maar je in plaats daarvan in je eigen zweet verdrinkt. Een ander probleem op de racefiets is de koude wind, die je snel af kan koelen als je kleren vochtig zijn van het zweet. Bepaal wat je belangrijker vindt: voor intensief trainen of racen is het ademend vermogen van de kleding belangrijker dan voor lange, minder intensieve ritten waarbij je minder zweet.

Jerseys

Fietsshirts zijn de laatste jaren met sprongen vooruit gegaan en veel fabrikanten bieden nu regenbestendige, ademende truien voor alle temperaturen aan. Sommige rijders gebruiken fietsshirts met lange mouwen in situaties waar ze eerder een softshell jas zouden dragen en deze werken goed in combinatie met de juiste basislaag – zelfs als de temperatuur tot onder de 10 graden daalt.

Jassen

Als je regelmatig in koude temperaturen en regen rijdt, heb je de juiste jas nodig. Softshell jassen bestaan uit verschillende lagen en combineren de voordelen van fleecetruien en regenjassen. Normaal gesproken bevatten ze een ademend membraan en zijn ze goed genoeg voor de meeste regenachtige ritten.

Hardshell jassen zijn ontworpen voor de slechtst denkbare omstandigheden. Als het vooruitzicht op urenlange regen en lage temperaturen je niet tegenhoudt om op de fiets te stappen is dit de jas voor jou. Door moderne stoffen en membranen zijn hardshell jassen waterdicht maar toch ademend.

Jassen die in de zak van een trui passen nemen een speciale plaats in. Ze zijn niet alleen waterafstotend maar ook winddicht, en kunnen van onschatbare waarde zijn in het geval van een plotselinge onweersbui. Ze zijn ook erg praktisch in de lente of herfst, wanneer de temperatuur drastisch kan variëren. Voor ritten in de bergen of langs de kust, waar het weer in een oogwenk kan veranderen, zijn ze onmisbaar.

Fietsbroeken voor regenachtige ritten

Fietsbroeken en shorts die ontworpen zijn om mee door de regen te fietsen moeten aan dezelfde criteria voldoen als bovenkleding: ze moeten isolerend en waterbestendig zijn. Warmte-isolatie is echter niet zo belangrijk als voor het bovenlichaam, omdat je benen constant in beweging zijn en zo hun eigen warmte genereren. Waterafstotende eigenschappen zijn vooral belangrijk voor het achterwerk, omdat het water van het achterwiel daar terecht komt als er geen spatbord aanwezig is.

Overschoenen

De meeste racefietsschoenen zijn ontworpen voor zomerse temperaturen, maar in combinatie met de juiste overschoenen en sokken kunnen ze bijna het hele jaar door gebruikt worden. Dunne latex overschoenen die beschermen tegen de regen en de aerodynamica bevorderen zijn ideaal om mee te racen (hoewel ze niet bepaald duurzaam zijn). Voor lange trainingsritten in de winter zijn robuuste neopreen overschoenen beter, aangezien ze zowel water als kou buiten houden.

Overschoenen werken niet zo goed op mountainbikes, omdat je vaker af moet stappen en ze vies kunnen worden tijdens het lopen. Er is een selectie van waterdichte of op zijn minst waterbestendige schoenen beschikbaar voor mountainbiken, waarmee je zonder je zorgen te maken door modderige plassen kan lopen.

Handschoenen

Ongeacht de temperatuur is het verstandig om handschoenen te dragen in de regen: hoe natter en viezer het wordt, hoe gladder het is. Met handpalmen van synthetisch leer of rubberen randen blijf je altijd de controle houden, zelfs als je in het bos door een modderbad rijdt. Water- en winddichte handschoenen dragen ook bij aan de bloedcirculatie in je vingers.

Alles-in-één regenpakken voor mountainbiken

FAQs

Roest een fiets na een rit in de regen?

Kort gezegd, ja. Hoewel fietsen niet van suiker zijn en bestand zijn tegen water, zijn veel onderdelen gemaakt van staal, wat gaat roesten als het voor een langere periode blootgesteld wordt aan regen. Aluminium is minder gevoelig maar kan ook corroderen. Zilte zeelucht of wegen waar zout op is gestrooid kunnen het roestproces versnellen. Vooral de ketting is gevoelig: na een natte rit is het aan te raden om deze schoon te maken en opnieuw in te vetten om permanente schade te voorkomen. Voor het stallen van je fiets raden we een droge, overdekte ruimte of een stoffen hoes aan.

Zijn er speciale banden om in de regen te fietsen?

Ironisch genoeg maakt een bril het vaak moeilijker om te zien als je door de regen fietst. Als regendruppels zich verzamelen op de buitenkant, of als de binnenkant van de glazen beslaat (vooral tijdens actief fietsen of kouder weer), verhindert dit een goed zicht op het verkeer. Met een pet of capuchon voorkom je dat regendruppels je bril bereiken. Racefietsers dragen vaak minimalistische katoenen petten met een kleine klep, en ook mountainbikehelmen met een klep zijn populair. Beslagen glazen op je dagelijkse bril zijn echter moeilijker te bestrijden omdat ze ontstaan door een gebrek aan ventilatie. Veel sportbrillen hebben speciale ventilatieopeningen in de glazen of in het montuur. In combinatie met een hydrofobe coating waardoor het water van de bril af kan rollen, is het zo veel makkelijker om goed zicht te behouden.

Zijn er speciale banden om in de regen te fietsen?

Ja, praktisch alle merken bieden speciale banden met een verbeterde lekbescherming aan om mee door slecht weer te fietsen. Regen spoelt kleine glassplinters en scherpe stenen de weg op en zorgt ervoor dat dit vuil aan je banden blijft kleven. Dikkere loopvlakken en zijwanden, in combinatie met extra lekbeschermingslagen, voorkomen dat scherpe voorwerpen zich van de buitenband een weg banen naar de binnenband. Het kan geen kwaad om het hele jaar door op deze banden te rijden, hoewel veel rijders de voorkeur geven aan een lichtere, snellere band voor de zomer.

Voor mountainbikes zijn speciale banden met extra grove spijkers voor bijzonder modderige omstandigheden beschikbaar. Ook hier zijn deze alleen de moeite waard als je veel rijdt en altijd een optimale uitrusting nodig hebt.

Alle banden hebben bij nat weer baat bij een iets lagere bandenspanning dan normaal, omdat dit het contactoppervlak met de grond vergroot.

Is de remweg langer wanneer je in de regen rijdt?

Ja, als de fiets is uitgerust met conventionele velgremmen, zal het iets langer duren voor het remblokje het water van het remoppervlak afschuimt en de velg vastgrijpt. Bij schijfremmen gebeurt dit niet, en dit is ook ongetwijfeld het betere remsysteem voor natte omstandigheden. Ongeacht de gebruikte remmen heeft iedere band minder grip op een natte weg, wat de remweg en -tijd verlengt.

Wanneer wordt een kledingstuk als waterdicht beschouwd?

De zogenaamde ‘waterkolom’ wordt vaak gebruikt om de waterdoorlaatbaarheid van een kledingstuk te testen. Om dit vast te stellen wordt het kledingstuk blootgesteld aan een stijgende waterdruk totdat een derde druppel het weefsel doordringt – op dit punt kan de waterdoorlaatbaarheid van de stof worden gemeten. Afhankelijk van de standaard zijn stoffen waterdicht tot 800 mm (EN 343:2003 Klasse 1), 1300mm (EN 343:2003 Klasse 2) of zelfs 4000mm (EMPA Zwitserland). ‘Waterdicht’ kan daarmee verschillende dingen betekenen, afhankelijk van de gebruikte standaard. Gelukkig zijn praktisch alle kledingstukken die op de markt zijn en als waterdicht bestempeld worden, perfect geschikt voor dagelijks gebruik. Als je een kledingstuk tijdens het sportrijden wil dragen, denk dan ook aan het ademend vermogen!

Je vindt ons ook

Copyright Bikester - Alle rechten voorbehouden